Image 1
Image 2

Și dacă nu vor fi nici anticipate, nici alegeri în două tururi?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PNL și-a fixat două misiuni ce par imposibile. Forțarea alegerilor anticipate într-un timp atât de scurt și schimbarea modului în care sunt aleși primarii consumă energie cât pentru un mandat întreg.

Și PSD și-a fixat ținte imposibile și a sucombat sub greutatea lor. Este adevărat că erau de natură social-populistă și justițiară și țineau până la urmă de capriciile unui singur om.

Liviu Dragnea s-a trezit cu atâta putere în mână încât a crezut că poate răsturna ordinea firească a lucrurilor.
PNL se află în aceeași situație: vrea să răstoarne curgerea firească a lucrurilor. Să zicem că decizia luată de PDL de a se alege primarii dintr-un singur tur era împotriva esenței democrației. Înaintea alegerilor din 2012, PDL credea că astfel va fi marele câștigător al alegerilor locale.

De fapt, PDL i-a întors împrumutul PSD-ului din 2004 când Adrian Năstase i-a făcut cadou lui Traian Băsescu un mandat prezidențial de cinci ani în loc de patru.

Deci, în politică nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

Acum, de fapt PNL încearcă să-și aștearnă culcușul pentru următorii patru-opt ani. Organizarea anticipatelor înainte de termen se crede că va dezavantaja PSD, în timp ce PNL și USR-PLUS vor obține un scor istoric ce le va permite să guverneze următorii patru ani, având o majoritate parlamentară confortabilă.

Evident că partidele de dreapta nu-și pun acum problema că PSD s-ar putea revigora. Așa cum PDL nu-și imagina în 2012 că va pierde alegerile în fața USL. Iar cu opt ani înainte, în 2004, PSD nu-și imagina că după guvernarea de succes a lui Adrian Năstase ar putea pierde alegerile și să intre în 2005 în opoziție. Problema în politică este că întotdeauna în fața unei forțe apare o contra-forță.

Pe ce se bazează PNL? Pe două victorii electorale. Rezultatele de la europarlamentare și victoria lui Klaus Iohannis la prezidențiale stau la baza încrederii în forțele proprii atât în cazul PNL, cât și în al alianței USR-PLUS. Este suficient pentru a trage concluzia că adeversarul este definitiv învins?

Sunt, într-adevăr, dovezi palpabile că electoratul a dorit o schimbare. Același electorat așteaptă în continuare o schimbare, dar fără să țină seama de greutățile întâmpinate.

Nu știu dacă toți cei care l-au votat pe Klaus Iohannis sunt dispuși să creadă că guvernul PNL nu poate aduce schimbarea pentru că nu are majoritatea necesară în parlament.

O mare parte a alegătorilor nu înțeleg că PSD a guvernat prost și a lăsat o moștenire catastrofală, o gaură în buget care face imposibilă creșterea pensiilor, dublarea alocațiilor pentru copii și alte avantaje promise de fostul guvern.
În eventualitatea declanșării alegerilor anticipate, mașinăria de propagandă a PSD a fost pornită. Fosta opoziție face greșeala de a crede că a fost învins PSD. În realitate, învinșii au fost deja eliminați. Ei sunt Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Deja PSD s-a lepădat de ei și se agață de realizări: creșterea economică, majorarea salariilor și pensiilor. Cum combat PNL și USR-PLUS aceste teme populiste astfel încât să obțină un rezultat uriaș în fața PSD?

Lucrurile sunt mai complicate decât par. Nici PNL nu este atât de puternic pe cât se crede, nici PSD nu este atât de slab cum pare. În același timp, USR-PLUS pendulează între o încredere în sine fără fundament și o neîncredere în PNL care anunță mai degrabă o ruptură decât un parteneriat solid.

USR-PLUS pretinde prea mult de la PNL și oferă prea puțin. Dacă nu vor fi nici anticipate, nici nu se va reveni la alegerea primarilor în două tururi, alianța PNL-USR-PLUS riscă să se spargă la fel ca USL.

Este pregătit PNL pentru alegerile anticipate?

Vânturate de presă, întoarse pe toate părţile, setul de reforme propus de Marcel Ciolacu promite să fie plin de surprize. Se zice că nici conducerea PSD nu-l cunoaşte, fiind opera unui grup restrâns din jurul premierului.