Image 1
Image 2

Şezătoarea oşenească din casa mătuşii Floare Finta a ajuns anul acesta la a noua ediţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Şezătoarea oşenească din casa mătuşii Floare Finta a ajuns anul acesta la a noua ediţie
Şezătoarea oşenească din casa mătuşii Floare Finta a ajuns anul acesta la a noua ediţie

Zilele trecute, în organizarea Casei Orăşeneşti de Cultură, la Negreşti a fost organizată o şezătoare oşenească, la lăsatu’ secului. Obiceiul a fost pus în scenă de tinerii Ansamblului folcloric Oaşul din localitate, cu implicarea mai multor colaboratori ai instituţiei organizatoare.

Le amintim aici pe mătuşile Floare Finta, Floare Hotca, Ana Hotca, Irina Lohan, meşterul popular Maria Poptile, interpretul Nicu Pop, ceteraşul Vasile Solomon, solista Maria Tripon şi primăriţa Negreştiului, Aurelia Fedorca.

Şezătoarea a fost un bun prilej de a crea o punte de legătură între trei generaţii de participanţi. Cea mai tânără generaţie a fost receptivă la sfaturile şi modelele pe care vârstnicii le-au oferit. Cei trecuţi de a doua tinereţe au reuşit să pună în scenă atmosfera şezătorilor de odinioară, a clăcilor din Tara Oaşului, obiceiuri care sunt pe cale de dispariţie.

În timpul şezătorii, participanţii au tors cânepă şi lână, au depănat lână, făcând multe munci tradiţionale< răştietul firului de cânepă, făcutul iţelor pe lopată, munci tradiţionale completate cu îndeletniciri mai tradiţionale< realizarea zgărzilor, a zgărdanelor, poadoabelor populare. Şi cum e obiceiul la şezătoare, atmosfera a fost întreţinută de ţâpuriturile oşeneşti, vorbele de duh, ghicitorile. Gazda, mătuşa Floare Finta, le-a pregătit participanţilor o masă tradiţională. Potrivit Nataliei Lazăr, directoarea Casei de Cultură Negreşti Oaş, ‘’un important obiectiv al instituţiei noastre îl constituie conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al Tării Oaşului. Avem şansa de a trăi într-un spaţiu cu un bogat potenţial etnofolcloric. Prin această şezătoare ne dorim să menţinem vie tradiţia, dar în acelaşi timp să şi promovăm meşterii populari şi artiştii Tării Oaşului, vrem să transmitem valorile şi actualelor generaţii de oşeni’’.

Şezătoarea din casa mătuşii Floare Finta, Tezaur Uman Viu şi reper al culturii tradiţionale româneşti din Tara Oaşului, a ajuns anul acesta la cea de-a noua ediţie.

Au luat parte la şezătoare următorii tineri ai Ansamblului Oaşul< Cristina Ciorbă, Ionuţ Maniţă, Florica Cardoş, Anişoara Bud, Cristina Ravas, Ghiţă Alec, Maria Alec, Adrian Rădulescu, Viorel Nistor, Dănuţ Călin, Antonia Moiş, Melissa Finta şi Mihaela Lăcătuş.

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.