Image 1
Image 2

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei sărbătorit de creştini pe 6 decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei sărbătorit de creştini pe 6 decembrie
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei sărbătorit de creştini pe 6 decembrie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei sărbătorit de creştini pe 6 decembrie
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei sărbătorit de creştini pe 6 decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii este cinstit de biserică în fiecare an la 6 decembrie.  Sfântul Nicolae este cunoscut în popor cu numele de Sân Niculai, Sân Nicoară, Moş Nicolae îndrăgit şi aşteptat în egală măsură de cei mici şi cei mari.

În judeţul Satu Mare mai multe lăcaşuri de rugăciune se află sub ocrotirea Sfântului Nicolae. Amintim aici bisericile ortodoxe “Sfântul Nicolae” din Satu Mare, Pişcari, Horea, Dindeşti şi Biserica greco catolică maghiară “Sfântul Nicolae” din Satu Mare  care în ziua de 6 decembrie îşi vor prăznui patronul spiritual cu toată cinstea.

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei a trăit în perioada anilor 270-343. I s-a dus vestea atât pentru înţelepciunea şi milostenia de care dădea dovadă, cât şi pentru darul facerii de minuni cu care l-a învrednicit Dumnezeu încă din tinereţe.

Sf. Nicolae s-a remarcat în mod special prin iubirea sa de oameni şi prin bunătatea sa, manifestate faţă de cei aflaţi în lipsuri şi suferinţe. Milostenia o săvârşea în taină, cu maximă discreţie, potrivit îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos< “Când faci milostenie să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca milostenia ta să fie în ascuns şi Tatăl tău Care vede în ascuns îţi va răsplăti ţie” (Matei VIş 1-4). A adormit întru Domnul în anul 343, în ziua de 6 decembrie. Moaştele Sf. Nicolae se află din anul 1089 la Bari (Italia). Mâna sa dreaptă, împărţitoare de daruri şi dreptate, a fost adusă şi aşezată cu mare solemnitate în biserica “Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, unde se află şi în prezent. În pictura Bisericii noastre, Sf. Nicolae este înfăţişat în veşminte arhiereşti, ţinând în mână o carte, Sfânta Scriptură, din care a cules esenţa învăţăturii mântuitoare, impunându-se prin personalitatea sa morală, prin simplitatea spiritului, prin blândeţea sufletului şi bunătatea inimii, câştigate prin înţeleapta povăţuire a părinţilor lui (Teofan şi Nona), prin strădanie proprie şi prin ocrotirea lui Dumnezeu. Nu întâmplător a fost numit “îndreptător credinţei” şi “chip blândeţelor”, asemănându-se lui Dumnezeu prin iubirea de aproapele, scria părintele prof. Ion Bunea.

“Tradiţia a păstrat îndeosebi imaginea moşului blând şi aducător de daruri, ocrotitor al fetelor de măritat şi al copiilor. Însă, el a fost şi aspru atunci când situaţia o impunea, mai ales când Biserica lui Dumnezeu era ameninţată de erezii. Astfel, în anul 325, s-a întrunit la Niceea primul Sinod Ecumenic (convocat de împăratul Constantin cel Mare), la care a luat parte şi arhiepiscopul Nicolae, combătând cu vehemenţă erezia lui Arie, care ştirbea dumnezeirea lui Iisus Hristos, coborându-L în rândul creaturilor. Se spune că Sf. Nicolae chiar a îndrăznit să-l pălmuiască pe Arie în timpul şedinţelor Sinodului. De aici s-a născut tradiţia “nuielei Sfântului Nicolae”. Tot de la palma dată de Sf. Nicolae a rămas obiceiul ca în 5 decembrie (ajunul sărbătorii) celor neascultători să li se dea o nuia în semn de avertisment, de preferinţă una de măr, după cum se pomeneşte în colinde: “flori dalbe, flori de măr”. Bătrânii spun că acea nuia a Sf. Nicolae trebuie să fie neapărat de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul a mijlocit pentru iertarea păcatelor celui a cărui crenguţă a dat “flori dalbe”.

Cei care îi poartă numele, îşi ţin ziua, dar fără a face mare petrecere, căci se află în Postul Crăciunului. Totuşi, Biserica se arată îngăduitoare faţă de aceşti sărbătoriţi, dându-le dezlegare la peşte. Bărbaţii duc şi aprind lumânări la biserică, plătind preotului Liturghii. Gospodinele se roagă Sf. Nicolae pentru ajutor în casă, fetele pentru un viitor luminos, iar copiii pentru a primi darurile dorite. Credincioşii îl mai serbează pe Sf. Nicolae şi pentru ajutor în diferite boli, el fiind mare făcător de minuni, precum şi pentru ajutor în calamităţi, ca să fie feriţi peste an de cutremure, incendii, inundaţii” a spus pr.dr. Cristian Boloş de la Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with