Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Taxa de egalizare schimbă faţa UE

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu un nume aproape comunist, taxa de egalizare, pare să fie bună atâta vreme cât este propusă de cele mai mari ţări din Uniunea Europeană. Franţa, Germania, Italia şi Spania au constat că marile companii IT fentează taxele. Pe de o parte Google, Facebook, Amazon etc şi-a fixat sediul în ţări cu legislaţie fiscală lejeră, pe de altă parte au găsit tot felul de portiţe pentru a-şi diminua obligaţiile fiscale în ţările în care operează. Adică peste tot.

Idea pare luată de la PSD. Când Liviu Dragnea a propus impozitul pe cifra de afaceri a fost atacat virulent, mai ales din interior. Dacă propunerea vine din altă parte, este în regulă.

După cum s-a zvonit, protestele stradale ar fi fost susţinute de multinaţionalele care se simţeau ţinte ale guvernului. Pe viitor, chiar dacă vor fi proteste, probabil subiectul taxei pe cifra de afaceri nu va mai constitui un cap de acuzare. Şi alte ţări mai atente la fiscalitate au ajuns la concluzia că marii giganţi economici procentual plătesc taxe mai mici decât agenţii economici de rând. Dacă la firmele naţionale taxele şi impozitele ating procente care le sufocă, undeva în jur de 50%, giganţii abia dacă ajung spre jumătatea procentului.

  Nu ştim dacă ţările UE vor putea impune taxa de egalizare. Ştim doar că din acest moment se admite că există o problemă legată de onestitatea giganţilor economici. Putem admite că ceea ce la noi este considerată evaziune fiscală, corupţie sau abuz în serviciu în ţările dezvoltate era considerată o stare normală.  Abia acum s-a declanşat o ofensivă pornită de la miniştri de finanţe.

Cu siguranţă, România se va ralia la această acţiune. Dacă va reuşi să o extindă dincolo de firmele IT, rămâne de văzut. Ţările nemulţumite încă nu au adus în discuţie multinaţionalele care activează în economiile emergente şi duc profitul în ţările de origine. Ceea ce avantajează încă nu s-a pus în discuţie. România, la fel ca Polonia, Ungaria, Cehia şi restul ţărilor recent intrate în UE au şi această problemă.

Mai pe scurt, ca o primă concluzie, în Uniunea Europeană sunt mari probleme. Iar acestea nu pot fi rezolvate atâta vreme cât dincolo de princiile enunţate atât de frumos există interese naţionale. Să nu ne imaginăm că grupul ţărilor dezvoltate sunt dispuse să egalizeze şansele fiecărei ţări. „Taxa de egalizare” este acceptabilă atâta vreme cât sunt în avantajul celor mari.

Nu ştim în ce măsură această nouă abordare de ordin fiscal va încuraja guvernul PSD-ALDE să meargă mai departe cu propunerea de taxare pe cifra de afaceri. Deocamdată PSD şi ALDE sunt concentrate pe adoptarea legilor Justiţiei. PNL a şi anunţat că intenţionează să organizeze acţiuni de protest. Odată cu apariţia acestei noi provocări la scară europeană, guvernele din Europa de Est primesc o gură de oxigen. Printre ele se află şi guvernul român. Premierul Tudose, avându-l în spate pe preşedintele PSD, deja a şi aruncat câteva petarde împotriva marilor agenţi economici şi băncilor cu capital străin. Este de aşteptat să-şi intensifice atacurile. Consecinţele sunt greu de prevăzut, dar atâta vreme cât şi alte ţări îşi înăspresc atitudinea, este greu de crezut că se vor retrage din România.

În orice caz, la nivelul UE se simte nevoia de reformare, de reformulare a unor principii care sună foarte „democratic”, dar se dovedesc lipsite de conţinut. În fond, vorbind despre taxele mici pe care le plătesc companiile mari, se ajunge la ceea ce la noi se numeşte marea evaziune fiscală şi corupţie. După acest episod oare îşi va revizui şi România opinia despre marea evaziune şi corupţia uriaşă de la nivel internaţional? Iată cum dintr-o dată cineva ne depăşeşte la capitolul corupţie. Taxa de egalizare va schimba faţa UE.

  

Abonează-te acum Online!