Image 1
Image 2

Și dacă programul PSD este o mare păcăleală?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Să iei de la alții și să dai la cei care crezi că vor deveni alegătorii tăi este ușor. Să îndrepți o țară în direcția bună este mai greu. PSD a câștigat alegerile parlamentare pe un program care promitea în esență creșterea salariilor pe același volum de muncă. Nici din greșeală nu s-a spus că se va munci mai mult.  Populismul și demagogia social democraților, specifică tuturor partidelor, a atins o cotă greu de egalat. Majorarea, chiar dublarea salariilor are o logică.

În cazul medicilor i-ar putea determina să nu mai plece din țară.

În același timp, medicii au părăsit România și din cauza umilințelor la care au fost supuși când au început să fie vânați pentru un cadou, de la flori la găina de la țară sau un borcan de smântână.

Politica PSD de creștere a salariilor i-a surprins și pe reprezentanții FMI, mai ales că s-au operat și facilități fiscale. La un moment dat vor veni și costurile. Probabil PSD se gândește doar la propriul mandat și, după tradiție, fiecare guvern lasă moștenire grea în seama guvernului următor.

Până și guvernul de tehnocrați a lăsat o gaură semnificativă în buget, de câteva miliarde de lei. Câte miliarde va lăsa guvernul cu mâna largă?

Aflat în campanie internă, PNL pune mai puțină presiune pe guvern decât ar fi necesar. Liberalii nu au curajul să critice majorările salariale și nici facilitățile fiscale. Președintele Iohannis s-a mărginit să spună că guvernul Grindeanu prezintă “un buget prea optimist”. Dacă nu apăreau protestele de stradă PSD ar zburda ca mieii înainte de Paști.

Totul este bine și frumos până va veni nota de plată. Este o chestiune de timp. Unul dintre candidații la șefia PNL, Cătălin Predoiu, estimează că până la Crăciun va cădea guvernul. Se înțelege că el se referea la destrămarea coaliției majoritare.

Premierul poate fi schimbat, dar atâta vreme cât PSD și ALDE asigură majoritatea, PNL nu are nicio șansă să încropească o majoritate. Predoiu merge și mai departe, prevede alegeri anticipate.

Asta este prea mult și ține de campania electorală internă a PNL. Nu este singurul partid care se află în campanie internă. Partidele mici, ALDE, USR, PMP, au și ele probleme interne. Dar acest lucru nu va duce la anticipate. Niciun parlamentar nu va vota pentru pierderea propriului mandat.

Social democrații sunt în acest moment de neoprit. Împart pomeni după pomeni. Făcând fericiți milioane de români, evident că își asigură o nouă platformă electorală, bazată tot pe împărțirea banilor adunați de la firme.

Vital pentru PSD este să realizeze circuitul banilor în economie. Altfel întregul său program nu va face decât să îngroape și mai adânc România în sărăcie.

În aceste condiții se prezintă PNL ca un salvator?  Programul cu care s-a prezentat la alegeri nu a fost convingător, iar mai târziu nu s-a mai obosit să-l ajusteze. Liderii liberali au mici intervenții care nu reușesc să se contureze într-o alternativă.

Ca de fiecare dată, partidele de opoziție se bazează pe greșelile partidului de la guvernare. Așteaptă să se erodeze guvernul, aceasta fiind calea cea mai facilă spre guvernare.

Nu au trecut decât trei luni de la transferul puterii de la un guvern tehnocrat susținut de președinte și PNL la un guvern susținut de o majoritate confortabilă. Protestele, scandalurile au comprimat și, totodată au expandat timpul.

În acest răstimp PSD a făcut multe, inclusiv greșeli. Opoziția, la rândul ei, ținând seama de protestele de stradă, și-a făcut datoria. Din punct de vedere politic, lucrurile par așezate. Din punct de vedere economic, nu este în regulă aproape nimic.

Mai degrabă bulibăşeală decât reformă

După 33 de ani de la căderea regimului comunist, de la renunţarea la economia planificată, România s-a trezit în faţa a 16.000 de instituţii ordonatoare de credite. Adică împărţitoare de bani.