Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Viteza cu care se derulează evenimentele pare ameţitoare, dar nu ştim cât de mult rotiţele ei se învârt în gol. Personajele principale aparent sunt aceleaşi. În realitate intră şi ies din scenă înainte de finalizarea piesei. Foarte puţini îşi duc mandatul până la capăt. În schimb îşi poartă crucile până în pânzele albe.
Un personaj care a ieşit din scenă brusc este Vasile Blaga.

Artizanul victoriei prezidenţiale din 2014, omul care a pus batista pe ţambalul PDL, copreşedinte al PNL după fuziunea celor două partide, a ieşit din viaţa politică ca urmare a unui dosar în care era acuzat de fapte de corupţie. A fost achitat la prima instanţă.

Dacă sentinţa de nevinovăţie se va menţine, va reveni în viaţa publică? Între timp PNL a revenit la formula de conducere cu un singur lider. Funcţia lui s-a desfiinţat. Cariera lui s-a terminat. Ca om probabil resimte o revoltă interioară, dar ce poate face?

PNL merge mai departe. Nu pare să regrete dispariţia lui Vasile Blaga din echipă. Există însă un grup consistent în PNL care se simte nedreptăţit. Este grupul fostului PDL. După fuziune, păstrându-şi şi numele, PNL a ieşit întărit. PDL a dispărut. Definitiv? Nu se ştie niciodată. După cum se mişcă lucrurile în politica românească nicio surpriză nu este exclusă.

Fuziunea nu i-a sudat definitiv pe foştii democrat-liberali de liberalii tradiţionali. La nivelul majorităţii judeţelor din ţară PNL este împărţit în două. Două tabere sunt şi în judeţul Satu Mare. Şi aici tabăra fostului PDL stă în linia a doua, riscând încet-încet să fie anihilată. Am dat un singur exemplu. Lucrurile par să stea altfel în PSD, dar şi acest partid este împărţit în grupuscule şi bisericuţe.

Dacă e să ne referim tot la Satu Mare, aici se poate constata că există trei grupări. Nu sunt foarte distincte, însă ele trag în direcţii diferite. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care nu se pot decide asupra persoanei care ar putea ocupa o funcţie de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

La vârf PSD are acelaşi gen de probleme ca PNL pe vremea când a fost înlăturat Vasile Blaga ca urmare a acuzaţiei de corupţie. Liviu Dragnea este acuzat la fel ca Vasile Blaga. Fostul copreşedinte PNL şi-a dat demisia.

Dragnea nu se lasă înlăturat. S-a decis să lupte până la capăt. Partidul face zid în jurul lui. Există însă şi voci care îi cer să plece. Un consilier al premierului Mihai Tudose şi un europarlamentar i-au cerut demisia. La PSD integritatea este judecată altfel decât la PNL.

Dar şi noul preşedinte al PNL are un proces de corupţie. În prima instanţă a fost achitat, dar urmează recursul făcut de procurori. Dacă Ludovic Orban pierde procesul, în PNL reîncepe lupta pentru putere. Dacă între timp Vasile Blaga va fi găsit nevinovat se va reîntoarce la PNL? Greu de crezut. Foştii pedelişti au nevoie de el. După plecarea lui niciun fost pedelist nu a reuşit să se impună ca politician foarte influent în PNL.

Primarul Gheorghe Falcă mai mişcă ceva. Emil Boc nu se implică. Dinamismul intern cuprinde toate partidele. Fără mari foloase. Mai mult sunt mici certuri, neînţelegeri personale între indivizi care dau senzaţia că lucrurile sunt în mişcare, că au o dinamică proprie. În realitate este o stagnare. PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP, USR sunt grupări închise, ascunzând multele probleme pe care le au.

La această oră niciun partid nu se simte bine, nicio instituţie nu funcţionează la parametri normali. Există un blocaj psihic greu de depăşit atâta vreme cât toată lumea este în război cu toată lumea.