Image 1
Image 2

Satu Mare: Primarii nu sunt darnici nici cu sporurile, nici cu voucherele! Ce sporuri sunt?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La aproape două luni de la instalare, Guvernul Cîţu mai este în faza căutărilor, fiind creionat un proiect de buget, bazat mai ales pe austeritate.

Există preocupări în ceea ce priveşte restructurarea aparatului birocratic din instituţiile centrale, judeţene şi chiar locale. Se vorbeşte despre reduceri de sporuri, de personal şi câte altele, pentru a acoperi găurile din proiectul de buget care urmează să fie dezbătut în Parlament. Se pare că cei care vorbesc despre restructurări, mai ales la nivele locale, fiind vorba despre primării, nu cunosc realitatea din teritoriu. Numeroşi primari, de această dată vorbim despre cei de la noi din judeţ, nu au ocupate toate posturile din organigramă, situaţie în care nici nu se poate vorbi despre reduceri de personal şi delegarea de sarcini altor funcţionari. Delegări care s-au putut, au fost făcute până acum. Ceea ce este sigur, majoritatea primăriilor din judeţ nu acordă sporuri, sau dacă se plătesc, este un număr redus de beneficiari.

Cert este că, se face remarcată diferenţa dintre comune în ceea ce priveşte plata unor sporuri, neplata, sau cât se acordă unor funcţionari.

Unii plătesc indemnizaţia de hrană, alţii au acordat tichete de vacanţă. Nu se poate vorbi despre o modalitate unitară de acordare a sporurilor, dar nici a faimoaselor tichete de vacanţă, gândite la momentul respectiv pentru a susţine în acest fel domeniul HoReCa.

Cotidianul Informaţia Zilei a iniţiat un sondaj la nivelul unităţilor administrativ teritoriale ale judeţului, dar şi al instituţiilor publice, cu privire la sporurile care se acordă, dar se face referire şi la eventualele măsuri de restructurare/angajare de personal.

Răspunsurile sunt cel puţin surprinzătoare. Numeroase posturi din organigramă sunt neocupate, iar sporuri se dau şi nu se dau. Sunt prea puţine primăriile care, la nevoie, vor apela la angajări în cursul anului 2021.

Răspunsuri ale primăriilor

Iată câteva răspunsuri la cele două probleme invocate în sondajul realizat.

Mariana Avorniciţi, primarul  comunei Terebeşti, susţine că, la nivelul primăriei se acordă spor de implementare proiecte din fonduri externe nerambursabile europene, în cuantum de 2.076 de lei. Momentan, scrie primăriţa Avorniciţi, la nivel local nu sunt intenţii în sensul de a se să face restructurări sau angajări pentru eficientizarea activităţii în primărie.

Dobos Istvan, primarul comunei Micula, ne-a informat că, spor 10% din salariul de încadrare se acordă pentru control financiar preventiv în cazurile a două persoane. Unul din sporuri pentru controlul financiar preventiv pe venituri este de 581 de lei şi al doilea pe cheltuieli, în cuantum de 661 lei. Se acordă şi spor pentru proiecte din fonduri europene, în cuantum de 15% din salariul de încadrare.
Este vorba despre două persoane, iar suma în discuţie este 1.404 lei brut, respectiv 1.092 de lei net. În 2021, în ciuda poziţiei guvernanţilor, la nivelul primăriei vor să facă restructurări şi angajări, în funcţie de fondurile pe care le vor avea la dispoziţie.

Megyeri Tamas Robert, primarul comunei Căpleni, ne-a răspuns sec, fără explicaţii – la nivelul unităţii administrativ teritoriale nu se dau sporuri şi nici nu sunt intenţii de a face angajări în perioada următoare.

Marian Torok, primarul comunei Medieşu Aurit, ne-a informat că se acordă spor de 10% pentru persoanele care asigură controlul financiar preventiv – CFP. Alte sporuri nu se acordă angajaţilor, cu excepţia celor care lucrează de noapte. De spor de 25% din salariul de încadrare beneficiază poliţia locală, persoanele care execută serviciu de noapte. În perioada ce vine nu se impune a face restructurări şi/sau angajări.

Simion Ardelean, primarul comunei Homoroade, ne-a scris că la nivelul personalului din primărie nu se acordă sporuri. Având în vedere raportul dintre volumul mare de muncă şi personalul din fiecare compartiment, pentru eficientizarea activităţii o să se angajeze personal, atunci când necesităţile o vor impune.

Papp Tiberiu, primarul comunei Andrid, susţine că se acordă sporul de vechime pentru angajaţi în sumă totală de 10.225 de lei, fiind vorba despre 15 angajaţi. Pentru doi dintre cei 15 angajaţi se acordă şi sporul de noapte, în cuantum de 542 de lei. Respectând punctul de vedere al guvernului, măsurile de austeritate anunţate, nu intenţionează să facă restructurări şi/sau angajări.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin, aşa cum ne-a spus şi cu alte ocazii, reconfirmă faptul că, la nivelul primăriei nu se plătesc sporuri. Din cele 42 de posturi din organigramă, în prezent sunt ocupate 18, fapt pentru care nu se pune problema restructurării. În această perioadă, UAT Moftin nu organizează concursuri pentru ocupare de posturi.

Tar Nicolae, primarul comunei Tiream, ne-a comunicat faptul că, se acordă suma de 24 de lei/lună, persoanei care asigură CFP. Alte sporuri nu se acordă. Nu intenţionează să facă restructurări/angajări.

Mihai Găman, primarul comunei Dorolţ, ne-a confirmat faptul că, două persoane care asigură CFP intrări şi ieşiri, primesc sporuri. Una primeşte 466 de lei, ceea ce înseamnă 10% din salariul de încadrare, iar cea de a doua, primeşte 450 de lei. Ambele sume sunt venit brut. Având în vedere măsurile anunţate de guvern, nu intenţionează să facă restructurări şi nici angajări

Piricsi Arthur, primarul oraşului Livada, ne-a informat că de spor în procent de 15% din salariul de încadrare, beneficiază doar asistentele care-şi desfăşoară activitatea la Cabinetul medical şcolar din oraş. Nu se acordă sporuri pentru alte categorii de personal. Primăria nu intenţionează ca în anul 2021 să facă restructurări sau angajări de personal.

Schwartzkoph Ioan, primarul comunei Ciumeşti, ne-a transmis că de spor în cuantum de 419 lei brut, beneficiază doar persoana care asigură CFP. Alte sporuri nu se plătesc. În anul 2021 nu intenţionează să facă nicio modificare în structura organizatorică a instituţiei.

Daniel Balogh, primarul comunei Craidorolţ, susţine că nu s-au acordat şi nici nu se acordă sporuri angajaţilor primăriei, dar li s-au dat până acum vouchere de vacanţă. În continuare se rămâne pe aceeaşi organigramă, fără disponibilizări sau angajări.

Brem Laszlo, primarul comunei Foieni – susţine că la nivelul personalului din primărie s-a plătit până acum indemnizaţia de hrană în cuantum de 347 lei/persoană, pentru zilele lucrătoare. Nu se fac restructurări şi nici angajări.

Toma Betea, primarul comunei Racşa, ne-a scris că se plătesc lunar 190 de lei pentru fiecare angajat şi personal contractual ca indemnizaţie de hrană.
De spor de 10% din salariul de bass beneficiază două persoane care asigură CFP, fiind vorba despre 409 lei net, respectiv 316 lei net. Nu intenţionează să facă restructurare sau angajare de personal.

Schupler Tiberiu, primarul comunei Urziceni, înainte de a ne răspunde la întrebarea privind restructurarea/angajarea, ne-a informat că, din cele 19 posturi din organigramă, sunt ocupate doar 13, motiv pentru care nu se impune restructurarea. Angajaţii nu au sporuri, dar au tichete de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei/persoană, dar şi 347 de lei indemnizaţia de hrană. Demnitarii şi secretarul UAT nu primesc tichete de vacanţă şi nici indemnizaţie de hrană.

Radu Vasile Trandafir, primarul comunei Apa, ne-a comunicat faptul că nu s-au acordat şi nici nu se acordă sporuri. În organigramă au posturi vacante, nu se pune problema restructurării.

Incze Ludovic, primarul comunei Halmeu, a confirmat faptul că, la nivelul primăriei, angajaţii nu primesc sporuri, dar nici nu se pune problema a se face restructurări/angajări pentru eficientizarea activităţii

Iuliu Ilyes, primarul comunei Vetiş ne-a transmis sec: în ultimii 5 ani nu s-au acordat sporuri. Nu intenţionează să facă restructurări şi nici angajări în perioada următoare.

Aşteptăm și răspunsurile celorlalţi primari din judeţ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with