Image 1
Image 2

SUA ar fi început transferul armelor nucleare amplasate în Turcia spre România. MAE neagă ferm

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

UPDATE: Fostul premier Victor Ponta răbufnește după informația dată de EurActiv.com, potrivit căreia SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.

 

Fostul prim-ministru susține că știrea respectivă este de 100 de ori mai gravă decât povestea de la SkyNews și consideră că este “nevoie de o acțiune legală contra autorilor”, dar și de o analiză a modului în care a fost construită știrea.

UPDATE: Traian Băsescu ia în derâdere informația apărută, joi, potrivit căreia SUA au început să transfere focoasele nucleare din Turcia, în România.

“Nu există nicio urmă de abordare realistă a afirmației că SUA ar fi început mutarea focoaselor nucleare de la Incirlik în România” a declarat Traian Băsescu la RTV, citat de dcnews.

Întrebat despre vreun atac la adresa României, Traian Băsescu este de părere că: “În mod categoric, SUA trebuie să se gândească la securitatea celor 90 de focoase, dar acesta va fi un proces îndelungat. Trebuie construcții speciale pentru a depozita areme nucleare.

Dacă SUA vor decide să mute aceste arme vor începe o serie de negocieri foarte lungi și dure atât cu Federația Rusă, cât și cu țara în care urmează să se mute armele.

Dacă SUA ar fi analizat mutarea armelor nucleare din Turcia la Deveselu, vă asigur că primul drum al lui Joe Biden era la București. Nu se ducea în Serbia sau în alte țări. Prima dată venea la București”, a declarat Traian Băsescu.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic. “Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit,” a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Centrului Simson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane.

În timpul loviturii de stat eşuate din Turcia, autorităţile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie a bazei de la Incirlik şi au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze aici. Rămâne o întrebare fără răspuns dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia, se mai afirmă în raport.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură aşa de mare încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar şi autorităţilor turce şi române, să comenteze aceste informaţii. Oficialii americani şi turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a negat cu tărie informaţiile cu privire la transferul armelor nucleare americane în România. “Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire,” se afirmă într-un comunicat semnat de un purtător de cuvânt al instituţiei.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with