00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 02.35 Ne Cheamă Natura 03.40 Concert Samus Quit Art - la Poesis 04.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct (HU), cu Eva Laczko, invitat: Lochli Tunde, Kegyes David. Titlul emisiuni: Ce-i nou în Casa Zâmbetelor.(reluare) 09.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cîmpan Eleonora. Titlul emisiunii: Meritrocraţia în sănătate. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 10.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Chindriş. Titlul emisiuni: Rolul bisericii în comunitatea rurală. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 14.30 Teleshopping 14.45 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 15.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 18.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Portret de artist 26.06.2019

Sătmăreni la o întâlnire europeană pe teme de sănătate

În perioada 21-22 martie 2019, Ministerul Sănătăţii şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România au organizat Întâlnirea Comună a medicilor şefi, asistenţilor şefi şi dentiştilor şefi din Statele Membre ale Uniunii Europene. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Denumit în limba engleză „Joint meeting of the EU Chief Medical, Dental and Nursing Officers (CMOs, CNOs and CDOs)”, evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa câtorva specialişti în sănătate din ţară şi din statele Uniunii Europene, dar şi din SUA. În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme de interes major, precum siguranţa pacientului, valorificarea inovaţiei şi digitalizării pentru eficientizarea sistemelor de sănătate, necesitatea intensificării cooperării între profesioniştii din Sănătate etc.

În a doua zi a acestui eveniment, respectiv vineri 22 martie, s-a organizat o sesiune comună coordonată de OMS, cu participarea Consiliului Naţional al OAMGMAMR şi mai multor directori de îngrijiri şi asistenţi şefi din spitalele din România. Sesiunea a fost dedicată provocărilor şi oportunităţilor în plan european şi internaţional pentru profesia de asistent medical.

Guvernul României a fost reprezentat de dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Administraţia Prezidenţială a fost reprezentată de dr. Diana Păun, consilier de stat iar Ministerul Afacerilor Interne de dr. Raed Arafat, secretar de stat.

La acest eveniment, Filiala Satu Mare OAMGMAMR a fost reprezentată de Constantin Demian, preşedintele organizaţiei profesionale judeţene a asistenţilor medicali. Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost reprezentat de Ramoma Marincaş, asistent medical.

„Evenimentul, moderat în 22 martie de Mircea Timofte, preşedintele OAMGMAMR România, s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebită. Luările de poziţie, punctele de vedere exprimate de invitaţii din mai multe ţări au fost de interes major în ce priveşte profesia noastră, a rolului nostru, a îngrijirilor de sănătate acordate pacienţilor”, a spus Constantin Demian.

În UE există un deficit de 580.000 de asistenţi medicali

De la Constantin Demian am mai aflat că de un interes aparte s-au bucurat expunerile referitoare la siguranţa pacientului, la rezistenţa antimicrobiană, cea referitoare la prevenirea şi combaterea infecţiilor asociate etc. Apoi, având în vedere dorinţa multor asistenţi medicali de a lucra în străinătate, interesantă a fost şi prezentarea situaţiei generale la nivel de UE a forţei de muncă din sectorul medical. Astfel, potrivit unor statistici, la nivelul UE există un deficit de 580.000 asistenţi medicali. Iar pentru a acoperi acest deficit sunt necesari circa 20 de ani. Drept urmare nu este exclus, ca în următorii ani, să ne confruntăm cu plecarea în străinătate a sute şi mii de asistenţi medicali din România.

„Una peste alta, tot ceea ce am aflat a fost extrem de interesant şi util. De dorit ar fi ca în viitorul apropiat, în ceea ce priveşte profesia de asistent medical, rolul nostru în asigurarea unor îngrijiri de sănătate de calitate, să ajungem la un nivel comparabil cu alte state din Uniunea Europeană. Noi, ca organizaţie profesională ne străduim să facem paşi înainte. Dar, fără o dotare umană şi materială corespunzătoare aceste deziderate vor fi greu de atins”, a afirmat preşedintele OAMGMAMR Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
  1. Ulpius a spus: 03 aprilie 2019, ora 07:20

    Marie ,idei ai, dar cu scrisul cum stam ? O luam de la zero.

  2. maria a spus: 26 martie 2019, ora 14:33

    Romania no sa ajunga niodata la nivel Europeo de sanatate aia sigur nu sint pereparati nici medici nici enfermerele .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.