19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Săptămâna facerii guvernului

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Informaţia de Duminică” a publicat un articol despre guvernele României. Trei prim miniştri asasinaţi, guverne schimbate la câteva luni de zile, ceea ce ar putea fi tradus prin instabilitate politică. Statistic, cele mai longevive guverne au fost în perioada comunistă. În perioada interbelică, la care de regulă ne raportăm ca la un reper de performanţă democratică, şi economică, s-au schimbat 25 de guverne. Mai des decât după 1989.

Prin urmare schimbarea celor două guverne într-un an de zile nu ar trebui să îngrijoreze până la isterie. Mai îngrijorătoare este lipsa de direcţie a opiniei publice, lipsa unui proiect de ţară din partea dreptei, măsurile haotice luate de un partid aflat în derivă, dar care nu are un adversar pe măsură.

Trecem, probabil, prin cea mai mediocră perioadă a istoriei postdecembriste. Niciodată partidele politice nu au fost conduse de lideri, de echipe atât de slab pregătite din toate punctele de vedere. Lipsa de cultură, combinată cu lipsa de pregătire profesională, lipsa de scrupule, pigmentate cu aplecarea atavică spre imoralitate şi corupţie, caracterizează o bună parte din clasa politică.

Ici-colo mai apare câte o figură de primar, de preşedinte de consiliu judeţean, care încearcă să facă altceva decât se face la nivel naţional. Dar insulele de performanţă, profesionalism, competenţă şi conştiinţă civică sunt rare. Ultimele două guverne au avut grijă să limiteze autonomia locală financiară prin măsuri care conduc la o centralizare excesivă.

Avid de bani, PSD a lăsat administraţiile locale fără mari sume de bani. Asta înseamnă investiţii locale mai puţine, mai puţini bani pentru sport şi cultură, localităţi mai murdare. La marele protest de stradă nu s-au făcut auzite voci care să arate şi această faţă a guvernării PSD-ALDE.

Ţinta este alta. Asta dovedeşte lipsa de orientare, ignoranţa protestatarilor. De aici până la convingerea că protestele sunt direcţionate, că la mijloc este vorba despre o manipulare, nu este decât un pas.

PSD a înţeles acest lucru şi nu-şi face probleme. Atâta vreme cât nemulţumirile sunt îndreptate în altă parte, şi viitorul guvern îşi va putea permite o centralizare a deciziei, o restrângere a autonomiei locale din punct de vedere financiar. Guvernul PSD bagă mâna cu neruşinare în buzunarul fiecărui cetăţean.

Cum nu sunt semnale că se vrea o schimbare, o slăbire a centralismului „democratic”, nu contează cine este prim ministru, cine sunt miniştri, câte ministere vor fi, cum vor fi împărţite ministerele între cele două partide.
Atâta vreme cât nu se schimbă nimic de la un guvern la altul nu contează câţi premieri vor fi în mandatul de patru ani. Ba chiar ar fi benefic să se schimbe trimestrial, aşa de distracţie. Fiecare membru PSD are şansa de a deveni ministru sau premier.

Pentru că oricum nu se schimbă nimic, preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun motiv să refuze o propunere venită din partea PSD. Ce rost avea să o refuze pe Viorica Dăncilă?
Aşa stând lucrurile, DNA îşi reintră în rol pescuindu-i pe cei cu probleme penale. I-a venit rândul vicepremierului Paul Stănescu, baronul de Olt.

Dar, aşa cum s-a văzut la alegerile din 2016, populaţia este imună la penali. Îi votează pe cei care promit că dau mai mult. Cum PNL nu promite nimic, va trebui să aştepte mult şi bine pe margine. Cu mâna întinsă spre Cotroceni, ba chiar şi spre Bruxelles.
Am intrat în săptămâna facerii celui de-al treilea guvern PSD-ALDE. Nu este de aşteptat nicio surpriză. Nu se va schimba decât numele premierului.

Abonează-te acum Online!