Image 1
Image 2

Satu Mare a marcat 9 Mai, o zi importantă din evoluţia României (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 9 Mai, la nivel naţional, implicit şi la Satu Mare, pe Platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român, au fost organizate manifestări menite a marca trei momente importante din evoluţia României, care au marcat în mod evident dezvoltarea societăţii româneşti. Este vorba despre 9 mai – Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Pe Platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român, militari, civili, reprezentanţi ai instituţiilor civile şi militare din Satu Mare, aleşi locali, directori ai instituţiilor deconcentrate au aşteptat sosirea prefectului Darius Filip, cel care a trecut în revistă garda de onoare. A fost apoi intonat Imnul de Stat al României. Importanţa sărbătorii de la 9 Mai a fost prezentată de către prefect.

Pe 9 mai se marchează: Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamate în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945 – acestea sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român în ziua de 9 mai.
Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranității otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogâlniceanu declara în Parlamentul ţării: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
Cel de al treilea eveniment este Ziua Europei și toate cele trei evenimente au avut influenţe majore asupra evoluţiei României.

Alocuţiunea prefectului Darius Filip a fost urmată de serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi ortodocşi în frunte cu Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare. A fost apoi înălțat şi un Te Deum în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în Războiul pentru Independenţă, dar şi în cele două războaie mondiale.

A urmat apoi depunerea de coroane şi flori din partea Instituţiei prefectului, a Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei Satu Mare, moment urmat de defilarea gărzii de onoare.

Alături de reprezentanţii instituţiilor menţionate, în public am remarcat prezenţa unor directori de deconcentrate precum: Vasile Fănăţan, Maria Pinter, Ioan Şipoş, Călin Durla, Daniela Bălu, Dumitru Pintea, Cristian Sasu, Virgil Dragoş, Simona Derşidan, Marcel Erdei ş.a.

La ceremoniile organizate au mai asistat membri ai organizaţiilor pensionarilor civili şi militari, elevi de liceu, dar şi copii de grădiniţă, reprezentanţi ai formaţiunilor politice, printre care şi deputata Ioan Bran.

Per total ne-am permite să menţionăm că a fost o prezenţă sub aşteptări din partea reprezentanţilor societăţii civile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.