Image 1
Image 2

Satu Mare: În județ se cultivă 13 hectare de cânepă față de 8.000 în anul 1989

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Inginer Rodica Maxi

Cânepa, cunoscută şi sub numele de “Cannabis sativa”, este una din cele mai vechi plante erbacee cultivate în ţara noastră, de peste 2000 de ani. Cânepa este utilizată în principal pentru obţinerea fibrelor, folosite mai apoi la confecţionarea obiectelor vestimentare. Cânepa se situează în topul celor mai vechi plante care au fost procesate şi folosite de oameni.

Cu zeci de ani în urmă, în numeroase comune ale judeţului nostru, fostele CAP-uri cultivau constant tutun şi cânepă, plante din familia celor tehnice. La momentul respectiv în judeţ se cultiva cânepă pe aproximativ 8.000 de hectare, mai ales pentru fibră. În prezent, după cum am aflat de la inginer antreprenor Rodica Maxi, la nivelul judeţului nostru sunt aproximativ 13 hectare cultivate cu cânepă, în mod expres se face multiplicare de sămânţă. De cele 36 de unităţi de procesare a cânepii pentru fibră de atunci s-a ales praful. Se cuvine subliniat faptul că la nivel naţional legislaţia dă posibilitatea cultivării cânepii care are un conţinut de tetrahidrocanabilor-THC de maximum 0,2%.

În mod frecvent, cânepa cultivată are conţinut de 10 ori mai mic, adică 0,01%. Din seminţele cânepă “Cannabis sativa” se extrage uleiul, utilizat adesea în scop medicinal şi pentru producţia de diverse cosmetice, iar din tulpini, utilizând un procedeu arhicunoscut, se obţine fibra.

Câlții sunt utilizați în “tencuirea” pereților lăcașelor de cult

Câlţii rezultaţi după prelucrarea fibrelor sunt utilizați în “tencuirea” pereţilor lăcaşelor de cult, în zonele unde se pictează ulterior chipurile unor sfinţi sau scene biblice. Puzderia rezultată este folosită în industria construcţiilor, sau în cel mai rău caz la producerea agentului termic în instalaţii de ardere specializate.

Este demn de remarcat faptul că în cazul canabisului, cultură interzisă, conţinutul de Tetra Hidro Canabilor poate ajunge la 20-30%.

Este bine de știut că această cânepă este complet ecologică şi toate derivatele din cânepă sunt biodegradabile.

Fibrele din cânepă au numeroase caracteristici, cele mai importante fiind: duritatea, durabilitatea şi rezistenţa la putrezire, proprietăţi termoizolante excelente, rezistentă la orice fel de dăunători etc.

Cânepa este folosită cu succes şi în producerea alimentelor, hainelor, cosmeticelor, materialelor plastice, hârtiei, dar şi în producerea materialelor de construcţii. Se pot construi case întregi numai din materiale derivate din cânepă.

Hempcrete sau cânepa-beton nu are nicio legătură cu betonul, numele se datorează structurii foarte tari asemănătoare cu cea a betonului.

Puzderia de cânepă în construcţii

Cânepa-beton este un amestec compus puzderie de cânepă (tulpina de cânepă tocată) şi un liant pe bază de var (natural, nisip etc) şi apă, folosit ca material de construcţie şi izolare. Acest amestec se comercializează sub mai multe denumiri, precum Hempcrete, Canobiote, Canosmose şi Isochanvre.

Cânepa-beton este un material foarte versatil, acesta se poate prepara conform unor reţete personalizate, care au la bază cerinţele beneficiarului şi particularităţile aplicaţiei.
Betonul de cânepă poate fi preparat direct pe şantier, dar şi în avans în ateliere specializate şi livrat sub formă de cărămizi sau panouri structurale umplute cu beton de cânepă.

Betonul din cânepă are foarte multe avantaje: Este uşor de transportat şi manevratș Cânepa este un material natural, regenerabil, reciclabil şi biodegradabilș Necesită o întreţinere minimăș Are proprietăţi termoizolante excelenteș Este rezistent la igrasie şi mucegaiș Este rezistent la insecte, rozătoare şi altor tipuri de dăunătoriș Nu provoacă alergii sau astm, asigurând puritatea şi purificarea aeruluiș Este un material cu o rezistenţă ridicată la focș Constituie un excelent suport fonoizolant.

Principalul avantaj al caselor construite din cărămizi de cânepă este economia de peste 50% la facturile de gaze şi curent.

Comparativ cu alte materiale standard, cânepa beton menţine un climat interior confortabil standard, ceea ce înseamnă costuri reduse la factura de energie.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with