Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Semnalul intrării în campania prezidenţială

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Puţini s-ar fi aşteptat din partea preşedintelui Klaus Iohannis să abordeze atât de tranşant problema unirii Republicii Moldova cu România. Că unirea este singura soluţie de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană este o judecată cât se poate de simplă. Că o asemenea perspectivă ar crea probabil şi un nou focar de război este la fel de adevărat.
Faptul că preşedintele preia această idee veche demonstrează că intrăm în campania prezidenţială.

Profitând de poziţia sau de unic, deocamdată, candidat, Klaus Iohannis îşi aşterne o platformă largă. Unioniştii moldoveni pot fi impresionaţi, împreună cu românii din ţară şi străinătate mai sensibili la problema naţională.

Este o mişcare electorală bună. Însă insuficientă. Următorul candidat are toată libertatea să declare acelaşi lucru. Nu se ştie cine va fi acela. PSD nu are pregătit un contracandidat. Pe de o parte este bine pentru că îl protejează de atacuri, pe de altă parte este rău pentru că timpul trece şi opţiunile se canalizează pe singurul candidat sigur. Amatorii se vor găsi.

Fiecare partid îşi va fixa un prezidenţiabil pentru a-şi face campanie la modul general. Dar în acelaşi an 2019 au loc şi alegerile euro-parlamentare. Cu o personalitate scoasă în faţă campania devine mai uşoară.

Cel mai aşteptat candidat este, totuşi, al PSD. Bătălia mare se dă între cele două blocuri mari. Din acest punct de vedere PNL este asigurat. La fel şi USR. Societatea civilă, adică oamenii care ies în stradă împotriva legilor justiţiei sunt votanţii siguri ai actualului preşedinte.

Programatele ieşiri în stradă ale PSD au şi scopul de mobilizare a electoratului de stânga în vederea campaniei prezidenţiale. Lipseşte doar candidatul.

Liviu Dragnea s-a profilat ca lider incontestabil al partidului, dar cu o poziţie şubredă. Nu doar din cauza dosarelor de la DNA. Mulţi din propriul partid îi contestă statura intelectuală şi moralitatea.

Dar peste acest lucru s-ar trece uşor dacă dispar problemele juridice. Rămâne doar întrebarea dacă are cea mai mică şansă un candidat al PSD să câştige în faţa unui candidat al dreptei. Mai ales dacă este şi în funcţie. Nu există nicio şansă.

După trei înfrângeri consecutive a patra este garantată. Stânga are cel mai mare partid pentru că dreapta este divizată. Aşa a fost din 1990. Din când în când s-au făcut încercări sub deviza Uniţi suntem mai puternici, sau nu putem câştiga decât împreună. Aşa a fost. Au demonstrat că pot câştiga împreună, pentru ca apoi fiecare să-şi vadă de partiduleţul său.

La prezidenţiale nici nu este nevoie de cine ştie ce alianţă pentru că în turul doi se formează o adevărată coaliţie anti-PSD şi candidatul de stânga este înfrânt fără drept de apel. Diferenţa mică din 2009 nu poate fi considerată o excepţie pentru că PNL l-a susţinut pe Mircea Geoană.

Spre deosebire de campaniile pentru parlamentare, la prezidenţiale sunt suficiente sloganele şi mesajele de tipul celui despre unirea cu România a Republicii Moldova. Independenţa justiţiei, statul de drept vizavi de statul paralel, aducerea românilor din străinătate acasă, siguranţa cetăţeanului, sunt teme eterne. Iar învingătorului nu-i reproşează nimeni că nu s-a ţinut de cuvânt.

Pre-campania prezidenţială cade în anul Centenarului. Asta va complica puţin lucrurile. Patriotismul, şi cel adevărat şi cel de paradă, pot deveni arme electorale redutabile. Ce altceva este declaraţia lui Iohannis despre unirea Moldovei cu România pentru ca astfel să intre în UE?

Abonează-te acum Online!