Image 1
Image 2

Sătmărenii se prezintă în audienţe la avocatul poporului cu dosare incomplete

Pământurile lăsate moştenire de părinţi, bunici sau chiar străbunici constituie în prezent obiectul mai multor dosare ce îşi pot găsi soluţionarea doar în faţa instanţelor de judecată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pământurile lăsate moştenire de părinţi, bunici sau chiar străbunici constituie în prezent obiectul mai multor dosare ce îşi pot găsi soluţionarea doar în faţa instanţelor de judecată.
Pământurile lăsate moştenire de părinţi, bunici sau chiar străbunici constituie în prezent obiectul mai multor dosare ce îşi pot găsi soluţionarea doar în faţa instanţelor de judecată

Joi, 23 octombrie, în incinta Palatului Administrativ, avocatul poporului din cadrul Biroului Teritorial Oradea a primit sătmărenii în audienţă. Acesta le ascultă problemele şi dacă legislaţia în vigoare îi permite, le şi rezolvă. De această dată 10 persoane s-au înscris pe liste, majoritatea având probleme legate de fondul funciar.

Pantiş Daniela mărturiseşte că, în cazul în care sătmărenii nu au actele doveditoare necesare, nici instituţia pe care o reprezintă nu poate să facă demersuri spre soluţionarea doleanţelor.
Pământurile lăsate moştenire de părinţi, bunici sau chiar străbunici constituie în prezent obiectul mai multor dosare ce îşi pot găsi soluţionarea doar în faţa instanţelor de judecată. Lipsa documentelor justificative, care să ateste că terenurile sau pădurile revendicate de cetăţeni le aparţin, îngreunează mult şi munca pe care autorităţile abilitate trebuie să o depună.
Un cetăţean din localitatea Căm[rzana, judeţul Satu Mare, a venit la audienţele organizate de avocatul poporului cu speranţa că îşi va recupera proprietăţile ce i se cuvin de drept.
Acesta susţine că a rămas fără pădurea moştenită de la părinţi, din caza fostului primar care a împărţit suprafaţa respectivă rudeniilor lui. “Sper ca avocatul poporului să mă poată ajuta. Fostul primar m-a lăsat fără pădure. Nu am acte concludente, dar respectiva parcelă este în familia noastră din 1930. Acum aceasta aprţine rudelor acestuia. Aşa ceva nu este normal şi doresc să merg până la Înalta Curte, având în vedere că aici la Satu Mare şi nici la Oradea nu mi s-a făcut dreptate“, a declarat cetăţeanul indignat.
În aceea;i situaţie se mai găsesc şi alte persoane. Pantiş Daniela, reprezentantul Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului, susţine că în multe dintre cazurile ce i s-au prezentat poate oferi doar îndrumare şi nimic mai mult.
“Din păcate pentru persoanele care au deja procese pe rol, nu mai putem interveni sub nicio formă. Ceea ce putem face este să îi îndrumăm. În ceea ce prive;te problemele de fond funciar, nu putem face demersurile către primăriile reclamate întrucât majoritatea oamenilor nu au acte doveditoare. Chiar în acest moment a ieşit de aici un domn care a reclamat încălcarea drepturilor de proprietate de către primărie. Nu am mai putut să intervenim deoarece printr-o hotărâre judecătorească acestuia i-a fost anulat titlul de proprietate“, a declarat Pantiş Daniela.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with