Image 1
Image 2

Separatiştii proruşi cer intervenţia Moscovei în Ucraina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, susţine că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică. declaraţia sa vine în contextul tensiunilor în creştere din estul ţării. În dimineaţa zilei de duminică, patru persoane, între care trei militanţi proruşi, au fost ucise într-un atac armat în apropiere de Slaviansk. In urma acestui incident primarul autoproclamat din oraş, a cerut intervenţia Rusiei pentru protejarea insurgenţilor de naţionaliştii ucraineni. De altfel, Moscova s-a arătat indignată, calificând atacul drept „o provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii”.

Separatiştii proruşi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora în estul Ucrainei, au cerut duminică Rusiei să le livreze armament şi au ameninţat că-l vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunţat că vizitează aceste regiuni, relatează AFP, citată de Mediafax.

“Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (…) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinerea păcii, livraţi-ne arme”, a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraş încercuit de grupuri de “autoapărare”.

Iaţeniuk acuză Rusia că “subminează stabilitatea internaţională”

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că “subminează stabilitatea internaţională” şi a solicitat ajutorul economic al aliaţilor occidentali ai ţării pentru modernizarea armatei ucrainene, într-un interviu difuzat duminică în Statele Unite, relatează AFP.

“Lumea are motive să fie îngrijorată faţă de intenţiile lui Putin”, a declarat Iaţeniuk pentru NBC, într-un interviu înregistrat sâmbătă şi difuzat duminică. “Federaţia rusă a subminat stabilitatea internaţională”, a adăugat el.

“În fapt, ea a pus capăt tuturor programelor de neproliferare nucleară”, a acuzat premierul ucrainean, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta din 1994, în virtutea căruia Ucraina a acceptat să renunţe la arsenalul nuclear în schimbul garantării integrităţii teritoriale.

“Este evident, în prezent, că Rusia este o ameninţare pentru glob, pentru Uniunea Europeană şi Ucraina”, a adăugat liderul ucrainean.

În contextul în care vicepreşedintele american Joe Biden urmează să efectueze o vizită în Ucraina luni, Iaţeniuk a făcut apel, de asemenea, la un ajutor internaţional. “Trebuie să fim în formă pentru a opri Rusia, iar pentru aceasta avem nevoie de o susţinere reală din partea partenerilor noştri occidentali”, a apreciat el.

“Avem nevoie de o susţinere economică şi financiară, avem nevoie să modernizăm armata ucraineană şi să revizuim toate structurile apărării ucrainene”, a subliniat premierul.

“Preşedintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică, zilnic merge mai departe şi numai Dumnezeu ştie unde se va opri”, a mai spus liderul ucrainean.

Într-un interviu difuzat duminică de postul Fox News, ambasadorul rus în Statele Unite Serghei Kisliak a respins această idee. “Orice declaraţie care sugerează că visăm să reînfiinţăm Uniunea Sovietică este falsă chiar prin natura sa”, a declarat diplomatul.

În ciuda acordului de la Geneva, încheiat săptămâna trecută, situaţia din Ucraina este departe de a se normaliza. În cursul dimineţii de duminică, patru persoane, între care  trei militanţi proruşi, au fost ucise într-un atac armat în apropiere de Slaviansk. In urma acestui incident  primarul autoproclamat din oraş, a cerut intervenţia Rusiei pentru protejarea insurgenţilor de naţionaliştii ucraineni, a anunţat duminică agenţia publică rusă RIA Novosti, citată de AFP.

“Vă cerem să studiaţi cât mai rapid posibilitatea de a trimite forţe de menţinerea păcii pentru a apăra populaţia împotriva fasciştilor”, a declarat acest lider separatist, Viaceslav Ponomarev, într-un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a citit într-o conferinţă de presă, la Slaviansk.

De asemenea, el a anunţat că a decretat o interdicţie de circulaţie în oraşul controlat în întregime de către insurgenţi, de peste o săptămână.

Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenţi în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morţi – trei militanţi proruşi şi doi atacatori.

De asemenea, el a anunţat că a decretat o interdicţie de circulaţie în oraşul controlat în întregime de către insurgenţi, de peste o săptămână.

Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenţi în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morţi – trei militanţi proruşi şi doi atacatori.

Rusia s-a declarat duminică “indignată” faţă de atacul armat sângeros comis în estul Ucrainei, o zonă afectată de o insurecţie prorusă, denunţând “o provocare” din partea naţionaliştilor ucraineni radicali.

“Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat după atacul comis în apropiere de Slaviansk, soldat cu patru morţi – trei militanţi proruşi şi un atacant neidentificat – potrivit unui lider separatist prorus din localitate.

Kremlinul a confirmat vineri pentru prima dată că a mobilizat trupe la frontiera cu Ucraina “din cauza situaţiei” din această fostă republică sovietică vecină. Această declaraţie a apărut ca un semnal de alarmă adresat occidentalilor, avertizând că situaţia ar putea să degenereze rapid în cazul adoptării unor noi sancţiuni.

La rândul său, Washingtonul a avertizat Moscova că Ucraina se află într-un “punct de cotitură”, în contextul în care insurgenţii proruşi resping acordul de la Geneva încheiat joi între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite în vederea dezarmării insurgenţilor şi eliberării clădirilor publice ocupate.

Autorităţile ar urma să anunţe săptămâna viitoare mobilizarea unor trupe americane în Polonia, cu scopul de consolida prezenţa NATO, într-un context marcat de tensiuni în Ucraina vecină, a dat asigurări un ministru polonez pentru The Washington Post.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with