24.04.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 01.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile. 02.50 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Marcu Greta, Zell Stefan. Titlul emisiunii: Să facem cunoştinţă cu Casa Buki.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Săptămâna Patimilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Adriana Hagău, Mircea Muncean. Titlul emisiunii: Avortul în România. 14.00 Teleshopping 14.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 16.15 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Ioana Borodi, Liviu Ivasuc. Titlul emisiunii: Sătmărenii se descurcă excelent la Independenţa Baia Mare. 17.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Îmbracă un copil de Sfintele Paşti. 17.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Deputat Romeo Nicoară raport din parlament. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile.

Săptămâna clarificărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a dus o săptămână grea, dar nici asta nu promite să fie mai lejeră. Urmează un examen greu. Cel de-al treilea guvern PSD-ALDE a intrat în evaluare. Excepţie face primul ministru,  după Liviu Dragnea, cel mai criticat personaj. Cea mai severă, mai apăsată critică vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Opoziţia nu ţine seama de faptul că este vorba despre o femeie şi foloseşte un arsenal de arme neconvenţionale chiar pentru mediul politic.

Lupta dintre putere şi opoziţie este dură. Însă fără consecinţe majore. Este doar un război al nervilor, de uzură, un fel de bătaie între mâţe. Unul zice una, altul zice alta. Scopul este să se jignească unii pe alţii cât mai profund.

  Nu se vede nici un pic de respect reciproc. Nu se pot bănui nici discuţii civilizate în particular. Ruptura este totală şi pe toate planurile.

Se vorbeşte despre un pact pe anumite domenii. De exemplu pe Justiţie. Cum să se realizeze un asemenea pact pe o temă fără de care opoziţia rămâne fără obiectul muncii de doi ani de zile? Şi asta tocmai acum după ce ministrul Toader a propus revocarea procurorului general. Mai mult decât o revocare, este vorba despre un scandal în care a fost târât şi preşedintele.

Tăriceanu vorbea despre un armistiţiu. Nu prea se înţelege cum anume s-ar putea ajunge la încetarea ostilităţilor când şi între PSD şi ALDE au început şicanele. Anumite nemulţumiri sunt normale. Întotdeauna asociatul minoritar la guvernare, partidul mai mic, se va simţi păcălit de partidul mare. PSD şi PNL nu s-au înţeles nici când erau la paritate, ca părţi componente ale USL. Acum este vorba despre un PSD ceva mai mare decât era pe vremea lui Ponta şi de un ALDE mult mai mic decât era PNL-ul condus de Crin Antonescu.

Cu toate acestea, ALDE a reuşit să se impună ca de la egal la egal. Asta numai în spaţiul public. În spatele uşilor închise, acolo unde se iau deciziile, PSD îşi ignoră de multe ori partenerul. De aici o serie de nemulţumiri care ar putea merge până la ruperea alianţei.

UDMR este formaţiunea despre care aproape s-a uitat că face parte din majoritatea parlamentară. Prezenţa în spaţiul public este mai modestă decât a fost încă de la înfiinţarea UDMR. Nu intră în jocul politic al celor două partide de la putere, şi nu dă niciun semn că ar intra în vreo negociere cu partidele din opoziţie. 

Are şansa de a se reînviora odată cu apropierea datei în care se dezbate bugetul. Deja s-a intrat în calcule. ALDE se pregăteşte să-şi spună cuvântul mai apăsat. Ca partid liberal ar fi de aşteptat să propună investiţii mai substanţiale. Dar anul 2019 este unul electoral şi, ca de fiecare dată, se iau măsuri populiste.

Pe întreaga perioadă a săptămânii trecute, opoziţia a fost mai puţin prezentă. Pe ici pe colo se mai aude câte o declaraţie, însă se trage pe aceeaşi coardă. Nu vine cu nimic nou, aşteptând doar greşelile acelor de la putere.

ALDE speculează lentoarea PNL şi încearcă să  suplinească prezenţa opoziţiei. Este un joc pe care Tăriceanu îl exersează cu abilitate, folosindu-se de îndelungata lui experienţă. La o mai atentă analiză, descoperim că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este cel mai vechi om politic rămas în prim planul vieţii politice. Prin urmare, se presupune că ştie ce are de făcut. De altfel în această săptămână se va tranşa relaţia dintre PSD şi ALDE. De egalitate sau de vasalitate, ca până acum.

Abonează-te acum Online!