17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Spre un micro-război diplomatic România-SUA

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un comunicat neobişnuit al Departamentului de Stat SUA avertizează Parlamentul României să nu adopte legi care ar putea afecta lupta anti-corupţie şi statul de drept.
Nu se ştie cum s-a ajuns în situaţia în care o ţară străină, chiar dacă este vorba despre SUA, a ajuns să se implice în treburile interne ale unui stat suveran, aşa cum este România. Comunicatul este evaziv. Este un avertisment la modul general îndreptat fără îndoială direct PSD-ului.

Dar poate fi departajat un partid de ţara în care funcţionează? În interior se poate produce această ruptură. Nu însă şi în exterior. De afară se vede doar un singur lucru, o singură ţară.
Polonia şi Ungaria se află într-o situaţie asemănătoare, dar avertismentele la adresa lor vin din partea organismelor europene, din care fac parte. România le-a depăşit. |ara noastră primeşte ordine direct de la jandarmul lumii.

SUA, prin ambasadorul actual, nu este la prima intervenţie de acest fel. Însă niciodată Departamentul de Stat, adică un organism guvernamental, nu s-a adresat Parlamentului.
Cu siguranţă aşa ceva nu se poate întâmpla în Statele Unite. Este de neimaginat ca Departamenatul de Stat, echivalentul ministerelor de externe, să dea indicaţii Congresului SUA.

Saltul făcut peste Ocean a luat prin suprindere coaliţia de guvernare. Se aşteptau la orice, nu însă la un atac cu o rază de acţiune atât de mare.
În primul moment răspunsurile au venit întâmplător, de la Olguţa Vasilescu sau de la Florin Iordache.

Fostul ministru de Justiţie, acum şeful comisiei care dezbate amendamentele la Legile Justiţiei, spune că nu există în respectivul comunicat referiri concrete la articole care ar afecta lupta anti-corupţie şi statul de drept. Prin urmare este un comunicat cu o puternică încărcătură politică.

PNL, aşa cum ar face orice partid de opoziţie, transformă Comunicatul într-un argument în plus că PSD vrea să-şi subordoneze Justiţia. Mai mult decât atât, apariţia lui lasă să se înţeleagă o puternică susţinere de care partidul condus de Ludovic Orban s-ar bucura în SUA. Recent, Orban a făcut o vizită în America şi se poate specula că a aranjat apariţia comunicatului. Tot ce este posibil.

PSD a avut şi are în continuare un deficit de comunicare, de relaţii la nivel internaţional. Niciodată social-democraţii nu s-au bucurat de o susţinere mediatică din partea socialiştilor europeni.

Mass media internaţională a atacat şi atacă sistematic stânga din România, în vreme ce dreapta, respectiv PDL, a avut parte de o susţinere continuă pe întreaga perioadă a regimului Băsescu. PNL a moştenit relaţia din UE şi acum vedem că a reuşit să o exporte peste ocean.

Indiferent de răspunsurile pe care le vor da liderii PSD şi ALDE faptul este consumat. Comunicatul va fi folosit ca un argument în plus pentru continuarea protestelor de stradă împotriva legilor Justiţiei.

Din punct de vedere politic este o mare realizare a PNL. Dacă privim lucrurile din perspectiva amestecului în treburile interne pare să fie un abuz, o încălcare a suveranităţii. Dar ce mai înseamnă suveranitatea unei ţări mici din Europa atâta vreme cât de bună voie şi nesilită de nimeni a aderat la structurile euro-atlantice? Ba chiar a implorat să fie primită în NATO şi UE.

Dacă în prima fază replicile au fost palide, pe măsură ce s-a înţeles gravitatea acestui demers asumat de Departamentul de Stat, dar dintr-o poziţie secundară, nu de la vârf, reacţiile au fost din ce în ce mai dure. Zilele următoare se va clarifica dacă există un micro-război diplomatic România-SUA.

Abonează-te acum Online!