00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 02.30 Ne Cheamă Natura 03.40 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 05.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Nelu Donca, Călin Turşuc. Titlul emisiunii: Olimpia MCMXXI urcă o treaptă în fotbalul judeţean. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Cornel Mureşan, Ioan Andor. Titlul emisiuni: Problematica pălincii româneşti a ajuns iar la Bruxelles.(reluare) 09.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Paula Cosma. Titlul emisiunii: Despre naştere pas cu pas. 10.30 La Psiholog 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.45 Cultură, în memoriam - Rudolf Fatyol. 15.50 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 24.07.2019

Specialiştii DSVSA răspund sătmărenilor unor întrebări înainte de Paşti

Scris de Ioan Aniţaş, 26 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La multiplele întrebări ale unor cetăţeni din judeţul Satu Mare, înaintea Sărbătorilor Pascale, DSVSA Satu Mare răspunde în rândurile următoare.

Ce trebuie să ştim despre ouă?

Indiferent că este de găină, de gâscă, de raţă ori de prepeliţă, oul trebuie consumat câtmaiproaspăt şi, de preferat, în prima parte a zilei.

Oul este plin de calităţi, de la vitamine şi minerale la grăsimi şi proteine, majoritatea regăsindu-se în gălbenuş. Gălbenuşul reprezintă cam 35% din greutatea oului. El conţine 64% glucide, 30% fosfolipide şi 6% colesterol. Albuşul are cam 55% din greutatea totală a unui ou şi conţine mai mult apă şi câteva proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale, săruri de potasiu plus cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu.

Coaja reprezintă aproape 10% din greutatea oului şi este compusă din carbonaţi de calciu, magneziu, fosfaţi şi alte substanţe organice insolubile în apă. Adesea, când vorbim de ou ne gândim la cele provenite de la găini, deoarece acestea se produc şi se consumă în cele mai mari cantităţi.

Foarte rar sunt utilizate şi cele de raţă, gâscă sau prepeliţă. Ele se digeră bine atunci când sunt fierte uşor, şi nu sunt implicate în apariţia infarctului, chiar dacă au colesterol. Gradul lor de prospeţime şi momentul din zi în care le consumaţi sunt importante. Ca să transformaţi ouăle într-un produs sănătos, este esenţial să le cunoaşteţi secretele. Ouăle ochiuri, sparte în apă fierbinte şi cele care au fiert puţin şi sunt cleioase sunt cele mai sănătoase. Se digeră mult mai uşor decât cele fierte tare.

Singurele persoane pentru care se menţin contraindicaţiile sunt acelea care au probleme cu colecistul.

Nu ţineţi ouă sparte la frigider!

Studiile mai noi, arată că nu există nicio legătură între consumul de ouă şi creşterea riscului de boală cardiovasculară ori infarct. Alţii factori cum ar fi fumatul, vârsta, moştenirea genetică, încetinirea metabolismului cântăresc mai mult în creşterea colesterolului în sânge decât consumul zilnic de ouă. Albumina şi lecitina din ou sunt două substanţe care împiedică încărcarea arterelor cu grăsimi rele.

Un ou pe zi nu vă poate pune inima şi arterele în pericol, spun specialiştii. Condiţia este însă ca acesta să fie “bio”, să provină de la păsări crescute la ţară. Trebuie să fiţi atenţi şi să verificaţi codul cu care sunt inscripţionate ouăle din comerţ. Când acesta începe cu cifra 0, oul este “bio”, cifra 1, înseamnă că pasărea a crescut la sol, în aer liber, cifra 3, înseamnă că pasărea a crescut la baterie.

Ouăle sunt foarte perisabile şi trebuie ţinute în locuri răcoroase şi întunecate sau la frigider, în cartonul în care le-aţi cumpărat.

Dacă sunt sparte, găurite sau curge conţinut lichid din ele, aruncaţi-le. Riscul de infecţie cu Salmonella este mare. Înainte de a aşeza ouăle la frigider, este bine să nu le spălaţi.

Potrivit specialiştilor, este indicat să nu le ţineţi la frigider mai mult de o săptămână. Metode simple pentru a testa prospeţimea:

Cea mai simplă metodă de a testa prospeţimea ouălor este să le cufundaţi într-un castron cu apă. Unul foarte proaspăt se va lăsa imediat la fund datorită greutăţii sale. Unul mai puţin proaspăt, se va lăsa mai greu la fund, iar dacă este stricat, va pluti.

O altă metodă de a verifica starea ouălor este să spargeţi unul dintre ele într-o farfurie. Dacă gălbenuşul este rotund şi compact şi rămâne în centrul oului, înseamnă că acesta este proaspăt. În schimb, dacă gălbenuşul se dispersează, înseamnă că oul este vechi.

De asemenea, observă atent coaja oului: dacă este aspră, oul este proaspăt, iar dimpotrivă, dacă e lucioasă, este vechi.

Spre deosebire de ouăle de găină, cele de gâscă şi cele de raţă trebuie preparate în condiţii speciale. Pentru a evita toxiinfecţiile alimentare, acestea trebuie consumate cât mai proaspete şi doar fierte tare.

Ouăle de prepeliţă, o delicatesă!

Aceleaşi reguli se aplică şi pentru ouăle de prepeliţă, considerate o delicatesă. Ele sunt foarte bogate în oligominerale şi macrominerale şi sunt mai puţin alergene decât celelalte tipuri de ouă, dar pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt consumate proaspete.

Ouăle vechi de prepeliţă vă pot provoca şocul anafilactic şi riscaţi să muriţi. Atenţie sporită la sursa din care le procuraţi. Atenţie mărită la igiena personală a comerciantului şi a locului unde se omercializează ouăle.

DSVSA Satu Mare recomandă să cumpăraţi ouă numai din unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Cel mai bine este să mâncaţi ouă dimineaţa. Sunt un furnizor important de energie şi vă potţine de foame până târziu. Spre seară, când metabolismul încetineşte, ouăle devin un produs hipercaloric şi greu de digerat.

Pe cât posibil, în perioada Sărbătorilor Pascale evitaţi combinaţiile de ouă, cârnaţi, şuncă afumată, friptură de miel şi cartofi prăjiţi, deoarece sunt adevărate bombe hipercalorice. O persoană care suferă de o boală a inimii şi are colesterolul crescut sau alte probleme de metabolism este bine să nu exagereze cu acest produse.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare, vă rugăm să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.