Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Sfântul Iosif de Calasanz (1557-1648) – preot

Scris de Eva Laczko, 25 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sfantul Iosif de Calasanz

Sfantul Iosif de Calasanz

Meritul de a fi întemeiat prima şcoală cu învăţământ gratuit în Italia este suficient ca să păstreze o amintire glorioasă acestui sfânt spaniol, întotdeauna grăbit şi, în acelaşi timp, răbdător ca şi dreptul Iob.

Iosif Calasanţiu era fiul mai tânăr al familiei Calasanţiu din Peralta de la Sal, localitate în Provincia Aragonia din nordul Spaniei. S-a născut în anul 1557. Tatăl său ar fi voit să urmeze cariera militară, dar Iosif îi cere şi obţine permisiunea să se consacre studiului.

La douăzeci de ani, este doctor în ambele drepturi; la Valencia, începe studiul teologiei, dar, observând că o doamnă se îndrăgostise de el, părăseşte oraşul şi continuă studiile la Alcalá. Tatăl încearcă din nou să-l reţină din drumul spre preoţie, dar o boală grea îl aduce în pragul morţii; tatăl cedează şi, la vârsta de 28 de ani, Iosif este sfinţit preot. I-ar fi plăcut să se retragă în singurătate, dar episcopul i-a încredinţat diferite misiuni de răspundere, ce l-au adus în mijlocul mulţimilor.

Prin apostolatul desfăşurat de el, parohiile din Pirinei, complet decăzute, sunt readuse la trăirea vieţii creştine. Când cardinalul Mar Antonio Colonna a cerut din Spania un preot erudit, energic şi total dăruit preoţiei, îi este trimis Iosif Calasanţiu.

La Roma, îndeplineşte însărcinările date de cardinal, dar, în acelaşi timp, se dăruieşte cu tot sufletul instruirii copiilor din cartierul Transtevere, unde mizeria, viciul şi ignoranţa se aflau la ele acasă. În acel timp, învăţământul era o problemă particulară; cine avea bani îşi permitea luxul să angajeze un preceptor în casă, ori îşi trimitea copiii la celebrele „Universitates studiorum” sau în şcolile comunale, Institutele Comunale libere în diferite oraşe mari din nord; la Roma, asemenea şcoli lipseau, Iosif Calasanţiu îşi sacrifică avutul, energiile, timpul şi iniţiază el prima şcoală cu învăţământ gratuit în Roma, deschisă copiilor din familiile sărace.

Un mare număr de voluntari s-au oferit să dea în mod gratuit lecţii copiilor; cu ajutorul lor, a întemeiat „Congregaţia clericilor regulari ai Şcolilor Pii”, congregaţie ai cărei membri depuneau nu numai jurământul de ascultare, sărăcie şi curăţie, dar şi jurământul de a se ocupa cu instruirea tinerilor.

Această aşteptată şi binevenită instituţie a avut imediat aprecierea pe care o merita: Congregaţia s-a răspândit în toate statele europene, aducându-i însă sfântului întemeietor mai multe dureri decât bucurii. Încercările, la care Dumnezeu supune pe sfinţii săi spre a se alege grâul de pleavă, nu au întârziat să se abată asupra Sfântului Iosif: acuzat de incapacitate chiar de către înşişi fiii săi spirituali, a fost îndepărtat din conducere, iar Congregaţia a fost declarată Confraternitate, adică practic desfiinţată; el a trebuit să apară în faţa Inchiziţiei, dar cercetările i-au pus în lumină nevinovăţia şi meritele.

Cu admirabilă răbdare şi seninătate, Iosif Calasanţiu îşi suflecă mânecile şi reaşează pe picioare edificiul care-i căzuse în spate. Congregaţia a renăscut din cenuşă în îmbrăcămintea modernă de Congregaţie religioasă, cu acelaşi program de desţelenire a minţilor tinere ale copiilor din mahalale. La vârsta de aproape nouăzeci şi doi de ani, Iosif Calasanţiu se stinge în ziua de 25 august 1648. A fost nevoie de o gardă specială care să apere sicriul cu rămăşiţele lui pământeşti, ca să nu fie devastat de cei ce doreau să rămână cu o amintire de la bunul lor părinte.

(Vieţile Sfinţilor)

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.