Image 1
Image 2

Scumpirea zahărului, nou pericol la adresa inflaţiei produselor alimentare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zahărul, consumat în foarte multe produse, devine din ce în ce mai scump, ceea ce creşte costurile pentru industria alimentară şi pune noi presiuni la adresa inflaţiei mondiale a produselor alimentare, transmite Bloomberg.
Preţurile la zahăr rafinat au atins în această săptămână cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021. De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturi spre producţia de biocarburanţi.
Exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la şase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, şi ar putea să coboare şi mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor. Dacă India va exporta mai puţin zahăr decât se preconiza în următorul sezon, “preţurile vor trebui să crească pentru a extrage zahăr din alte părţi ale lumii”, susţine Henrique Akamine, specialist pe zahăr şi etanol la Tropical Research Services.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with