Image 1
Image 2

Speculaţii pe marginea Convenţiei PDL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Democrat liberalii nu-i zic şedinţei în care îşi aleg conducătorii congres, ci convenţie. Cum s-ar spune, delegaţii convin, fac un fel de pact asupra unor persoane pe care urmează să le voteze.
    Sâmbătă tocmai a avut loc o astfel de Convenţie, nu una ordinară, ci extraordinară, dictată de evenimente extraordinare.
    PDL nu este un partid oarecare. Este partidul care a condus cu o mână de fier România.

Ridicat din nimic, în urma unei alianţe cu PNL  liderul său a reuşit să câştige alegerile prezidenţiale. A ajuns la putere în 2005. A încercat să-şi distrugă aliatul, constatând că  şi-a dublat procentele în sondaje. În 2006 PNL a reuşit să-l scoată de la guvernare, şi prin manevre de culise, printr-o abilă colaborare cu PSD a ţinut în opoziţie partidul lui Băsescu. Preşedintele a rămas, totuşi, cel mai puternic om din România, iar în 2008 şi-a readus partidul la guvernare.

PDL nu a fost propriu-zis în opoziţie nici când nu se afla la guvernare. Prin Traian Băsescu a rămas mereu cel mai puternic partid. Până anul acesta, când printr-o moţiune de cenzură USL a reuşit să demită guvernul. Din acel moment PDL a intrat în criză. A pierdut alegerile locale la un scor zdrobitor. Consecinţa imediată a fost demisia conducerii şi alegerea unei noi echipe.

De data aceasta, oponentul, mai precis, nefavoritul lui Traian Băsescu, a câştigat competiţia internă. Vasile Blaga s-a înconjurat de oameni mai puţin apropiaţi de preşedinte. Vechile figuri au făcut un pas înapoi. PDL aproape că a revenit la formula fostului PD, cu mici excepţii. De remarcat faptul că preşedintele nu a transmis nici un salut Convenţiei. Deci nu se mai recunoaşte în acest partid. Rămâne de văzut dacă Vasile Blaga va face un pas înapoi, se va detaşa de un preşedinte care, în fond, a adus partidul în situaţia actuală.

A fost un congres fără cravate, fără baloane, fără cimpoaie. Un congres împotriva surogatelor. Nu a fost invitat Mihai Răzvan Ungureanu sau alte figuri care aveau impresia că sunt salvatorii PDL.
Fără muncă nu se poate realiza nimic, spune noul preşedinte al PDL. Se referea, desigur, la munca de partid, nu la datul cu coasa, cu toporul sau cu mătura. Munca de partid este o îndeletnicire cu totul şi cu totul specifică.  Cei angajaţi, cu sau fără carnet de partid, au în comun credinţa în aceleaşi principii şi dorinţa de a câştiga puterea.

Delegaţii la congres au dat de pământ cu intelectualii. Nu au reuşit să obţină suficiente voturi Teodor Baconski şi Traian Ungureanu, înscrişi pentru funcţiile de primvicepreşedinţi. A câştigat aripa mai vânoasă, Cezar Preda, Stânişoară, Dorin Florea,  Cristian Preda. Secretar general a fost ales Gheorghe Flutur, fosta umbră a lui Emil Boc, un fervent opozant al lui Vasile Blaga la alegerile din 2011. Flutur pare mai degrabă rezultatul unei negocieri între tabere.
Emil Boc se duce acasă, la Cluj. Elena Udrea  iese din rândul personajelor de primă mână, liberă să-şi poarte garderoba în alte părţi.

Victor Ponta l-a felicitat pe Vasile Blaga şi şi-a exprimat convigerea că se va putea relua dialogul între partidele lor, între putere şi opoziţie. Drept răspuns, respectând cutumele, Blaga i-a cerut demisia. Este un început promiţător. PDL are un nou lider, aparent mai puţin dispus să fie obedient faţă de preşedintele Băsescu. Partidul pe care l-a preluat este slăbit, cu organizaţii în degringoladă. A pierdut puterea locală. Nu are oameni pregătiţi să ducă lupta politică mai departe. Poate din această cauză noul lider a menţionat printre primele obiective coagularea forţelor de dreapta.

Este o obsesie a democrat liberalilor, dusă până aproape de paranoia. Nu mai poate poporul de dreapta sau de stânga. Îl credeam pe Vasile Blaga mai pragmatic, mai înţelept. dacă o ia pe urmele lui Ungureanu, înseamnă că PDL va rămâne cam pe unde se află acum.

Ce se poate întâmpla în realitate? În primul rând USL va grăbi suspendarea preşedintelui Băsescu.  În scurta perioadă de coabitare s-a văzut că Ponta şi Băsescu nu pot convieţui împreună. Poate că este o greşeală din partea USL. După ce vor scăpa de Băsescu dispărând adversarul toate greşelile inerente actului de guvernare se vor transforma în voturi negative. E mai bine să ai pe cine da vina în caz de eşec. În viitorul apropiat ambele tabere vor acţiona în  funcţie de calculele legate de alegerile parlamentare. De acum, din luna lui cuptor,  până în noiembrie este o continuă şi istovitoare campanie electorală. PDL încearcă se se ridice, şi are şanse, iar USL este preocupată să-şi menţină scorul de la locale. Dacă nu se adoptă votul uninominal pur, USL are toate şansele să câştige mai puţin de 50%.

Guvernul Ponta a făcut şi face în continuare greşeli mari. USL nu reuşeşte să-şi conserve capitalul de simpatie de la locale. În mod neaşteptat,  noii aleşi, din teritoriu şi de la centru, nu stăpânesc arta guvernării. Lipsa de experienţă, pregătirea insuficientă şi nu în ultimul rând un început de aroganţă, îndepărtează electoratul care a ieşit la vot în 10 iunie.  Iată un calcul simplu: la locale au ieşit la vot aproape 70% din alegători. USL, la votul politic, a luat circa 50%, iar PDL 20%.

Dacă la vot în toamnă se prezintă  doar 50%, ca de obicei, scorul USL scade pentru că PDL a fost votat de un electorat captiv, care merge de regulă la vot.  În jur de 15% au ieşit din casă în mod special pentru USL. Pe aceştia riscă USL să-i piardă. La  parlamentare nu-i ca la locale, dar nu pentru toate partidele. USL va fi dezavantajat de o mai slabă prezenţă la urne, şi nu este cu totul exclus să resimtă, mai uşor sau mai apăsat, efectele votului negativ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns