Image 1
Image 2

Sunteţi de acord ca autorităţile să cheltuie bani cu întreţinerea boschetarilor?

Boschetari la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Boschetari la Satu Mare
Boschetari la Satu Mare

   Îi vedem în fiecare zi pe lângă tomberoane, pe stradă, în spatele unor blocuri, pe sub poduri sau pe malul Someşului, locuind în colibe improvizate.
    Sunt oameni ai străzii, boschetari, persoane fără adăpost. Fiecare are povestea lui şi modul în care a ajuns pe străzi şi fără o sursă stabilă de venit.


Unii încearcă să îşi caute un loc de muncă şi să se reintegreze în societate. Alţii îşi caută hrana prin gunoaie, vând carton sau fier vechi, iar unii ajung să comită infracţiuni.
Dintre toţi oamenii fără adăpost care există în municipiul Satu Mare, doar o parte apelează la instituţiile autorităţilor locale care se ocupă de probleme sociale, cum ar fi Serviciul de Protecţie şi Asistenţă Socială (SPAS) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială ;i Protecţia Copilului (DGASPC).
În municipiul Satu Mare funcţionează mai multe adăposturi de noapte, unele finanţate de autorităţile locale, altele de către ONG-uri.
La adăpostul de noapte de lângă grădiniţa 14 Mai în timpul verii sunt găzduiţi aproximativ 50 de oameni fără adăpost, dar acest număr poate depăşi 80 de persoane pe noapte în timpul iernii, conform celor declarate de Timea Şipoş.

Pe timpul cât sunt cazaţi în adăpostul de noapte, beneficiarii primesc două mese, una seara şi una dimineaţa, şi posibilitatea de igienizare corporală.
Am stat de vorbă despre această problemă şi cu Eugenia Ardelean, director general adjunct la DGASPC Satu Mare. Ea a declarat că momentan în centrul de pe strada Gorunului pe care îl administrează instituţia sunt internate 52 de persoane de diferite vârste care într-un fel sau altul au ajuns pe străzi, fără un acoperiş deasupra capului.

Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” – 23 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

[cardoza_wp_poll id=141]

13 comentarii

  1. Nu se pune problema sa le dam bani,ci sa alocam bani pentru ei,ma gandesc la un fel de tabara,unde sa aiba fiecare o casuta individuala,cativa metri patrati,un pat si o masa inauntru,iar de mancat ganditi-va la marile magazine cata mancare se arunca ca se apropie termenul de expirare,cata mancare ramane dupa meniul zilei la restaurante,la nunti si alte cumetrii.Oamenii astia cu eforturi minime ne-ar face si pe noi dar si pe ei mandri ca suntem FIINTE UMANE!

  2. Eu merg pe principiul: Nici munca fara paine. Nici paine fara munca. Deci oamenii strazii sa nu astepte ajutor fara sa ofere ceva in schimbm, adica munca. Noi care muncim platim impozite si nu putine. De exemplu inteleg sa platesc impozit pentru bani pe care îi primesc sub formă de salariu. Dar să plătesc impozit pentru bani pe care îi dau ? …….. ( o pauză cam lungă pentru meditare ) In România daca am un angajat platesc impozit pe salariu și din partea angajatului și din partea angajatorului. Deci plătesc impozit de doua ori pentru același lucru. Și în Romania dubla impozitare este un obicei și este considerat ceva nomal. Mie ca om normal la cap, mi se pare normal sa platesc impozit pentru banii pe care îi încaez. Dar pentru banii pe care îi plătesc sub formă se salarii trebuie să plătesc încă odata aceleași imozite din partea angajatului? Pentru că în România se practica și acum dubla impozitare. Se ia impozit si din partea angajatului și din partea angajatorului pentru aceiași bani îcasați ? Pentru banii pe care îi plătesc nu pentru ce încasez. Și ne miram de ce în românia nu se pot da salarii mai mari pentru ca și cei care muncesc să aibă un nivel d trai decent. De exemplu: Daca eu îmi platesc toate impozitele și taxele pentru veniturile pe care le am ca firmă statul ma obligă să mai plătesc incă odată impozit pe dividende dacă vreau ca acei bani ai firmei să fie ai mei, bani care au fost deja impozitați. Deci degeaba se laudă Romania cu impozirtul de 16%% pentrtu ca se ia de două ori deci este de cel puțin 32% și este cel mai mare din Europa.În realitate este mai mare de 32% pentru ca mai sunt și alte taxe și impozite.

  3. Sunt oameni,dar traiesc mai rau decat cainii comunitari,veti spune ca datorita lor,e adevarat,dar totusi sunt oameni,un minimum de protectie sociala trebuie acordat,ii gonim de colo,colo,fara sa le oferim nimic viabil.Pentru un caine comunitar se acorda 200 de ron,pentru o fiinta umana 0 lei.Suntem cu totii complici la distrugerea si decaderea lor,am inlocuit un sistem in care fiecare avea un loc de munca si un adapost,cu altul in care drepturile sunt doar in constitutie.Nici n-ar trebui sa se tina nici o chermeza atata timp cat altii dorm sub cerul liber si mananca din gunoaie,e rusinea noastra,nu a lor.

  4. Exista atata munca de facut in orasul acesta. O matura si un faras le-ar fi de folos si oamenilor strazii. Parcul din fata spitalului era foarte murdar zilele acestea: sticle, mucuri de tigara, peturi, ambalaje de lemn si carton si la doi pasi vreo 6 lubenite. De buruieni, sa nu mai spunem.Daca vor un ajutor, oamenii strazii pot sa fie distribuiti la curatenie. Apoi sa primeasca o masa calda, la o cantina sociala, sau posibilitatea de a face un dus. Sa primesti ceva fara munca, nu sunt de acord. Daca nu vor sa munceasca nimic, sa nu primeasca nimic.

  5. DA,sigur ca trebuie sa avem grija si de acesti concetateni-chiar as contribui cu procent din pensia mea (numai sa nu-i mai vad peste tot) dare nu in actualul “sistem”.Cred ca rezolvarea ar fi:
    -o evidenta stricta (si numai pentru cei din judeti-strainii retrimisi la locul de provenienta)
    -institutionalizarea (sunt destule spatii disponibilizate de armata) unde cei bolnavi sa fie tratati-cei capabili sa fie folositi la diferite munci in folosul societatii -cumva sa-si plateasca intretinerea macar partial-cei tineri in programe de alfabetizare-calificare-consiliere psihologica
    -reincadrarea in societate-functie de rezultatele obtinute
    -institutionalizarea obligatorie-incalcarea normelor stabilite intra in competenta organelor de ordine.
    Pare cam dur ,dar altfel fenomenul se extinde si devine o plaga fara rezolvare (ori cu solutii mult mai radicale).

  6. Si ei sint fiinte umane, si ei ar dori sa apuce ziua de miine. Intretinerea lor intra la “pierderi planificate”, dar cit poate fi suma cheltuita de autoritati? Nu e prea mare, se cheltuie mult mai mult cu parazitii din Parlament. Englezii au o vorba: nivelul de civilizatie al unei tari se masoara dupa grija pe care autoritatile o au pentru cei mai slabi cetateni.

Lasă un răspuns