Image 1
Image 2

Sindicatele semnalează anomalii în legile privind salarizarea şi promovarea profesorilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-o scrisoare adresată primului ministru al României, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) semnalează “nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar, generate de conţinutul Legii cadru nr. 153/2017”.

Astfel, FSLI arată că există mai multe anomalii în legile privind salarizarea şi promovarea atât a cadrelor didactice, cât şi a personalului didactic auxiliar sau la cel nedidactic. Liderii sindicali dau un exemplu în care, în una şi aceeaşi unitate de învăţământ, trei profesori cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranşă de vechime în muncă (gradaţia 5), au salarii de bază diferite. În acest fel “se creează o discriminare între salariaţi încadraţi pe aceeaşi funcţie, care prestează aceeaşi activitate, dar sunt remuneraţi diferit, fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu”.
În aceste condiţii, pentru funcţiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranşele de vechime în învăţământ, până în anul 2022.

Legea-cadru nr. 153/2017 a bulversat sistemul

Sindicaliştii explică şi de când au apărut astfel de situaţii.
“Practic, anterior intrării în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017, personalul didactic de predare era promovat de la data de 1 octombrie (prima zi a lunii următoare celei în care împlinea o anumită vechime în învăţământ), la următoarea
tranşă de vechime în învăţământ. Însă, la data de 1 iulie 2017 (data intrării în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017) s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice pe funcţiile didactice prevăzute în anexa 1 din lege şi pe gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă (maximum gradaţia 5). S-a ajuns la situaţia în care la data de 1 septembrie 2017 în marea majoritate a unităţilor de învăţământ să apară anomalii” (…).

Nu se iau măsuri de corectare

Deşi sindicatele “au semnalat de luni de zile mai multe nereguli privind Legea de salarizare 153/2017, lucrurile nu au fost rectificate nici până în prezent. S-a arătat că noua lege de salarizare, şi modul în care este interpretată, opreşte promovarea cadrelor didactice prin tranşele de vechime, lucru care afectează salariile multor cadre. Există şi alte probleme nerezolvate, cum ar fi scoaterea gradaţiilor de merit din calculul plăţii cu ora, măsură pe care o considerăm nelegală”, ne scrie Victor Oprea.

Sindicaliştii propun soluţii

“La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale s-au propus soluţii pentru înlăturarea acestor discriminări apărute în salarizarea personalului din învăţământ, soluţii înaintate Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Însă, în proiectul de ordonanţă de urgenţă care se află pe circuitul de avizare, anterior aprobării în şedinţa de Guvern, nu se regăsesc soluţiile propuse pentru corecta salarizare a personalului didactic”, atrag atenţia liderii sindicali.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with