Sondaj: Este bine ca profesorii să capete puteri sporite împotriva elevilor? | Informaţia Zilei

Sondaj: Este bine ca profesorii să capete puteri sporite împotriva elevilor?

Scris de I. Z., 04 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi două abţineri.

Demersul legislativ este justificat prin faptul că în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

”Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de elevi sau de părinţi.

Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, se arată în expunerea de motive, conform Agerpres.

Raportul la proiect a fost adoptat în comisiile de specialitate cu un amendament propus de senatorul Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, prin care se renunţă la majorarea cu o treime, aşa cum prevede forma adoptată de Camera Deputaţilor, a pedepselor prevăzute de lege pentru ameninţări, loviri sau alte violenţe cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învăţământul preuniversitar prevăzut în proiect.

De asemenea, la majorarea pedepsei cu o treime se renunţă şi în cazul săvârşirii unei infracţiuni împotriva unei cadru didactic ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, dar şi în situaţia în care faptele comise vizează un membru de familie al persoanei care ocupă una din funcţiile menţionate în învăţământul preuniversitar.

Un alt amendament admis prevede că „în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menţionat, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la proba contrară”.

Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar la care face referire propunerea legislativă „este obligat să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”. Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Întrebările noastre:

Este bine ca profesorii să capete puteri sporite împotriva elevilor?
Da
Nu
Vezi Rezultate
Se poate face o paralelă între abuzul de uniformă a poliţiştilor şi puterile sporite date profesorilor?
Da
Nu
Vezi Rezultate

 

Abonează-te acum Online!
 1. trecătorprin satu mare a spus: 08 februarie 2020, ora 11:41

  Nu ştiu despre ce PUTERI SPORITE se vorbeste in intrebare.
  Stim cu totii ca respectul nu mai exista (nici fata de parinti, nici fata de scoala, profesori). Nu stiu din cauza cui. Stiu doar ca părintii au aşteptări, că emisiunile TV dau cele mai proaste sugestii de comportament (vezi, culmea, „In căutarea adevărului”), că filmele îndeamnă la violenţă. Până şi reclamele îndeamnă foarte clar la dispreţ faţă de familie (vezi reclama la nu ştiu ce medicament şi revolta ca mama soacra aduce supă de pui). În aceste condiţii, elevul rătăceşte şi alege să se comporte cum vor ceilalţi. Dascălii au răbdare, dar şi răbdarea are limite! Continuaţi să aruncaţi cu pietre în şcoală şi apoi vă veţi mira că elevii se sinucid, că jignesc sau chiar lovesc. Şcoala îi învaţă asa ceva? Nu!
  Profesorii NU au nevoie de puteri sporite, au nevoie să fie respectaţi. Familia trebuie să fie alături de şcoală, lângă profesori, nu împotriva lor, să ia decizii împreună, să facă eforturi să colaboreze pentru binele copiilor. Altfel…se duce ţara de râpă.

 2. Viorica a spus: 08 februarie 2020, ora 05:11

  In conditiile actuale, stimata doamna C, trebuie sa fie „impotriva” elevilor pentru ca s-a ajuns intr-un impas educational. Stiu ce spun pentru ca vorbesc din propria-mi experienta.
  Cred ca redactia a folosit cu intentie cuvintul „impotriva”. Si bine a procedat, dar din punctul de vedere al elevilor.

 3. Cristina a spus: 04 februarie 2020, ora 22:02

  Nu împotriva elevilor, ci faţă de elevi. E cel puţin o nuanţă. Pentru că nici educaţia nu este împotriva educabililor, ci pentru ei. Sau aţi folosit cuvântul împotriva cu intenţie?

 4. mutu2 a spus: 04 februarie 2020, ora 20:38

  Puterile profesorilor nici nu cresc nici nu scad după această lege.Dar aşa cum un dascăl dă de samă in faţa inspectoratului a directorului sau a părinţilor aşa trebuie să dea de samă şi elevul sau părintele. Un om care nu se teme de nimic pe această lume (nici măcar de Dumnezeu) este un om pierdut.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517