Image 1
Image 2

Soluţiile pentru cei care au credite în franci elveţieni nu trebuie să îi discrimineze pe ceilalţi

Conducerea BNR a avut o intalnire cu directorii de banci comerciale pentru a gasi colutii pentru cei care au credite in franci elvetieni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conducerea BNR a avut o intalnire cu directorii de banci comerciale pentru a gasi colutii pentru cei care au credite in franci elvetieni
Conducerea BNR a avut o intalnire cu directorii de banci comerciale pentru a gasi colutii pentru cei care au credite in franci elvetieni

Băncile pot propune clienților cu credite în franci elvețieni soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede.

Acestea sunt câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate joi în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor.

De asemenea, băncile și clienții pot apela și la prevederile Ordonanței 46/2014 privind rescadențarea creditelor, cu modificările avute în vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia, respectiv simplificarea procedurilor administrative și întărirea protecției debitorilor în raport cu banca (astfel încât în procesul rescadențării creditelor să nu se înăsprească termenii contractului de credit precum rata dobânzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garanții), conform Agerpress.

‘Soluțiile sunt complementare; fiecare bancă poate aplica un mix adecvat de soluții adaptat fiecărui caz individual. Ele sunt valabile și pentru creditele acordate în alte monede și pot fi optimizate de la caz la caz’, se precizează în comunicat.

Participanții la întâlnire au stabilit și o serie de principii care ar trebui să stea la baza negocierilor între bănci și clienți. ‘Negocierea oricărei soluții va avea în vedere să fie bine țintită către persoanele care au o reală nevoie de a fi sprijinite, să se bazeze pe o împărțire rezonabilă a costurilor ajustării, să nu afecteze stabilitatea sistemului financiar — bancar, adică să nu creeze riscuri pentru milioane de deponenți, să nu creeze hazard moral — adică să nu genereze așteptări nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) și să nu discrimineze debitorii în alte monede (lei, euro, dolari)’, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, negocierile dintre clienți și bănci nu trebuie să încalce Tratatul privind Uniunea Europeana și condițiile de aderare a României, adică să nu restricționeze libera circulație a capitalului.

5 comentarii

  1. DACA VA-TI ASUMAT RISCUL CAND ATI SEMNAT SI ATI RIDICAT BANI IN LEI ATI FACUT-O PTR. CA PLATA APARTAMENTELOR SE FACEA IN LEI SAU IN EURO IAR CONVERTIREA FRANCULUI IN EURO NU ERA ATAT DE AVANTAJOASA SI DE ACEA ATI OPTAT SA VA DEA BANCA LEI SI NU FRANCI !! DACA ATUNCI ATI FOST SMECHERI FITI SI ACUM SI NU VA ESCHIVATI,VA-TI ASUMAT RISCURI CA TOTI CEILATI CARE AU LUAT CREDITE IN LEI,EURO S-AU DOLARI, DACA ATUNCI ATI SEMNAT ASTAZI SUPORTATI CONSECINTELE LACOMIEI SI SMECHERIEI DE ATUNCI!! ASA CA NUI OBLIGAT CONTRIBUABILUL ROMAN SA PLATEASCA IN LOCUL VOSTRU !!SINCER IMI PARE RAU PTR.VOI DAR VORBA ROMANULUI ”CINE NU DESCHIDE OCII DESCHIDE PUNGA”

  2. vasi, guvernanti nostri sunt interesati de cetateni in perioada alegerilor, i-ar in rest nici in tesla nui doare de cetateni, in romania nu se va face convertire nici odata ca si in alte state, in Romania este in prim plan ca bancile sa nu dea faliment, dar pe nici un guvernant nu a interesat nici odata daca cetateanul da faliment, in acest moment ce fac guvernanti Satmareni isi numara ouale s-au floci.

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS TAXELE ȘI PIB-UL ÎN UE

Cât de prost stă România la ponderea taxelor în PIB?

Sumele colectate din taxe şi contribuţii sociale în Uniunea Europeană au crescut cu 480 miliarde de euro în 2022, comparativ cu 2021, ajungând la 6.549 de miliarde de euro, însă ponderea taxelor în PIB-ul UE…

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now