Image 1
Image 2

Situaţie din ce în ce mai încurcată la PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anunţată ca o explozie, şedinţa conducerii PSD s-a terminat fără să ofere nimic nou. Cel puţin aşa se vede din declaraţiile liniştitoare ale celor care au dorit să vorbească. Este limpede că în spatele uşilor închise s-a decis să se minimalizeze scandalurile din ultima vreme.
PSD se confruntă în ultima vreme cu o serie de plecări din partid. Victor Ponta pescuieşte în apele din ce în ce mai tulburi în căutarea unor parlamentari nemulţumiţi. Nu poate lua primari şi consilieri pentru că îşi pierd funcţiile.

Gabriela Firea nu este dată afară din partid pentru că rămâne cu funcţia de primar general. În schimb dacă îşi dă demisia îşi pierde şi poziţia de primar general al Capitalei.
Legea este nedreaptă, parlamentarii au mai multă independenţă decât primarii, deşi sunt aleşi şi ei pe liste de partid.

Un partid ca PSD, de fapt partidele mari, ar avea tot interesul ca şi în cazul parlamentarilor să se aplice aceeaşi regulă. Adică să-şi piardă mandatul dacă părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleşi.
La şedinţa de duminică s-a discutat şi despre buget. Ca şi când ar avea un cuvânt de spus altcineva decât grupul din jurul lui Liviu Dragnea. Mesajul pe care au vrut să-l transmită este că s-au tăiat banii de la instituţiile de forţă şi s-au direcţionat spre Sănătate.

Un număr de 13 organizaţii judeţene au conduceri interimare. După demisia lui Firea şi cea mai mare organizaţie din ţară, a Bucureştiului, are o conducere interimară.
Aşadar, în curând vor urma alegeri interne. PSD are o faimă destul de proastă, de partid în care democraţia internă nu se respectă.

Vine indicaţia de la centru şi este ales omul desemnat de liderul naţional al partidului. Cu atât mai mult în condiţiile în care există atâtea plecări, este important pentru Liviu Dragnea să aibă în fruntea organizaţiilor locale lideri loiali.

În acelaşi timp, odată cu demararea campaniei electorale interne vor ieşi la suprafaţă disensiunile din fiecare organizaţie în parte. Un preşedinte interimar schimbat înseamnă un posibil disident. PSD Satu Mare nu are un preşedinte interimar, dar este foarte posibil ca Aurelia Fedorca să aibă concurenţi.

Desigur, bugetul, plecările din PSD, alegerile în organizaţiile judeţene sunt importante, însă toate acestea par nimicuri faţă de competiţia surdă pentru candidatura la preşedinţie.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va candida indiferent de poziţia PSD. Dacă Liviu Dragnea îşi anunţă la rândul lui candidatura între cele două partide se deschide o falie. Dacă nu candidează şi declară că îl susţine pe Tăriceanu îşi pierde autoritatea în faţa subordonaţilor.

Situaţia este la fel de încurcată în ambele variante. :i la fel de nefavorabilă pentru Liviu Dragnea. Până acum, în ultimii 30 de ani, niciun lider de partid nu a fost supus la o asemenea presiune, întâi din partea adversarilor politici, iar acum şi din interior.

Ion Iliescu s-a confruntat după 1990 cu o opoziţie foarte dură, a fost contestat, dar în acelaşi timp avea foarte mulţi susţinători, aproape fanatici. Nu este cazul lui Liviu Dragnea. Susţinătorii lui pun în centru interesul partidului, vorbesc mai mult despre PSD decât despre lider. Este o minune că omul mai rezistă psihic la atâta presiune.

Timpul trece, evenimentele se derulează unele după altele, urmând ca alegerile europarlamentare să scoată la iveală un clasament al adevărului. În funcţie de rezultate, Liviu Dragnea îşi va întări poziţia în PSD sau va fi obligat să plece din fruntea partidului.

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.