





Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat în dezbatere Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 15/2016.
Conform proiectului de act normativ, normele metodologice de aplicare a legii se modifică şi se completează astfel: la articolul 2 se face modificarea şi beneficiază de stimulent copiii din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, cei aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Articolele 3 şi 4 se abrogă, iar articolul 7 se modifică şi conform lui dreptul la stimulent se acordă fie din oficiu, fie pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere. Stimulentul se acordă lunar, pe perioada participării copilului la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar, în perioada septembrie – iunie.
Această perioadă include şi zilele libere acordate prin lege, vacanţele şi „săptămâna altfel”. Cererea de participare în program poate fi făcută oricând pe perioada anului şcolar, iar stimulentul se acordă din prima lună în care copilul a îndeplinit criteriile de frecvenţă dacă se menţin criteriile de eligibilitate. Beneficiarul stimulentului este copilul, iar titularul tichetului social pentru grădiniţă este reprezentantul familiei, respectiv persoana desemnată.
Introducerea unor responsabilităţi pentru primari şi manageri şcolari
Potrivit notei de fundamentare, prin Legea nr. 49/2020 au fost aduse modificări Legii nr.248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, în sensul schimbării condiţiilor de eligibilitate pentru accesul la solicitarea stimulentului educaţional sub forma tichetelor pentru grădiniţă, acesta acordându-se, începând cu luna ianuarie 2021, familiilor beneficiare de alocaţia pentru susţinerea familiei prevăzută de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, care au copii de vârstă preşcolară înscrişi la grădiniţă şi respectă criteriile de prezenţă conform Legii nr.248/2015. Principalele modificări aduse legii, aşa cum apar notate în nota de fundamentare la prezentarea situaţiei actuale, se referă la acordarea din oficiu a stimulentului educaţional în cazul persoanelor beneficiare de alocaţia pentru susţinerea familiei potrivit legii; majorarea pragului de venituri până la care se acordă stimulentul educaţional de la 284 lei/membru de familie la 530 lei/membru de familie, nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzut de Legea nr.277/2010, republicată; majorarea cuantumului stimulentului educaţional de la 0,1 ISR, respectiv 50 lei la 0,2 ISR, respectiv 100 lei pe lună; introducerea unor responsabilităţi pentru primari şi manageri şcolari cu privire la informarea şi consilierea familiilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru acordarea stimulentului educaţional, referitor la importanţa înscrierii copiilor la grădiniţă.