Şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii | Informaţia Zilei

Şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii

Scris de Cristina Bursuc, 22 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Premierul Ludovic Orban a anunţat recent, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, că pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, se va continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat.

De asemenea, după cum a declarat Orban, va fi acordat de la stat un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puţin trei luni de zile.

Măsuri similare de susţinere a angajărilor se vor lua şi în cazul altor categorii, precum absolventi, persoane cu vârsta apropiată de pensie, dar şi pentru zilieri. Companiile care vor primi un astfel de ajutor vor avea obligaţia să ţină angajatul o anumită perioadă de timp.

Redăm în continuare cele declarate de premier: „În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie vom continua plata şomajului tehnic.

Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat.

Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puţin trei luni de zile.

De asemenea, există o serie de categorii pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare, pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.

De asemenea, şi pentru zilieri – ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de zilieri – vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susţinere a angajării lor”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345