Image 1
Image 2

Stânga şi dreapta politică sau diferenţa reală dintre PSD şi PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După 28 de ani de capitalism catalogat drept “sălbatic” sau numit de Ion Iliescu “capitalism de cumetrie” pentru prima oară se detaşează foarte clar stânga de dreapta. Cele două curente politice s-au amestecat datorită alianţelor făcute de-a lungul timpului între toate partidele. PSD a guvernat alături de PNL, şi ca principal partid de guvernare, şi ca susţinător al liberalilor.

Partidele mici s-au lipit când de stânga, când de dreapta, fără să-şi pună probleme de doctrină şi ideologie.

În Germania, de exemplu, când se produce o alianţă dreapta/stânga se cheamă “mare coaliţie”. Şi în această perioadă Uniunea Creştin Democrată a Angelei Merkel a negociat mai bine de patru luni cu Partidul Social Democrat al lui Martin Schulz până să ajungă la un compromis. Cele două mari partide vor guverna împreună, dar nu înainte ca fiecare să-şi susţină direcţia doctrinară.

La noi, USL a fost o ciorbă, la fel cum în alianţa cu PSD şi-a pierdut cu totul orientarea de dreapta. Odată cu legea salarizării s-au despărţit apele de uscat. PSD se afirmă ca un partid net de stânga. Olguţa Vasilescu a mers atât de departe încât în cel mai pur stil stalinist numeşte patronii “hoţi care nu urmăresc decât profitul”. Întregul guvern Dăncilă a emis o ordonanţă de urgenţă prin care obligă firmele să plătească contribuţiile angajaţilor cu jumătate de normă la nivelul unui salariu întreg. De asemenea, guvernul dictează modul în care să se dea salariile la firmele private, fără să ţină seama de costuri, de regulile economiei de piaţă la urma urmei.

Statistic, cu ocazia fiecărui sondaj a reieşit că populaţia României are în cea mai mare parte o orientare de dreapta. S-a văzut asta cu ocazia alegerilor prezidenţiale, când câştigă candidatul dreptei. Legea salarizării, făcută cu intenţia de a avantaja salariaţii bugetari, oferă date esenţiale pentru partide. Există un număr de 1.200.000 de angajaţi la stat. În administraţia publică centrală sunt aproximativ 40-45%, iar restul în administraţia locală. Aceştia constituie în cea mai mare parte electoratul PSD. Lor li se adaugă pensionarii.

Acesta este şi motivul pentru care PSD va purcede urgent la majorarea pensiilor. Consolidarea acestui electorat este vitală pentru PSD. De aceea trece peste orice, sacrificând ţara dacă este nevoie. Numărul angajaţilor la privaţi se apropie de cinci milioane. Teoretic, aceşti salariaţi învârt economia, produc bunuri, din munca lor trăieşte întreaga ţară. Firmele cu capital de stat produc pierderi. Pentru că acolo dacă nu se fură se oferă salarii de zeci de mii de euro.

Armata de salariaţi de la privaţi constituie, teoretic, bazinul electoral al partidelor de dreapta. Dar propaganda stângii, cuplată cu un absenteism masiv al acestei populaţii active, a înclinat balanţa în favoarea PSD. Astfel alegerile locale şi parlamentare din 2016 au fost câştigate la scor de PSD. În alianţă cu ALDE, partidul lui Liviu Dragnea conduce ţara în cel mai pur stil stângist de la revoluţia din 1989 încoace.

Dacă după legea salarizării, urmată de a pensiilor, după toate semnele degradării economiei, creşterea preţurilor, a dobânzilor, după devalorizarea leului sondajele vor fi tot în favoarea PSD înseamnă că partidele de dreapta sunt ca şi inexistente. Pentru PNL acum este momentul să demonstreze că este un veritabil partid de dreapta, susţinător al economiei de piaţă, preocupat de instaurarea unui mediu de afaceri aducător de prosperitate. Mai simplu de atât nu se poate. Acum să-l vedem pe domnul Ludovic Orban ce mare politician este.

Mai degrabă bulibăşeală decât reformă

După 33 de ani de la căderea regimului comunist, de la renunţarea la economia planificată, România s-a trezit în faţa a 16.000 de instituţii ordonatoare de credite. Adică împărţitoare de bani.