Image 1
Image 2

Şcoala Gimnazială Halmeu a organizat o excursie, de Centenarul Marii Uniri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La începutul lunii octombrie, profesori de la Şcoala Gimnazială Halmeu, însoţiţi de 44 de elevi, au organizat o excursie tematică, prilejuită de Centenarul Marii Uniri.

Excursia s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, urmărind vizitarea mai multor obiective tematice.

La Turda şi la Alba Iulia

În prima zi s-a vizitat Castrul roman Potaissa din Turda, şi Mormântul lui Mihai Viteazul de la Câmpia Turzii. În cea de-a doua zi, s-a vizitat oraşul Marii Uniri, Alba Iulia. Elevii şi profesorii au avut deosebita plăcere de a fi oaspeţi la Colegiul Naţional Militar Alba Iulia. Au fost întâmpinaţi de elevi în uniformă, iar reîntâlnirea cu un fost coleg de-al lor mai mare, în prezent elev la acest colegiu, a fost una plină de bucurie şi emoţii, de ambele părţi. Aici, ei au aflat detalii despre programul şi rigorile unei instituţii de învăţământ militar, preocupările liceenilor militari, precum şi responsabilităţile pe care le au cei care poartă uniforma militară. Împreună cu elevii militari, tinerii gimnazişti din Halmeu au încercat chiar câteva exerciţii cazone, cum ar fi alinierea în formaţie şi câteva întoarceri. Ei au fost impresionaţi de tradiţia acestui colegiu, vizitând Sala Trofeelor, muzeul din incintă, biblioteca, sala de sport.
Vizita la Cetatea Alba Carolina a început chiar înainte de schimbarea gărzii, spectacolul fiind completat cu salve de tun, elevii savurând fiecare moment cu mare entuziasm. Au vizitat Sala Unirii, locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, în 1918 şi Muzeul Unirii.

Ateliere de creaţie

Ca o completare a experienţei trăite în excursia de la Alba Iulia şi dorind să păstreze şi să transmită mai departe spiritul sărbătorii Centenarului României, care i-a învăluit pe tot parcursul drumului, un grup de elevi voluntari din clasele a VI-a şi a VIII-a au iniţiat şi au organizat o frumoasă activitate în colaborare cu elevii de la centrul de plasament ”Floare de Colţ din Halmeu”. Astfel, pentru început, două eleve au evocat evenimentul Unirii subliniind participarea a doi reprezentanţi din Halmeu la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Apoi, împărţiţi pe grupe, elevii au participat la ateliere de creaţie: unii au confecţionat cocarde tricolore, după modelul suvenirelor aduse din excursie, alţii au confecţionat steguleţe, iar o altă grupă a realizat şi împodobit un panou dedicat României. Şi pentru că sunt în plin semestru şcolar, nu au fost uitate nici temele pentru a doua zi, cei mai mari ajutându-i pe cei mici.

Întreaga experienţă a fost apreciată de participanţi care şi-au exprimat dorinţa de a iniţia noi astfel de activităţi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with