Image 1
Image 2

Sătmărenii au regăsit muzica de operă miercuri seară la Calvaria

Simina Săvianu în concert
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Simina Săvianu în concert
Simina Săvianu în concert

Într-o perioadă în care plouă din toate părțile cu concerte de Crăciun și colindele ajung să creeze, în loc de bucurie spirituală autentică, o supradoză obositoare, biserica romano-catolică Calvaria a avut inspirația să ofere găzduire unui concert de operă și lieduri.

Așa cum a spus părintele Iulian Budău în cuvântul de bun venit adresat artiștilor și spectatorilor miercuri seară, arta valoroasă are în sine potențialul înălțării spiritului spre comuniunea cu Dumnezeu, fără ostentație. Ne-au dovedit asta studenții Laviniei Cherecheș de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea și elevi ai Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare, pregătiți de profesorii Marius Boroș și Roxana Andreica-Keresztes.

I-au acompaniat pianiștii Varady Henrietta (de la facultatea din Oradea) și Balasko Balazs (de la liceul sătmărean), i-au aplaudat cei care au umplut spațiul sacru unde se organizează destul de des concerte de muzică vocală, așteptate și prețuite de public.

 

Arii, cântece și talente

 

Programul l-a deschis sătmăreanca Valentina Pușcaș cu un celebru lied al lui Schubert, “Gretchen am Spinrade” (Margareta la vârtelniță). I-a urmat colega sa de facultate, Antal Zsuzsa, cu un cântec de Mendelssohn. Dezinvolt și stăpân pe sine s-a arătat Darius Lascău în cântecul “Bagă, Doamne, luna-n nor” de Tiberiu Brediceanu. Sătmăreanca Simina Săvianu a dat o interpretare îngrijită ariei “Se tu m’ami” de Pergolesi. Un alt cântec de Brediceanu, “Pe sub deal”, a fost interpretat  cu multă spontaneitate de Daniel Câmpean.

Rebecca Mitrașca
Rebecca Mitrașca

O bucată care s-a potrivit spațiului sacru – “Aleluia” din “Exultate Jubilate” de Mozart” – a prilejuit prima apariție a sătmărencei Rebecca Mitrașca. A urmat o arie de Ponchielli cântată de Dehenes Dorottya, aceeași pe care o prezentase în luna mai într-un recital de la Liceul de Artă filmat și difuzat de Informația TV.

Invitatul special al serii, tenorul Andrei Daranyi, și-a demonstrat calitățile de forță și expresivitate în prima sa arie, “Addio, fiorito asil” de Puccini. Elev în an terminal la Liceul de Artă, Emanuele Nori a fost mult mai sigur pe el decât în mai, în frumoasa arie “Ombra mai fu” de Haendel.

Unul din cele mai frumoase momente l-a oferit Maria Pintea (clasa a XII-a la Liceul de Artă), cântând celebra arie “Che faró senza Euridice” de Gluck cu multă sensibilitate și înțelegere a personajului. Mai puțin convingători au fost colegii ei din clasa a XI-a, Vlad Pircsuk și Vlad Pușcaș, dar potențial există. Destul de timid a abordat Vanesa Chiorean aria “Batti, batti” de Mozart, dar ea este abia în clasa a X-a și mai are mult loc de creștere.

 

Un final intens al serii

 

Finalul concertului a fost susținut de studenții orădeni. Dehenes Dorottya a surprins foarte plăcut într-un cântec de Bartok care sigur e aproape de sufletul ei. Antal Zsuzsa a cântat fluent și concentrat frumoasa arie “Convien partir” de Donizetti, iar Rebecca Mitrașca a abordat destul de crispat aria Paminei, “Ah, ich fühl’s”, din “Flautul fermecat” de Mozart.

Poate cele mai bune momente ale serii au avut-o în prim-plan pe Valentina Pușcaș. Mai întâi într-o interpretare de mare acuratețe și forță emoțională copleșitoare a unei arii din “Iolanta” de Ceaikovski, apoi, alături de colega și prietena sa Rebecca Mitrașca, în minunatul duet din “Lakme” de Leo Delibes, în care contrastul și armonia celor două prezențe și voci au suscitat aplauze intense care le-au chemat a doua oară ca să salute publicul. Andrei Daranyi a impresionat din nou în prima arie de tenor din “Tosca”, iar concertul s-a încheiat cu “Pie Jesu” din Recviemul de Andrew Lloyd Webber, parcă mai puțin spectaculos ca la concertul din mai.

La final, profesoara Lavinia Cherecheș a mulțumit audienței pentru prezență și aprecieri și a promis că va reveni în 2017 cu un program mai amplu. Noi am îndrăzni să-i facem o sugestie< dacă la Oradea se produce un spectacol de operă, fie și în formă concertantă, ne-am bucura să-l vedem și noi la Satu Mare. Asta nu doar pentru că între studenții dânsei se află, și poate vor mai fi, sătmăreni talentați, ci pentru că aceste concerte au dovedit că există un public pentru muzica de operă.

Din școala doamnei Cherecheș au ieșit soprane deja consacrate – printre ele Brigitta Kele, Judit Kutasi, Gabriela Varvari,Andreea Puja, Zsuzsa Barabas, angajate la opere de prestigiu în țară și în Europa – și nu se știe niciodată de unde poate răsări o viitoare stea a scenelor lirice mondiale. Poate chiar din micul nostru municipiu­.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns