18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Săptămâna clarificărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a dus o săptămână grea, dar nici asta nu promite să fie mai lejeră. Urmează un examen greu. Cel de-al treilea guvern PSD-ALDE a intrat în evaluare. Excepţie face primul ministru,  după Liviu Dragnea, cel mai criticat personaj. Cea mai severă, mai apăsată critică vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Opoziţia nu ţine seama de faptul că este vorba despre o femeie şi foloseşte un arsenal de arme neconvenţionale chiar pentru mediul politic.

Lupta dintre putere şi opoziţie este dură. Însă fără consecinţe majore. Este doar un război al nervilor, de uzură, un fel de bătaie între mâţe. Unul zice una, altul zice alta. Scopul este să se jignească unii pe alţii cât mai profund.

  Nu se vede nici un pic de respect reciproc. Nu se pot bănui nici discuţii civilizate în particular. Ruptura este totală şi pe toate planurile.

Se vorbeşte despre un pact pe anumite domenii. De exemplu pe Justiţie. Cum să se realizeze un asemenea pact pe o temă fără de care opoziţia rămâne fără obiectul muncii de doi ani de zile? Şi asta tocmai acum după ce ministrul Toader a propus revocarea procurorului general. Mai mult decât o revocare, este vorba despre un scandal în care a fost târât şi preşedintele.

Tăriceanu vorbea despre un armistiţiu. Nu prea se înţelege cum anume s-ar putea ajunge la încetarea ostilităţilor când şi între PSD şi ALDE au început şicanele. Anumite nemulţumiri sunt normale. Întotdeauna asociatul minoritar la guvernare, partidul mai mic, se va simţi păcălit de partidul mare. PSD şi PNL nu s-au înţeles nici când erau la paritate, ca părţi componente ale USL. Acum este vorba despre un PSD ceva mai mare decât era pe vremea lui Ponta şi de un ALDE mult mai mic decât era PNL-ul condus de Crin Antonescu.

Cu toate acestea, ALDE a reuşit să se impună ca de la egal la egal. Asta numai în spaţiul public. În spatele uşilor închise, acolo unde se iau deciziile, PSD îşi ignoră de multe ori partenerul. De aici o serie de nemulţumiri care ar putea merge până la ruperea alianţei.

UDMR este formaţiunea despre care aproape s-a uitat că face parte din majoritatea parlamentară. Prezenţa în spaţiul public este mai modestă decât a fost încă de la înfiinţarea UDMR. Nu intră în jocul politic al celor două partide de la putere, şi nu dă niciun semn că ar intra în vreo negociere cu partidele din opoziţie. 

Are şansa de a se reînviora odată cu apropierea datei în care se dezbate bugetul. Deja s-a intrat în calcule. ALDE se pregăteşte să-şi spună cuvântul mai apăsat. Ca partid liberal ar fi de aşteptat să propună investiţii mai substanţiale. Dar anul 2019 este unul electoral şi, ca de fiecare dată, se iau măsuri populiste.

Pe întreaga perioadă a săptămânii trecute, opoziţia a fost mai puţin prezentă. Pe ici pe colo se mai aude câte o declaraţie, însă se trage pe aceeaşi coardă. Nu vine cu nimic nou, aşteptând doar greşelile acelor de la putere.

ALDE speculează lentoarea PNL şi încearcă să  suplinească prezenţa opoziţiei. Este un joc pe care Tăriceanu îl exersează cu abilitate, folosindu-se de îndelungata lui experienţă. La o mai atentă analiză, descoperim că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este cel mai vechi om politic rămas în prim planul vieţii politice. Prin urmare, se presupune că ştie ce are de făcut. De altfel în această săptămână se va tranşa relaţia dintre PSD şi ALDE. De egalitate sau de vasalitate, ca până acum.

Abonează-te acum Online!