21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Spre un micro-război diplomatic România-SUA

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un comunicat neobişnuit al Departamentului de Stat SUA avertizează Parlamentul României să nu adopte legi care ar putea afecta lupta anti-corupţie şi statul de drept.
Nu se ştie cum s-a ajuns în situaţia în care o ţară străină, chiar dacă este vorba despre SUA, a ajuns să se implice în treburile interne ale unui stat suveran, aşa cum este România. Comunicatul este evaziv. Este un avertisment la modul general îndreptat fără îndoială direct PSD-ului.

Dar poate fi departajat un partid de ţara în care funcţionează? În interior se poate produce această ruptură. Nu însă şi în exterior. De afară se vede doar un singur lucru, o singură ţară.
Polonia şi Ungaria se află într-o situaţie asemănătoare, dar avertismentele la adresa lor vin din partea organismelor europene, din care fac parte. România le-a depăşit. |ara noastră primeşte ordine direct de la jandarmul lumii.

SUA, prin ambasadorul actual, nu este la prima intervenţie de acest fel. Însă niciodată Departamentul de Stat, adică un organism guvernamental, nu s-a adresat Parlamentului.
Cu siguranţă aşa ceva nu se poate întâmpla în Statele Unite. Este de neimaginat ca Departamenatul de Stat, echivalentul ministerelor de externe, să dea indicaţii Congresului SUA.

Saltul făcut peste Ocean a luat prin suprindere coaliţia de guvernare. Se aşteptau la orice, nu însă la un atac cu o rază de acţiune atât de mare.
În primul moment răspunsurile au venit întâmplător, de la Olguţa Vasilescu sau de la Florin Iordache.

Fostul ministru de Justiţie, acum şeful comisiei care dezbate amendamentele la Legile Justiţiei, spune că nu există în respectivul comunicat referiri concrete la articole care ar afecta lupta anti-corupţie şi statul de drept. Prin urmare este un comunicat cu o puternică încărcătură politică.

PNL, aşa cum ar face orice partid de opoziţie, transformă Comunicatul într-un argument în plus că PSD vrea să-şi subordoneze Justiţia. Mai mult decât atât, apariţia lui lasă să se înţeleagă o puternică susţinere de care partidul condus de Ludovic Orban s-ar bucura în SUA. Recent, Orban a făcut o vizită în America şi se poate specula că a aranjat apariţia comunicatului. Tot ce este posibil.

PSD a avut şi are în continuare un deficit de comunicare, de relaţii la nivel internaţional. Niciodată social-democraţii nu s-au bucurat de o susţinere mediatică din partea socialiştilor europeni.

Mass media internaţională a atacat şi atacă sistematic stânga din România, în vreme ce dreapta, respectiv PDL, a avut parte de o susţinere continuă pe întreaga perioadă a regimului Băsescu. PNL a moştenit relaţia din UE şi acum vedem că a reuşit să o exporte peste ocean.

Indiferent de răspunsurile pe care le vor da liderii PSD şi ALDE faptul este consumat. Comunicatul va fi folosit ca un argument în plus pentru continuarea protestelor de stradă împotriva legilor Justiţiei.

Din punct de vedere politic este o mare realizare a PNL. Dacă privim lucrurile din perspectiva amestecului în treburile interne pare să fie un abuz, o încălcare a suveranităţii. Dar ce mai înseamnă suveranitatea unei ţări mici din Europa atâta vreme cât de bună voie şi nesilită de nimeni a aderat la structurile euro-atlantice? Ba chiar a implorat să fie primită în NATO şi UE.

Dacă în prima fază replicile au fost palide, pe măsură ce s-a înţeles gravitatea acestui demers asumat de Departamentul de Stat, dar dintr-o poziţie secundară, nu de la vârf, reacţiile au fost din ce în ce mai dure. Zilele următoare se va clarifica dacă există un micro-război diplomatic România-SUA.

Abonează-te acum Online!