Satmarenii sunt invitati la Festivalul Mamaligii de la Turt

Scris de Ioana Vladimirescu, 26 aprilie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Festivalul Mamaligii de la Turt

Festivalul Mamaligii de la Turt

Evenimentul gastronomic este organizat de Consiliul Judetean

Sambata, 28 aprilie 2012, in organizarea Consiliului Judetean Satu Mare, la Turt are loc Festivalul Mamaligii. Evenimentul este o continuare a Festivalului gastronomic din Nyiregyhaza, care a avut prima editie in vara anului trecut.

Festivalul Mamaligii de la Turt este organizat in cadrul Proiectului „Tur gastronomic in judetele Szabolcs – Szatmar – Bereg si Satu Mare”, proiect implementat de Consiliul Judetean Satu Mare si finantat prin Programul de Cooperare Tranfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013.

Traditiile si cultura romaneasca din judet, prezentate turistilor

Obiectivul general al Proiectului „Tur gastronomic in judetele Szabolcs – Szatmar – Bereg si Satu Mare” este promovarea turistica a judetelor implicate prin identificarea valorilor gastronomice. Totodata, prin implementarea proiectului se doreste cresterea numarului de turisti care viziteaza judetul nostru, oferindu-le alternative in petrecerea timpului liber. Turistii au ocazia sa cunoasca traditiile si cultura romaneasca din judet, interactionand direct cu populatia in cadrul acestui eveniment multicultural si multietnic.

Promovarea valorilor gastronomice traditionale

Deschiderea oficiala a Festivalului Mamaligii de la Turt are loc la ora 9, iar de la 10 pana la ora 20, pe scena din centrul localitatii vor evolua ansambluri si formatii artistice atat de la noi din judet, cat si din Ungaria. Evenimentul are ca scop promovarea valorilor gastronomice traditionale, iar cei prezenti vor avea ocazia sa redescopere surpriza gustului preparatelor traditionale.

Se vor intrece in arta gatitului 15 echipe, zece din judetul Satu Mare si cinci din judetul vecin, Szabolcs – Szatmar – Bereg. Pe parcursul intregii zile, in aceasta asezare care si-a castigat de-atat de multa vreme titlul ca e faimoasa pentru producerea turtului, un rachiu specific al zonei, mirosul mamaligii si al preparatelor gatite de bucatari priceputi va pluti in aer.

15 echipe se intrec in arta gatitului

Asa cum spuneam, la concursul de gatit se intrec 15 echipe, si anume echipa din Szatmarcseke, Vasarosnameny, Napkor, Nyiregyhaza, Nyirvasvari, echipa din Viile Satu Mare – zona Somes Sud, „Schwaben” din Petresti, Ardud – zona Codru, echipa Amicii Codreni din Valea Vinului, echipa Zonei Satmarului, Osanu’ Negresti Oas, Bucataria oseneasca din Turt, echipa presei satmarene, Olarul din Vama si, nu in ultimul rand, echipa din Palat – Consiliul Judetean Satu Mare.

Fiecare echipa va pregati felul unu, doi si desert, cate 200 de portii, iar publicul se va bucura de cele pregatite. Fiecare spectator va primi gratuit cate trei tichete, pentru toate cele trei feluri cate unul. Cu acestea va merge la cortul echipei ale carei preparate doreste sa le serveasca.

Juriul concursului gastronomic

Cea mai dificila sarcina o vor avea sambata la Turt membrii juriului, care vor alege echipa castigatoare. Juriul este format din dr. Kovacs Mihalyne – maestru bucatar cu premiu Schnitta si WACS si totodata presedinte al Asociatiei Nationale Maghiare de Gastronomie in Nyiregyhaza, Nemeth Janos – maestru bucatar cu premiu Venes, Pasztor Zoltan – administrator Restaurantul No Pardon Satu Mare, Huszti Tamas – manager al Restaurantului Al Capone Satu Mare, Simon Zsolt – bucatar sef Restaurantul Chilly Csarda si Mihai Babut – bucatar sef la Hotel – Restaurant Astoria.

Pana la urma, Festivalul gastronomic reuneste 15 echipe din tara si din strainatate care in cadrul unui mare concurs isi vor pune in valoare talentele din fata cratitei.

Programul artistic

Festivalul Mamaligii de la Turt este evenimentul gastronomic al anului 2012, iar organizatorii ii asteapta in peisajul pitoresc de la Turt nu doar pe gurmanzi, ci si pe iubitorii de muzica populara sau usoara din intreg judetul. Turtul imbraca straie de sarbatoare.

Pe parcursul intregii zile, pe scena vor pasi ansambluri si formatii care vor oferi un program bogat si variat. Vor evolua la Festivalul Mamaligii din Turt formatii locale de dansuri din localitatea gazda si din Gherta Mare, ansambluri din Ungaria, Sanzienele si Oasul din Negresti-Oas in frunte cu interpreta Maria Tripon, Ansamblul Codrisorul, Ansamblul de dansuri maghiare din Agris, interpreta Anamaria Pteancu, ansamblul de muzica populara al Scolii de Arte satmarene, Ansamblul Mara din Draguseni cu dansuri populare din Maramures, interpretii Nicu Pop si Petrica Anton din Vama, care vor canta muzica populara Chioar.

La ora 18 intra in scena formatia de pop-rock XXL, iar la ora 19 e invitat cantaretul Petrica Muresan. Spre seara, Ansamblurile folclorice Cununita nazdravana si Cununita, alaturi de interpretele Leontina Dorca si Maria Carmen Sas, vor incinge talpile spectatorilor.
Organizatorii au pregatit si momente de muzica usoara, asigurate de elevi ai Scolii de Arte Satu Mare si trupa Inedit de la Palatul Copiilor, condusa de profesorul Sorin Berindei. Acestea fiind spuse, sambata sunteti invitati la Festivalul Mamaligii de la Turt pentru a petrece cateva ore in aer liber alaturi de artisti si echipele care se intrec in arta gatitului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517