Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Se prefigurează cea mai slabă campanie electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După toate semnalele, în această toamnă vom avea una dintre cele mai slabe campanii electorale. Nu pentru că partidele nu ar avea ambiţia de a ajunge la guvernare, nu pentru că persoanele înscrise în cursă nu îşi doresc să câştige suficiente voturi pentru a a ajunge în parlament, ci pentru că formaţiunile politice sunt destructurate, iar liderii lor sunt în cea mai mare parte incompetenţi.

Incompetenţa lor vine din incapacitatea de a înţelege rolul personalităţilor în viaţa politică, din incultură şi nu în ultimul rând din predispoziţia lor spre corupţie. Când un lider de partid nu-şi doreşte decât să parvină, să-şi rotunjească averea, să-şi aranjeze rudele şi prietenii politici, nu ne putem aştepta la nimic bun. Impresia generală este că, indiferent ce partide vor ajunge la guvernare, nu se va schimba nimic.

Nu s-a schimbat nimic semnificativ după ce a ajuns preşedinte Klaus Iohannis, nici după instalarea unui guvern tehnocrat. Nu s-a schimbat nimic în bine după plecarea lui Traian Băsescu. După ce USL a înregistrat una dintre cele mai mari victorii din istorie, un parlament cu aproape 70% majoritate, nu a reuşit altceva decât să dea legi populiste, să afunde şi mai adânc România în criză.

USL a dezamăgit, guvernul tehnocrat dezamăgeşte, noul PNL este un proiect eşuat, PSD este acelaşi partid nereformat, partidele noi nu sunt altceva decât extensii ale partidelor mari care preiau tot ce este mai rău de la partidele-mamă.

De ce ar avea cetăţenii încredere în aceste formaţiuni politice? Dacă politicianul care se bucură de ceea mai mare încredere este Gabriela Firea, urmată la un punct de Victor Ponta, probabil sunt cetăţeni care pun la îndoială însăşi ideea de partid politic şi, implicit, de democraţie reprezentativă.

Dacă, să zicem, nu prezintă încredere niciun partid luat în parte, un guvern de uniune naţională ar rezolva problema încrederii că lucrurile se vor schimba în bine? Desigur. Este suficient să-i vezi la aceeaşi masă pe cei doi lideri care conduc cele mai mari partide ca să vezi  în ceaţă viitorul României.

Vasile Blaga şi Liviu Dragnea, punându-şi minte lângă minte, adunându-şi IQ-urile pentru un program comun de guvernare. Simpla lor alăturare poate naşte suspiciune, dă fiori.

Conştienţi parcă de ridicolul alăturării lor fizice, nicio televiziune nu a reuşit să-i pună faţă-n faţă.  Când nu se confruntă liderii, preferând să lase confruntarea pe seama partidelor, bătălia politică începe să semene cu o bătaie de stradă. Inconsistenţa liderilor naţionali, iată unul dintre motivele pentru care clasa politică în ansamblul ei nu prezintă niciun fel de încredere.

Să nu se înţeleagă cumva că liderii actuali nu sunt inteligenţi. Sunt extrem de inteligenţi, însă inteligenţa lor se manifestă prin şmecherii, nu prin elaborarea unor programe. Alăturând cele două partide mari, în ipoteza unui guvern de uniune naţională, vedem deja apărând la orizont “proiectul de ţară”, cu principalele lui obiective, subliniate cu carioca roşie de Liviu Dragnea şi cu o alta, la fel de groasă, însă de o culoare nedefinită, de Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

Dacă încrederea în PSD şi PNL poate fi pusă la îndoială de orice cetăţean, chiar faptul că s-a ajuns la un guvern tehnocrat fiind dovada indubitabilă, ce pot oferi partidele mai mici în campania electorală în care intrăm? Călin Popescu Tăriceanu? O simplă privire peste umăr, la perioada când conducea un guvern minoritar, susţinut din umbră de PSD, cam spune tot ce este de spus. Traian Băsescu? După un mandat de zece ani ce mai poţi demonstra? USR? Iarna nu-i ca vara, nici România nu este Bucureştiul.

De la salvarea Bucureştiului la salvarea României este o distanţă ca de la cer la pământ. Avem şi alte opţiuni? Intrăm în cea mai slabă campanie electorală din câte am avut în ultimii 25 de ani. Nu pentru că electoratul nu este dornic de spectacole sângeroase, ci pentru că sunt slabe partidele politice, mai slabe decât au fost acum 4, 8, 12 ani. Suntem într-o situaţie asemănătoare celei din 2000, când un Vadim Tudor a ajuns în turul doi al prezidenţialelor, iar un partid ca PRM a câştigat 25% din voturi. Tot atunci PN|CD a ieşit din istorie, iar marile personalităţi ale momentului, Stolojan şi Isărescu, au luat câte 10 procente.

Abonează-te acum Online!