19.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko, invitați: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 04.00 Cultură cu Ioan Anițaș, invitat: Vasile Koter Laszlo. Titlul emisiunii: De la sculptura în lemn. La sculptura în piatră și os. 04.50 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.45 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiunii: Artă și bijuterii. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Florin Mureșan. 10.30 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat: Virgil Dragoș. Titlul emisiunii: Subvențiile anului 2019 și pregătirile pentru cele ale anului 2020. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko, invitați: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în fața provocărilor vieții. 17.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Adrian Balaj. 18.00 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (reluare)

Sondaj: Este bine ca profesorii să capete puteri sporite împotriva elevilor?

Scris de I. Z., 04 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi două abţineri.

Demersul legislativ este justificat prin faptul că în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

”Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de elevi sau de părinţi.

Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, se arată în expunerea de motive, conform Agerpres.

Raportul la proiect a fost adoptat în comisiile de specialitate cu un amendament propus de senatorul Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, prin care se renunţă la majorarea cu o treime, aşa cum prevede forma adoptată de Camera Deputaţilor, a pedepselor prevăzute de lege pentru ameninţări, loviri sau alte violenţe cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învăţământul preuniversitar prevăzut în proiect.

De asemenea, la majorarea pedepsei cu o treime se renunţă şi în cazul săvârşirii unei infracţiuni împotriva unei cadru didactic ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, dar şi în situaţia în care faptele comise vizează un membru de familie al persoanei care ocupă una din funcţiile menţionate în învăţământul preuniversitar.

Un alt amendament admis prevede că „în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menţionat, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la proba contrară”.

Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar la care face referire propunerea legislativă „este obligat să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”. Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Întrebările noastre:

Este bine ca profesorii să capete puteri sporite împotriva elevilor?
Da
Nu
Vezi Rezultate
Se poate face o paralelă între abuzul de uniformă a polițiștilor și puterile sporite date profesorilor?
Da
Nu
Vezi Rezultate

 

Abonează-te acum Online!
 1. trecătorprin satu mare a spus: 08 februarie 2020, ora 11:41

  Nu știu despre ce PUTERI SPORITE se vorbeste in intrebare.
  Stim cu totii ca respectul nu mai exista (nici fata de parinti, nici fata de scoala, profesori). Nu stiu din cauza cui. Stiu doar ca părintii au așteptări, că emisiunile TV dau cele mai proaste sugestii de comportament (vezi, culmea, „In căutarea adevărului”), că filmele îndeamnă la violență. Până și reclamele îndeamnă foarte clar la dispreț față de familie (vezi reclama la nu știu ce medicament și revolta ca mama soacra aduce supă de pui). În aceste condiții, elevul rătăcește și alege să se comporte cum vor ceilalți. Dascălii au răbdare, dar și răbdarea are limite! Continuați să aruncați cu pietre în școală și apoi vă veți mira că elevii se sinucid, că jignesc sau chiar lovesc. Școala îi învață asa ceva? Nu!
  Profesorii NU au nevoie de puteri sporite, au nevoie să fie respectați. Familia trebuie să fie alături de școală, lângă profesori, nu împotriva lor, să ia decizii împreună, să facă eforturi să colaboreze pentru binele copiilor. Altfel…se duce țara de râpă.

 2. Viorica a spus: 08 februarie 2020, ora 05:11

  In conditiile actuale, stimata doamna C, trebuie sa fie „impotriva” elevilor pentru ca s-a ajuns intr-un impas educational. Stiu ce spun pentru ca vorbesc din propria-mi experienta.
  Cred ca redactia a folosit cu intentie cuvintul „impotriva”. Si bine a procedat, dar din punctul de vedere al elevilor.

 3. Cristina a spus: 04 februarie 2020, ora 22:02

  Nu împotriva elevilor, ci față de elevi. E cel puțin o nuanță. Pentru că nici educația nu este împotriva educabililor, ci pentru ei. Sau ați folosit cuvântul împotriva cu intenție?

 4. mutu2 a spus: 04 februarie 2020, ora 20:38

  Puterile profesorilor nici nu cresc nici nu scad după această lege.Dar așa cum un dascăl dă de samă in fața inspectoratului a directorului sau a părinților așa trebuie să dea de samă și elevul sau părintele. Un om care nu se teme de nimic pe această lume (nici măcar de Dumnezeu) este un om pierdut.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.