Image 1
Image 2

Sătmăreanul Henry Jakober a fost intermediarul plecării evreilor din România în anii ‘60

Henry Jakober
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Henry Jakober
Henry Jakober

Un evreu sătmărean devenit om de afaceri în Anglia a fost personajul principal în vănzarea vizelor de ieşire ale evreilor din România în perioada comunistă, afacere coordonată de cele mai înalte nivele ale Securităţii şi care a adus regimului sute de milioane de dolari. Se numea Henrik Illes (Henry) Jakober şi a trăit la Satu Mare până în 1936.

Pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, între 1958 şi 1965, din România au emigrat spre Israel 107.540 de evrei, cu o medie anuală de 13.487 de persoane. Atunci s-au pus bazele unui comerţ profitabil pentru români. Se acţiona prin intermediarul Henry Jakober, om de afaceri londonez, care plătea cash statului român vizele de ieşire pentru evrei şi neevrei. Preţurile variau între 4.000 şi 6.000 dolari de persoană. Alteori se primeau la schimb produse agricole şi animale, prin firmele aceluiaşi afacerist. Această iniţiativă particulară a nemulţumit statul israelian. După ce au aflat iţele colaborării, guvernul Ben Gurion l-a obligat pe Jakober să lucreze în subordinea sa, iar evreii să plece în Israel şi nu în Europa vestică.

Informaţiile privind această poveste provin în mare parte din dosarul nr. 2871 desecretizat anul trecut de către CNSAS, în care sunt documentate activităţile numite generic “operaţiuni valutare speciale”. Cercetătorul Mădălin Hodor de la arhivele CNSAS a publicat în 2014 un amplu studiu asupra acestei poveşti demne de un film de spionaj.

Conform unei declaraţii formale date cu ocazia unei vizite la Bucureşti, aflată în dosarele de la CNSAS şi publicată de Mădălin Hodor, Henrik Illes Jakober, devenit Henry în Anglia, s-a născut la Mukacevo (Munkacs) în 20 octombrie 1900. Datele site-ului MyHeritage spun că se trăgea din evrei polonezi, Benjamin Jakober şi Helena (Lenke) Jakober (născută Margules). Şi-a trăit la Satu Mare anii tinereţii, într-o familie mare, alături de şase fraţi, şi a avut la rândul său un fiu. A murit în 1975.

Fostul director al abatorului din Satu Mare, medicul veterinar Titus Damian, a făcut parte dintr-o delegaţie agricolă românească primită la Londra în săptămâna 1-8 decembrie 1973. Acum pensionar, dumnealui ne-a încredinţat un document în care era prezentat programul vizitei, cu antetul firmei londoneze BOCM Silcock, care s-a ocupat de oaspeţii din România. Delegaţia a vizitat ferme de animale, abatoare şi fabrici.

În seara zilei de vineri, 7 decembrie 1973, la ora 20, fermierii şi directorii români au fost oaspeţii lui Henry Jakober la cină. Dr. Titus Damian îşi aminteşte că atunci când s-au făcut prezentările Jakober (amabil, mic de statură) a fost foarte plăcut surprins să afle că are un oaspete din Satu Mare.

Articolul integral îl găsiţi în Informaţia de Duminică, ediţia tipărită din 18 aprilie 2015.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns