Image 1
Image 2

Satu Mare: Cazinourile şi casele de pariuri nu renunţă la afacere în pandemie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Arhivă

Aşa cum se ştie, din 15 iunie 2020, în România au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare. Printre altele, acestea au permis ca după trei luni de inactivitate (din 17 martie 2020), sălile de jocuri, cazinourile, agenţiile de pariuri şi sediile loto din România să se redeschidă.

Unele săli de jocuri s-au deschis chiar în noaptea de duminică, 14 iunie, imediat după miezul nopţii.

O persoană are voie la un singur aparat în acelaşi timp

Redeschiderea lor a venit şi cu o serie de reguli stricte pentru jucători şi organizatorii de jocuri de noroc. În ceea ce-i priveşte pe jucători, la intrare în sală trebuie să-şi igienizeze mâinile, iar pe tot parcursul vizitei trebuie purtată masca. În sala de jocuri trebuie să se păstreze o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane. O altă regulă spune că o persoană poate să joace la un singur aparat în acelaşi timp.

Organizatorii de jocuri de noroc trebuie să respecte mai multe reguli. Printre altele, chiar dacă nu se joacă la un aparat timp de o oră, el trebuie dezinfectat. La intrarea în tură, angajaţilor li se va lua temperatura. Angajaţii trebuie să păstreze o distanţă de 1,5 metri faţă de clienţi, iar la ghişeu sunt protejaţi de un panou separator. Nu este permis accesul în incintă persoanelor care nu au o sesiune activă sau celor care nu intenţionează să joace. Angajaţii trebuie să poarte în permanenţă mască de protecţie.
Categoria jocurilor de noroc a reprezentat unul dintre domeniile cel mai mult afectate de pandemia de CORONAVIRUS. Dar în afara câştigurilor (inexistente) pagubele n-au fost chiar atât de însemnate. Asta pentru că Guvernul României a ajutat financiar firmele, toţi angajaţii intrând în şomaj tehnic. Totuşi, unele case de pariuri şi de jocuri şi-au continuat activitatea în mediul online.

Activitate reluată de la mijlocul lunii iunie

Pentru început vă spunem că în subordinea Ministerului Finanţelor Publice există Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). El a fost înfiinţat în luna aprilie 2013, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2013. Prin el Guvernul României şi-a dorit să promoveze principiul european care permite gestionarea unică a domeniului jocurilor de noroc în România. A fost pentru prima dată când autorizarea, controlul şi monitorizarea jocurilor de noroc au început să fie realizate de o singură instituţie.

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a fost contactat recent de Informaţia Zilei pentru unele informaţii. Am aflat că la nivelul judeţului Satu Mare sunt înregistrate 285 de săli de joc şi case de pariuri.

“Potrivit articolului 2 din Ordonanţa Militară nr. 1 din 17 martie 2020 privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţie transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 18 martie 2020 (1) Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise. Totodată în urma Hotărârii nr. 465 din 11 iunie 2020 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 503 din 12 iunie 2020, activităţile de jocuri de noroc s-au reluat ca efect al actului emis de Guvernul României, neavând obligaţia legală de a înştiinţa Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc despre reluarea activităţii”, ne informează ONJN printr-un document semnat de preşedintele Constantin-Cătălin Voinea-Mic.

Nimeni nu a anunţat că renunţă la afacere

Cu alte cuvinte, organizatorii de jocuri de noroc n-au fost obligaţi să anunţe la ONJN despre reluarea activităţii din 15 iunie 2020. Dar dintr-un alt rând rezultă că pandemia n-a afectat foarte grav această “industrie” la nivel de judeţ. În sensul că niciun organizator n-a anunţat că nu mai doreşte să continue activitatea. De la ONJN ni se transmite: “din cauza inactivităţii din perioada 14 martie 2020 – 15 iunie 2020, până în acest moment nu avem înregistrate solicitări de revocare a licenţelor valabile.”

Majoritatea operatorilor de jocuri de noroc din online, din România, au adresa în Malta

În cadrul interacţiunii noastre cu ONJN am solicitat şi informaţii privind existenţa unor firme din Satu Mare care să organizeze jocuri de noroc în mediul online. Am fost redirecţionaţi către site-ul onjn.gov.ro spre o listă cu toţi operatorii licenţiaţi pe teritoriul României. Din totalul de 25, majoritatea operatorilor sunt cu adrese în Malta. Alţii, puţini la număr, sunt cu adrese în Gibraltar, Croaţia, Anglia, România (Bucureşti, Otopeni, Dumbrăveni).

În încheiere vă prezentăm şi o statistică în privinţa aparatelor slot-machine din sălile dedicate din judeţul Satu Mare.

Din totalul de 285 de localuri, în 210 sunt câte 1-5 aparate, în 54 sunt între 6 şi 15 aparate, iar în 21 de localuri din judeţ sunt peste 15 aparate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with