17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a umplut până la refuz biserica ortodoxă din Soarelui

Scris de Mihaela Ghiţă, 09 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Praznicul împărătesc al Naşterii Maicii Domnului, prima sărbătoare care deschide Anul Nou Bisericesc, a înfrumuseţat bisericile din judeţul Satu Mare cu mulţime de credincioşi.

Evlavia pe care sătmărenii o au către Măicuţa Domnului se reflectă poate cel mai bine prin grija de a-i fi alături şi de a-i aduce cinstire la toate sărbătorile ce îi sunt închinate peste an şi nu numai. Oamenii aleargă cu credinţă vie către Maica Fiului lui Dumnezeu grabnic ajutătoare în nevoi şi primejdii, ocrotitoarea tuturor celor năpăstuiţi, mijlocitoare în faţa tronului lui Dumnezeu pentru toţi cei care cu credinţă i se roagă. Şi ieri, ca în toate zilele, Biserica i-a închinat Fecioarei Maria un buchet de mărgăritare, de rugăciuni şi cântări prin care şi-a exprimat întreaga dragoste.

Aproximativ 1.000 de credincioşi la hramul Bisericii Ortodoxe din Cartierul Soarelui

În această duminică în biserici s-a cântat troparul sărbătorii: ”Naşterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea, că din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos, Dumnezeul nostru. Şi dezlegând blestemul a dat binecuvântare şi stricând moartea ne-a dăruit nouă viaţă veşnică”.

Zi însemnată a fost şi pentru Parohia ”Naşterea Maicii Domnului” din Cartierul Soarelui. Părintele paroh Coriolan Nastai alături de preoţii slujitori Vasile Tătăran şi Petru Sabo au oficiat Sfânta Liturghie alături de un frumos sobor de preoţi şi diaconi. Oaspete de seamă a fost părintele dr. Augustin Vasile, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Dintre oficialităţile centrale şi judeţene au onorat invitaţia ministrul Apărării, Gabriel Leş, consilierul local Ciprian Crăciun şi dr. Radu Roca – vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, a cărui prestaţie a fost la înălţime.

Un cuvânt bogat de învăţătură a fost adresat credincioşilor de către pr. dr. Augustin Vasile, vicarul episcopiei. Aflat pentru a treia oară în acest frumos sfânt lăcaş de rugăciune, oaspetele a apreciat prezenţa numeroasă a credincioşilor spre a da curs chemării bisericii. Invitatul a evocat importanţa praznicului, stabilind contextul istoric al naşterii Maicii Domnului, şi a conturat viaţa şi sfinţenia părinţilor Ioachim şi Ana. De asemenea, a fost subliniată importanţa rugăciunii îndelungate care îşi aduce mereu rodul la timpul îngăduit de Dumnezeu ca un exemplu pentru familie şi pentru fiecare credincios în parte. În acelaşi timp, pr. dr. Augustin Vasile a făcut şi un elogiu femeilor prin definirea calităţilor acestora, acelea de a fi puternice şi jertfitoare, în viaţa de familie şi societate deopotrivă.

Oaspetele a binecuvântat mulţimea mare de credincioşi şi pe toate doamnele şi domnişoarele care poartă acest nume ales, Maria. De altfel, la nivelul întregii ţări, sunt peste 3 milioane de persoane care poartă numele Maria şi derivatele ei.

La finalul Sfintei Liturghii, după binecuvântări şi ungerea cu untdelemn sfinţit, toată suflarea bisericii a fost invitată să servească din bunătăţile pregătite cu ocazia hramului.

31 de biserici şi-au sărbătorit hramul

Aceeaşi bucurie a sărbătorii a fost simţită în toate bisericile, dar mai cu seamă în cele 31 de lăcaşuri de rugăciune care o au drept ocrotitoare pe Maica Domnului prin praznicul naşterii Sale. De exemplu, Corul Bisericii Greco-Catolice “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Satu Mare, dirijor Aurelia Ciuclean, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie săvârşită de către părintele paroh Cristian Ioan Sabău cu ocazia hramului bisericii din Curtuiuş. Din partea Protopopiatului Greco-Catolic Satu Mare a celebrat părintele Laurenţiu Costin. După Sfânta Liturghie, toţi credincioşii au participat la agapa organizată de Consiliul Parohial.

La ceas de sărbătoare s-a aflat şi biserica mamă din Negreşti-Oaş “Naşterea Maicii Domnului” care s-a înveşmântat în ghirlande de flori la icoana praznicului şi suflete primenite, gata să primească cuvântul Evangheliei. Un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop de Oaş Marcel Malanca şi prim-protopopul Mihai Feher au săvârşit Sfânta Liturghie fiind un moment înălţător pentru toată lumea.

Praznicul Naşterii Maicii Domnul a fost şi un bun prilej de a le felicita şi a le transmite un ”La mulţi ani!” tuturor celor care care îşi serbează onomastica. Maica Domnului prin acest praznic este ocrotitoarea femeilor căsătorite, fiind şi un îndemn de a urma modelul de viaţă al sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana prin manifestarea recunoştinţei faţă de toate darurile primite de la Dumnezeu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.