Sunteţi de acord cu repatrierea rezervei de aur a României? | Informaţia Zilei

Sunteţi de acord cu repatrierea rezervei de aur a României?

Rezerva de aur a României ar putea fi repatriată. Camera Deputaţilor a adoptat în 24 aprilie proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în Banca Angliei. 

Proiectul de Lege a fost adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă şi trei abţineri. Cu toate că UDMR n-a votat acest proiect de lege, PSD a reu;it să adopte legea. Deputatul ALDE, Alexandru Băişanu, a precizat în timpul dezbaterilor că ALDE s-a răzgândit şi susţine iniţiativa legislativă. PNL anunţă că va contesta la CCR proiectul legislativ privind repatrierea aurului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

Iată cifrele publicate în raportul BNR pe anul 2017. Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naţionale a fost la sfârşitul anului trecut de 103,7 tone. De altfel, rezerva de aur a rămas, din punct de vedere cantitativ, aproximativ la acelaşi nivel, de 18 ani. Desigur, valoric vorbind, rezerva de aur a înregistrat fluctuaţii influenţate de preţul aurului pe piaţa internaţională.

În comparaţie cu anul 1989, rezerva de aur este mai mare cu 36 de tone. În perioada 1994-2000, s-a realizat conversia cantităţilor excedentare de argint în aur, ceea ce a determinat o îmbunătăţire a structurii rezervelor în metale preţioase. BNR a urmărit asigurarea unui echilibru între stocul de aur păstrat în ţară şi cel plasat în străinătate, astfel că puţin mai mult de jumătate din rezervă, 60 de tone, se află plasată în afara ţării. De altfel, aceasta a fost una din temele de dezbatere din ultimii ani, respectiv în ce măsură este oportun ca rezerva de aur din afara ţării să fie utilizată pentru a obţine beneficii economice.

Raportul BNR precizează că în perioade de turbulenţă economică sau geopolitică sporită, creditorii externi tind să considere că doar aurul din străinătate poate constitui o garanţie pentru un eventual împrumut, având certitudinea respectării standardelor internaţionale. Trebuie remarcat că, în anul 2002, BNR a crescut cota de aur plasată în afara ţării, care de atunci s-a păstrat la acelaşi nivel. Raportul arată că aurul plasat la Banca Angliei, în cantitate de 60 de tone, este în permanenţă la dispoziţia BNR. De asemenea, se specifică faptul că Banca Angliei este un custode solid din punct de vedere financiar şi reputaţional. Însă, plasarea aurului la Banca Angliei nu aduce statului român niciun beneficiu economic, nici o dobândă.

În raport se menţionează şi stocul de aur al României în comparaţie cu alte state europene. Polonia şi România au o rezervă de aur relativ egală, de peste 100 tone. Bulgaria are 40 de tone, Slovacia, 30 de tone, Cehia, 10 tone, iar Ungaria numai 3 tone de aur.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

Sunteţi de acord cu repatrierea rezervei de aur?

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 19 mai 2019, ora 11:08

  La Londra isi depoziteaza aurul 70 tari. Londra nu e Moscova.

 2. satmarean a spus: 04 mai 2019, ora 14:53

  Si la rusi este in siguranta fostul tezaur.!!!!!!!Cu brexitu cine stie ce se mai poate intampla. FB ca se repatriaza.

 3. Dac Bulibas a spus: 03 mai 2019, ora 10:38

  Repatrierea aurului este o idee foarte proasta. In Romanica nu este in siguranta !. Trebe lasata in Banca Angliei unde se afla in siguranta. Repatrierea are un iz de furt pt. cei de la conducere si de acoperire ale unor cheltuieli datorate proastei conduceri.

 4. adi a spus: 02 mai 2019, ora 20:03

  Dragnea cu Valcov nu mai au ce fura??????

 5. salariat a spus: 02 mai 2019, ora 14:57

  daca se repatriaza dispare peste noapte,s-au se fura cum sa furat tot de 25de ani

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345