Image 1
Image 2

Sunteţi de acord cu repatrierea rezervei de aur a României?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rezerva de aur a României ar putea fi repatriată. Camera Deputaţilor a adoptat în 24 aprilie proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în Banca Angliei. 

Proiectul de Lege a fost adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă şi trei abţineri. Cu toate că UDMR n-a votat acest proiect de lege, PSD a reu;it să adopte legea. Deputatul ALDE, Alexandru Băişanu, a precizat în timpul dezbaterilor că ALDE s-a răzgândit şi susţine iniţiativa legislativă. PNL anunță că va contesta la CCR proiectul legislativ privind repatrierea aurului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

Iată cifrele publicate în raportul BNR pe anul 2017. Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfârșitul anului trecut de 103,7 tone. De altfel, rezerva de aur a rămas, din punct de vedere cantitativ, aproximativ la același nivel, de 18 ani. Desigur, valoric vorbind, rezerva de aur a înregistrat fluctuații influențate de prețul aurului pe piața internațională.

În comparație cu anul 1989, rezerva de aur este mai mare cu 36 de tone. În perioada 1994-2000, s-a realizat conversia cantităților excedentare de argint în aur, ceea ce a determinat o îmbunătățire a structurii rezervelor în metale prețioase. BNR a urmărit asigurarea unui echilibru între stocul de aur păstrat în țară și cel plasat în străinătate, astfel că puțin mai mult de jumătate din rezervă, 60 de tone, se află plasată în afara țării. De altfel, aceasta a fost una din temele de dezbatere din ultimii ani, respectiv în ce măsură este oportun ca rezerva de aur din afara țării să fie utilizată pentru a obține beneficii economice.

Raportul BNR precizează că în perioade de turbulență economică sau geopolitică sporită, creditorii externi tind să considere că doar aurul din străinătate poate constitui o garanție pentru un eventual împrumut, având certitudinea respectării standardelor internaționale. Trebuie remarcat că, în anul 2002, BNR a crescut cota de aur plasată în afara țării, care de atunci s-a păstrat la același nivel. Raportul arată că aurul plasat la Banca Angliei, în cantitate de 60 de tone, este în permanență la dispoziția BNR. De asemenea, se specifică faptul că Banca Angliei este un custode solid din punct de vedere financiar și reputațional. Însă, plasarea aurului la Banca Angliei nu aduce statului român niciun beneficiu economic, nici o dobândă.

În raport se menționează și stocul de aur al României în comparație cu alte state europene. Polonia și România au o rezervă de aur relativ egală, de peste 100 tone. Bulgaria are 40 de tone, Slovacia, 30 de tone, Cehia, 10 tone, iar Ungaria numai 3 tone de aur.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=350]

5 comentarii

  1. Repatrierea aurului este o idee foarte proasta. In Romanica nu este in siguranta !. Trebe lasata in Banca Angliei unde se afla in siguranta. Repatrierea are un iz de furt pt. cei de la conducere si de acoperire ale unor cheltuieli datorate proastei conduceri.

Lasă un răspuns

Connect with

Va afecta noul război economia mondială?

Un nou conflict a izbucnit zilele trecute în Israel, ţară atacată de către organizaţia paramilitară Hamas. În primele 2 zile s-au înregistrat peste 700 de morţi şi mii de răniţi.