00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

Sunteţi de acord ca autorităţile să cheltuie bani cu întreţinerea boschetarilor?

Boschetari la Satu Mare

Boschetari la Satu Mare

   Îi vedem în fiecare zi pe lângă tomberoane, pe stradă, în spatele unor blocuri, pe sub poduri sau pe malul Someşului, locuind în colibe improvizate.
    Sunt oameni ai străzii, boschetari, persoane fără adăpost. Fiecare are povestea lui şi modul în care a ajuns pe străzi şi fără o sursă stabilă de venit.


Unii încearcă să îşi caute un loc de muncă şi să se reintegreze în societate. Alţii îşi caută hrana prin gunoaie, vând carton sau fier vechi, iar unii ajung să comită infracţiuni.
Dintre toţi oamenii fără adăpost care există în municipiul Satu Mare, doar o parte apelează la instituţiile autorităţilor locale care se ocupă de probleme sociale, cum ar fi Serviciul de Protecţie şi Asistenţă Socială (SPAS) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială ;i Protecţia Copilului (DGASPC).
În municipiul Satu Mare funcţionează mai multe adăposturi de noapte, unele finanţate de autorităţile locale, altele de către ONG-uri.
La adăpostul de noapte de lângă grădiniţa 14 Mai în timpul verii sunt găzduiţi aproximativ 50 de oameni fără adăpost, dar acest număr poate depăşi 80 de persoane pe noapte în timpul iernii, conform celor declarate de Timea Şipoş.

Pe timpul cât sunt cazaţi în adăpostul de noapte, beneficiarii primesc două mese, una seara şi una dimineaţa, şi posibilitatea de igienizare corporală.
Am stat de vorbă despre această problemă şi cu Eugenia Ardelean, director general adjunct la DGASPC Satu Mare. Ea a declarat că momentan în centrul de pe strada Gorunului pe care îl administrează instituţia sunt internate 52 de persoane de diferite vârste care într-un fel sau altul au ajuns pe străzi, fără un acoperiş deasupra capului.

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 23 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Sunteţi de acord ca autorităţile să cheltuie bani cu întreţinerea boschetarilor?
Abonează-te acum Online!
 1. unu a spus: 27 iulie 2015, ora 14:58

  pai trebuiesc alocati bani, nu e normal cel care spune ca nu.
  pentru transport la un parc la granita cu Polonia!

 2. guardia civila a spus: 26 iulie 2015, ora 18:42

  Nu se pune problema sa le dam bani,ci sa alocam bani pentru ei,ma gandesc la un fel de tabara,unde sa aiba fiecare o casuta individuala,cativa metri patrati,un pat si o masa inauntru,iar de mancat ganditi-va la marile magazine cata mancare se arunca ca se apropie termenul de expirare,cata mancare ramane dupa meniul zilei la restaurante,la nunti si alte cumetrii.Oamenii astia cu eforturi minime ne-ar face si pe noi dar si pe ei mandri ca suntem FIINTE UMANE!

 3. ghita a spus: 26 iulie 2015, ora 07:48

  Cu conditia ca banii primiti ca pensie sociala sa-i gospodareasca conducerea centrului de noapte pentru haine ,etc. si cateva ore pentru curatenia orasului

 4. Stelian Gavrilas a spus: 26 iulie 2015, ora 04:15

  Eu merg pe principiul: Nici munca fara paine. Nici paine fara munca. Deci oamenii strazii sa nu astepte ajutor fara sa ofere ceva in schimbm, adica munca. Noi care muncim platim impozite si nu putine. De exemplu inteleg sa platesc impozit pentru bani pe care îi primesc sub formă de salariu. Dar să plătesc impozit pentru bani pe care îi dau ? …….. ( o pauză cam lungă pentru meditare ) In România daca am un angajat platesc impozit pe salariu şi din partea angajatului şi din partea angajatorului. Deci plătesc impozit de doua ori pentru acelaşi lucru. Şi în Romania dubla impozitare este un obicei şi este considerat ceva nomal. Mie ca om normal la cap, mi se pare normal sa platesc impozit pentru banii pe care îi încaez. Dar pentru banii pe care îi plătesc sub formă se salarii trebuie să plătesc încă odata aceleaşi imozite din partea angajatului? Pentru că în România se practica şi acum dubla impozitare. Se ia impozit si din partea angajatului şi din partea angajatorului pentru aceiaşi bani îcasaţi ? Pentru banii pe care îi plătesc nu pentru ce încasez. Şi ne miram de ce în românia nu se pot da salarii mai mari pentru ca şi cei care muncesc să aibă un nivel d trai decent. De exemplu: Daca eu îmi platesc toate impozitele şi taxele pentru veniturile pe care le am ca firmă statul ma obligă să mai plătesc incă odată impozit pe dividende dacă vreau ca acei bani ai firmei să fie ai mei, bani care au fost deja impozitaţi. Deci degeaba se laudă Romania cu impozirtul de 16%% pentrtu ca se ia de două ori deci este de cel puţin 32% şi este cel mai mare din Europa.În realitate este mai mare de 32% pentru ca mai sunt şi alte taxe şi impozite.

 5. guardia civila a spus: 25 iulie 2015, ora 23:06

  Sunt oameni,dar traiesc mai rau decat cainii comunitari,veti spune ca datorita lor,e adevarat,dar totusi sunt oameni,un minimum de protectie sociala trebuie acordat,ii gonim de colo,colo,fara sa le oferim nimic viabil.Pentru un caine comunitar se acorda 200 de ron,pentru o fiinta umana 0 lei.Suntem cu totii complici la distrugerea si decaderea lor,am inlocuit un sistem in care fiecare avea un loc de munca si un adapost,cu altul in care drepturile sunt doar in constitutie.Nici n-ar trebui sa se tina nici o chermeza atata timp cat altii dorm sub cerul liber si mananca din gunoaie,e rusinea noastra,nu a lor.

 6. Ruruca a spus: 25 iulie 2015, ora 11:50

  Exista atata munca de facut in orasul acesta. O matura si un faras le-ar fi de folos si oamenilor strazii. Parcul din fata spitalului era foarte murdar zilele acestea: sticle, mucuri de tigara, peturi, ambalaje de lemn si carton si la doi pasi vreo 6 lubenite. De buruieni, sa nu mai spunem.Daca vor un ajutor, oamenii strazii pot sa fie distribuiti la curatenie. Apoi sa primeasca o masa calda, la o cantina sociala, sau posibilitatea de a face un dus. Sa primesti ceva fara munca, nu sunt de acord. Daca nu vor sa munceasca nimic, sa nu primeasca nimic.

 7. George - Romanul din Satu Mare a spus: 25 iulie 2015, ora 06:42

  Evident ca nu.Majoritatea au ajuns aoclo din neglijenta sau viciile lor.Acum sa ii intretinem iar noi (ceilalti Romani din toata tara) ? Nu mersi.

 8. Andrei a spus: 24 iulie 2015, ora 18:30

  DA,sigur ca trebuie sa avem grija si de acesti concetateni-chiar as contribui cu procent din pensia mea (numai sa nu-i mai vad peste tot) dare nu in actualul „sistem”.Cred ca rezolvarea ar fi:
  -o evidenta stricta (si numai pentru cei din judeti-strainii retrimisi la locul de provenienta)
  -institutionalizarea (sunt destule spatii disponibilizate de armata) unde cei bolnavi sa fie tratati-cei capabili sa fie folositi la diferite munci in folosul societatii -cumva sa-si plateasca intretinerea macar partial-cei tineri in programe de alfabetizare-calificare-consiliere psihologica
  -reincadrarea in societate-functie de rezultatele obtinute
  -institutionalizarea obligatorie-incalcarea normelor stabilite intra in competenta organelor de ordine.
  Pare cam dur ,dar altfel fenomenul se extinde si devine o plaga fara rezolvare (ori cu solutii mult mai radicale).

 9. satmarean a spus: 24 iulie 2015, ora 16:26

  Sunteti de acord ca autoritatile sa cheltuiasca miliarde de lei cu un catarg inutil dovada de megalomanie cand oameni necajiti sufera de foame?

 10. Tudor a spus: 24 iulie 2015, ora 15:47

  Probabil va urma o amenda drastica pentru cotidian dupa o asemenea intrebare la limita fascismului.

 11. Evdok a spus: 24 iulie 2015, ora 08:47

  Redactorii acestui ziar ar trebui sa spere ca sa nu observe cineva de la Bucuresti aceasta intrebare nefericita din sfera rasismului social.

 12. bolnav a spus: 24 iulie 2015, ora 06:54

  pentru cancerosi si orfani nu se da nici un ajutor trebuie sa munceasca cu un picior in groapa si acesti oameni puternici sa traiasca din impozitele celor ce muncesc din greu pe salarii mici

 13. Babacu a spus: 23 iulie 2015, ora 10:56

  Si ei sint fiinte umane, si ei ar dori sa apuce ziua de miine. Intretinerea lor intra la „pierderi planificate”, dar cit poate fi suma cheltuita de autoritati? Nu e prea mare, se cheltuie mult mai mult cu parazitii din Parlament. Englezii au o vorba: nivelul de civilizatie al unei tari se masoara dupa grija pe care autoritatile o au pentru cei mai slabi cetateni.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.