Image 1
Image 2

Spre un micro-război diplomatic România-SUA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un comunicat neobișnuit al Departamentului de Stat SUA avertizează Parlamentul României să nu adopte legi care ar putea afecta lupta anti-corupție și statul de drept.
Nu se știe cum s-a ajuns în situația în care o țară străină, chiar dacă este vorba despre SUA, a ajuns să se implice în treburile interne ale unui stat suveran, așa cum este România. Comunicatul este evaziv. Este un avertisment la modul general îndreptat fără îndoială direct PSD-ului.

Dar poate fi departajat un partid de țara în care funcționează? În interior se poate produce această ruptură. Nu însă și în exterior. De afară se vede doar un singur lucru, o singură țară.
Polonia și Ungaria se află într-o situație asemănătoare, dar avertismentele la adresa lor vin din partea organismelor europene, din care fac parte. România le-a depășit. |ara noastră primește ordine direct de la jandarmul lumii.

SUA, prin ambasadorul actual, nu este la prima intervenție de acest fel. Însă niciodată Departamentul de Stat, adică un organism guvernamental, nu s-a adresat Parlamentului.
Cu siguranță așa ceva nu se poate întâmpla în Statele Unite. Este de neimaginat ca Departamenatul de Stat, echivalentul ministerelor de externe, să dea indicații Congresului SUA.

Saltul făcut peste Ocean a luat prin suprindere coaliția de guvernare. Se așteptau la orice, nu însă la un atac cu o rază de acțiune atât de mare.
În primul moment răspunsurile au venit întâmplător, de la Olguța Vasilescu sau de la Florin Iordache.

Fostul ministru de Justiție, acum șeful comisiei care dezbate amendamentele la Legile Justiției, spune că nu există în respectivul comunicat referiri concrete la articole care ar afecta lupta anti-corupție și statul de drept. Prin urmare este un comunicat cu o puternică încărcătură politică.

PNL, așa cum ar face orice partid de opoziție, transformă Comunicatul într-un argument în plus că PSD vrea să-și subordoneze Justiția. Mai mult decât atât, apariția lui lasă să se înțeleagă o puternică susținere de care partidul condus de Ludovic Orban s-ar bucura în SUA. Recent, Orban a făcut o vizită în America și se poate specula că a aranjat apariția comunicatului. Tot ce este posibil.

PSD a avut și are în continuare un deficit de comunicare, de relații la nivel internațional. Niciodată social-democrații nu s-au bucurat de o susținere mediatică din partea socialiștilor europeni.

Mass media internațională a atacat și atacă sistematic stânga din România, în vreme ce dreapta, respectiv PDL, a avut parte de o susținere continuă pe întreaga perioadă a regimului Băsescu. PNL a moștenit relația din UE și acum vedem că a reușit să o exporte peste ocean.

Indiferent de răspunsurile pe care le vor da liderii PSD și ALDE faptul este consumat. Comunicatul va fi folosit ca un argument în plus pentru continuarea protestelor de stradă împotriva legilor Justiției.

Din punct de vedere politic este o mare realizare a PNL. Dacă privim lucrurile din perspectiva amestecului în treburile interne pare să fie un abuz, o încălcare a suveranității. Dar ce mai înseamnă suveranitatea unei țări mici din Europa atâta vreme cât de bună voie și nesilită de nimeni a aderat la structurile euro-atlantice? Ba chiar a implorat să fie primită în NATO și UE.

Dacă în prima fază replicile au fost palide, pe măsură ce s-a înțeles gravitatea acestui demers asumat de Departamentul de Stat, dar dintr-o poziție secundară, nu de la vârf, reacțiile au fost din ce în ce mai dure. Zilele următoare se va clarifica dacă există un micro-război diplomatic România-SUA.

Dacă partidele mici ar fi mari şi partidele mari ar fi mici

Să începem cu consecinţele reformei fiscale Ciolacu-Boloş: dacă se dă greş cu setul de măsuri propuse, PSD şi PNL se pot pregăti să facă saltul înapoi de la categoria super-greilor, de partide mari, la categoria cocoş, de partide mici. După primele măsuri prezentate “reaşezarea poverii fiscale pe criterii echitabile” pare să fie doar un slogan.

Sigla Informatia Zilei

Aripa anti-PSD din PNL

Asculta acest articol Toate datele conduc spre ideea că în PNL se dezvoltă o aripă anti-PSD care se amplifică pe