Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Sistemul defect

O democraţie funcţionează ca un motor în doi timpi: putere şi opoziţie. În momentul în care unul dintre pistoane este înlocuit cu alte elemente deja vorbim despre un sistem defect.

Nimeni nu poate pretinde că în România lucrurile funcţionează la parametri normali. Puterea nu este putere în adevăratul sens al cuvântului, iar în locul opoziţiei îi ţin piept alte instituţii.

De cine este reprezentată puterea? În primul rând de preşedinte, în al doilea rând de partidele sau coaliţia care formează majoritatea parlamentară şi propun şi susţin un guvern. La noi preşedintele se consideră şi chiar este un opozant al majorităţii parlamentare, al partidelor care formează această majoritate şi al guvernului. Cum să funcţioneze şi cum poate fi condusă o ţară de două forţe contrare? De vină este sistemul constituţional. De teama revenirii dictaturii, legislativul a împărţit puterea în două ramuri distincte, în două centre de putere. În primul rând ar trebui să colaboreze, dar la noi nu fac decât să se contreze. Preşedintele se situează de partea opoziţiei, în fapt rămânând fără putere.

Pe de altă parte, majoritatea şi guvernul nu au o putere adevărată pentru că o serie de decizii sunt cenzurate de preşedinte.

Opoziţia stă şi mai rău. Este dezbinată. PNL, este principal partid de opoziţie, dar nimeni nu-l tratează ca atare. USR este un experiment eşuat, în vreme ce Traian Băsescu, liderul unui partid mic se consideră adevărata voce a opoziţiei. Nu se află însă doar în opoziţie cu partidele majoritare, ci şi cu preşedintele ţării. UDMR stă în espectativă, înclinând uşor spre coaliţia PSD-ALDE.

Trecând peste rolul presei, care în cazul în care opoziţia este slabă, preia rolul acesteia, s-a ajuns la o anomalie şi mai mare. Rolul opoziţiei politice a fost preluat de justiţie, mai exact de DNA. Această instituţie înfiinţată special pentru a ancheta faptele de mare corupţie, ţine practic piept puterii. Pentru PSD şi ALDE principalul adversar a devenit DNA. Aflate faţă în faţă, PSD şi ALDE se comportă ca doi adversari tradiţionali. Ca niciodată, au apărut nume de procurori care, la fel ca nişte politicieni, sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Mai mult decât atât, s-a declanşat o luptă internă în interiorul DNA, ca şi cum procurorii s-ar fi molipsit de năravurile politicienilor. Păcat, mare păcat că o instituţie fanion, cu o imagine foarte bună atât în ţară cât şi în străinătate, a ajuns într-o asemenea situaţie.

Luptele politice, normale în cazul partidelor, s-a extins în instituţiile care ar trebui să fie deasupra oricăror lupte şi interese politice. Instituţiile mass media s-au aliniat. Se află fie într-o tabără, fie în alta. Statul le conferă dreptul la libera exprimare a opiniilor, dar iată că opiniile lor sunt previzibile. Partizanatul politic este depistabil în toate instituţiile. Ştim ce orientare politică are Procurorul General al României. Este normal?

O menţiune aparte, în sens pozitiv, merită SRI. După perioada binomului, această instituţie pare să se fi reaşezat în matca ei constituţională. Este de aşteptat să procedeze la fel şi fostul său partener şi colaborator de anchete, DNA. Cum se vor aşeza toate instituţiile în matca lor constituţională? Printr-un consens naţional, pornind de la preşedinte până la ultimul partid parlamentar. În caz contrar, trăind într-un sistem defect, ne vom defecta toţi, de la mic la mare, de la opincă până la vlădică. Aşteptările sunt mari, dar iată că şi împotriva preşedintelui Iohannis începe o nouă campanie, pornind de la presupuse fapte de corupţie săvârşite în perioada când era primarul Sibiului.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend