Testele Covid pentru elevi vin neasamblate. Profesorii trebuie să le pună în pungi

Scris de I. Z., 28 noiembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

   Inspectoratele şcolare judeţene au trimis şcolilor un video cu instrucţiuni de asamblare a kiturilor de testare pe bază de salivă în pungi individuale. Clipul respectiv arată cum o persoană ia câte o componentă din câte o pungă şi o pune într-o pungă sterilă. Persoana poartă mănuşi chirurgicale. Ministrul Educaţiei anunţă zile libere pentru cadrele didactice care au făcut aceste efort în perioada aceasta.

        Clipul cu o durată de circa două minute a fost distribuit de inspectoratele şcolare judeţene către directorii de şcoli. În fiecare pungă sunt puse câte două teste, pentru zilele de luni şi joi, teste care vor fi date elevilor.

        Inspectoratele au trimis şcolilor şi prospectul testelor, cu certificatul de conformitate şi instrucţiunile de folosire. Prospectul specifică următorul lucru: Această trusă este destinată utilizării de către personalul calificat şi instruit al laboratorului clinic, instruit cu specialitate şi în tehnicile procedurilor de diagnostic in vitro”.

        Ministrul Educaţiei a anunţat, într-o intervenţie la Realitatea TV, faptul că testele au venit neasamblate „este o problemă”, care „în mare parte s-a rezolvat” şi care, în opinia sa „este mult mai mică decât avantajul posibilităţii de testare în şcoli”. Oficialul a anunţat zile libere pentru profesorii care fac acest efort de asamblare a kiturilor de testare pentru elevi.

        „Şcolile au primit aceste teste ambalate într-adevăr la cutii de 25 şi de 50 de teste, în funcţie de lot – pentru că am avut două loturi, de 1,5 milioane, respectiv 5 milioane de teste – fiecare cutie este însoţită de un certificat de conformitate, pentru că a fost o cerinţă legală, asumată de instituţiile guvernamentale, deci posedă aceste teste certificat de conformitate şi, de asemenea, instrucţiuni de folosire.

        Au fost repartizate către şcoli, creând o problemă suplimentară la nivelul şcolilor – deci problema a fost creată pentru personalul din şcoli, nu pentru altcineva – aceea a coordonării distribuţiei testelor începând cu data de 2 decembrie, când elevii vor reveni la cursuri. În multe judeţe aceste eforturi s-au făcut deja şi s-au făcut de către profesori – apreciez cest efort şi ca să fiu foarte practic Ministerul Educaţiei a decis deja să compenseze efortul făcut în zilele libere, generate de sărbătorile naţionale, prin zile de concediu pentru acei directori şi profesori care, repet, au cuplat deja aceste componente, un lucru dificil, cu mănuşi sterile în pungi stările de unică folosinţă. Sunt pregătite în multe judeţe pentru a fi distribuite către elevi.

Această problemă, pe care o recunosc, pe care nu am cunoscut-o până acum – dar înţeleg din informarea pe care DSU mi-a făcut-o – că aceasta este modalitatea de livrare a acestor teste în toate statele europene, încă de când a început această criză sanitară, deci toate celelalte state europene nu au avut o problemă cu această modalitate de recepţie. Odată ce am primit această informare, înţeleg totuşi că este o problemă, dar problema este mult mai mică în raport cu avantajul existenţei acestor teste în şcoli”, a declarat ministrul Educaţiei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517