Sătmăreanca Cristiana Marcela Copce, cel mai tânăr arbitru din regiunea italiană Lazio

Scris de Mihaela Ghiţă, 24 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cristiana Marcela Copce, originară din Comlăuşa, comuna Batarci este cel mai tânăr arbitru de fotbal din regiunea Lazio (Italia).

În vârstă de 14 ani, Cristiana este o pasionată a fotbalului. Într-atât de mult iubeşte acest sport încât anul trecut s-a pus pe fapte mari, în sensul că a urmat un curs intensiv de arbitri de fotbal pe care l-a trecut cu brio, cu un punctaj foarte mare 8,40 din 8,70 cât era maxim, ne relatează corespondentul nostru la Roma, Honorius Barnişca.

Până acum, Cristiana a arbitrat câteva partide în campionatul italian la juniori băieţi, având prestaţii foarte bune. Entuziasmul ei pentru fotbal l-a inspirat până şi pe tatăl ei, Gheorghe Copce, care, la rându-i a urmat cursul de arbitri, pe care l-a promovat cu bine şi care, de asemenea, a arbitrat deja în ligile inferioare din Lazio. Cei doi arbitri, tatăl şi fiica au cea mai mare susţinere din partea familiei, de la surioara Maria Chiara şi de la mama Maria Iuliana Călugăru, originară din Făgăraş. În urmă cu câteva zile, Cristiana a susţinut examenul de clasa a VIII-a unde a făcut o teză despre pasiunea vieţii ei, aşa cum îi place să spună despre fotbal, dar şi la diferitele materii.

De pildă, la limba engleză a povestit despre istoria fotbalului din Florenţa – Toscana, la limba franceză a vorbit despre cel de-al doilea Război Mondial. A mai povestit de asemenea, despre o partidă de fotbal ce a avut loc la 24 decembrie 1914 între soldaţii englezi şi germani. Cu acelaşi entuziasm a vorbit despre imnul naţionalei Italiei, cel al AS Roma şi Liverpool, la geografie a adus în atenţia dascălilor şi colegilor, campionatul de fotbal care va fi în Qatar, iar la limba italiană, l-a citat pe Umberto Saba şi cele cinci poezii scrise de el despre sportul rege. Arbitrul Silvano Olmi cât şi preşedintele Asociaţiei Italiene de Arbitri (AIA) din provincia Viterbo Luigi Gasbarri, au avut doar cuvinte de laudă la adresa tinerei „Colega Arbitru”.

Familia, comunitatea de români din Roma şi nu numai îi adresează Cristianei, felicitări din toată inima şi mult succes în această frumoasă aventură.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517