20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Săptămâna clarificărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a dus o săptămână grea, dar nici asta nu promite să fie mai lejeră. Urmează un examen greu. Cel de-al treilea guvern PSD-ALDE a intrat în evaluare. Excepţie face primul ministru,  după Liviu Dragnea, cel mai criticat personaj. Cea mai severă, mai apăsată critică vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Opoziţia nu ţine seama de faptul că este vorba despre o femeie şi foloseşte un arsenal de arme neconvenţionale chiar pentru mediul politic.

Lupta dintre putere şi opoziţie este dură. Însă fără consecinţe majore. Este doar un război al nervilor, de uzură, un fel de bătaie între mâţe. Unul zice una, altul zice alta. Scopul este să se jignească unii pe alţii cât mai profund.

  Nu se vede nici un pic de respect reciproc. Nu se pot bănui nici discuţii civilizate în particular. Ruptura este totală şi pe toate planurile.

Se vorbeşte despre un pact pe anumite domenii. De exemplu pe Justiţie. Cum să se realizeze un asemenea pact pe o temă fără de care opoziţia rămâne fără obiectul muncii de doi ani de zile? Şi asta tocmai acum după ce ministrul Toader a propus revocarea procurorului general. Mai mult decât o revocare, este vorba despre un scandal în care a fost târât şi preşedintele.

Tăriceanu vorbea despre un armistiţiu. Nu prea se înţelege cum anume s-ar putea ajunge la încetarea ostilităţilor când şi între PSD şi ALDE au început şicanele. Anumite nemulţumiri sunt normale. Întotdeauna asociatul minoritar la guvernare, partidul mai mic, se va simţi păcălit de partidul mare. PSD şi PNL nu s-au înţeles nici când erau la paritate, ca părţi componente ale USL. Acum este vorba despre un PSD ceva mai mare decât era pe vremea lui Ponta şi de un ALDE mult mai mic decât era PNL-ul condus de Crin Antonescu.

Cu toate acestea, ALDE a reuşit să se impună ca de la egal la egal. Asta numai în spaţiul public. În spatele uşilor închise, acolo unde se iau deciziile, PSD îşi ignoră de multe ori partenerul. De aici o serie de nemulţumiri care ar putea merge până la ruperea alianţei.

UDMR este formaţiunea despre care aproape s-a uitat că face parte din majoritatea parlamentară. Prezenţa în spaţiul public este mai modestă decât a fost încă de la înfiinţarea UDMR. Nu intră în jocul politic al celor două partide de la putere, şi nu dă niciun semn că ar intra în vreo negociere cu partidele din opoziţie. 

Are şansa de a se reînviora odată cu apropierea datei în care se dezbate bugetul. Deja s-a intrat în calcule. ALDE se pregăteşte să-şi spună cuvântul mai apăsat. Ca partid liberal ar fi de aşteptat să propună investiţii mai substanţiale. Dar anul 2019 este unul electoral şi, ca de fiecare dată, se iau măsuri populiste.

Pe întreaga perioadă a săptămânii trecute, opoziţia a fost mai puţin prezentă. Pe ici pe colo se mai aude câte o declaraţie, însă se trage pe aceeaşi coardă. Nu vine cu nimic nou, aşteptând doar greşelile acelor de la putere.

ALDE speculează lentoarea PNL şi încearcă să  suplinească prezenţa opoziţiei. Este un joc pe care Tăriceanu îl exersează cu abilitate, folosindu-se de îndelungata lui experienţă. La o mai atentă analiză, descoperim că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este cel mai vechi om politic rămas în prim planul vieţii politice. Prin urmare, se presupune că ştie ce are de făcut. De altfel în această săptămână se va tranşa relaţia dintre PSD şi ALDE. De egalitate sau de vasalitate, ca până acum.

Abonează-te acum Online!