Seria şedinţelor săptămânale cu directorii instituţiilor subordonate aceluiaşi minister au continuat miercuri, 23 iulie 2014 la sediul Instituţiei Prefectului Satu Mare. De această dată, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dr. Eugeniu Avram a convocat în şedinţă de lucru şefii instituţiilor din subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, şi anume Sistemul de Gospodărire a Apelor Române (SGA), Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), Direcţia Silvică şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).
În cadrul întâlnirii, fiecare dintre directori a prezentat problemele stringente ale instituţiei, noutăţile legislative şi acţiunile pe care le desfăşoară în această perioadă.
Cele peste 350 de pălincii din judeţ pot reprezenta un pericol pentru mediu
Directorul SGA Satu Mare, Vasile Andrieş, a anunţat faptul că va derula o acţiune de verificare a pălinciilor pentru ca administratorii acestora să nu deverseze reziduurile în cursurile de apă aflate în apropierea pălinciilor.
Preocuparea celor de la SGA privind verificarea pălinciilor din judeţ este una cu temei. Curând se va relua activitatea de distilare pentru anumite soiuri de prune deja fermentate. Pe cuprinsul judeţului sunt înregistrate peste 350 de pălincii, cărora li se adaugă altele care nu sunt declarate şi nici nu le cunoaşte nimeni numărul.
Fără teama de a greşi putem afirma că în pălinciile declarate şi nedeclarate sunt aproape de 1.000 de căldări, din care probabil 600-650 sunt utilizate pentru distilarea fructelor, ceea ce însemană o cantitate imensă de reziduuri rezultate.
Potrivit unor date statistice, în judeţ se produc între 9 şi 12 milioane de litri de pălincă în anii cu producţie foarte bună. Ca urmare, cantitatea de borhot este între 90 şi 120 milioane litri. Oficial, producţia de pălincă din judeţ este de aproximativ 5 milioane de litri.
Se cuvine subliniat faptul că legislaţia în vigoare stabileşte obligaţii precise pentru posesorii de pălincii. Printre aceste obligaţii se numără amenajarea în imediata vecinătate a pălinciei a unui bazin etanş în care să se colecteze toate reziduuriile rezultate în urma procesului de distilare a borhotului de fructe.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 24 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
4 comentarii
Daaa, peşcheşurile trebuie pregătite din timp. 🙂
Trebuie intiintati din timp patronii ,ca sa pregateasca spaga!
Daaa,e de necesitate maxima acest control…domnii sefi de sisteme LUPAN SI TUTURAS sa colecteze spaga lichida pt directorul ANDRIES!!!!
Ar fi bine ca domnii sa astepte functionarea cazanelor de ce atita graba!