Image 1
Image 2

Sănătatea, o fabrică de făcut bani murdari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La sport și la politică se pricepe toată lumea. Fără să fie nevoie să fie fotbalist sau politician, fiecare cetățean poate avea o părere. În schimb la Sănătate, deși până la urmă toți se îmbolnăvesc, se pricep foarte puțini. Când zicem Sănătate, nu-i avem în vedere pe medici și cadrele medicale. De multă vreme acest domeniu numit Sănătate nu le mai aparține. Sănătatea, mai precis resursele, au fost confiscate de afaceriști atât de veroși încât nu le pasă nici măcar de bolnavii de cancer.

Sănătatea a devenit o vacă de muls, o fabrică de făcut bani. Afacerile cu medicamente sunt de notorietate națională. S-a ajuns atât de departe încât și în spatele celui mai nevinovat proiect guvernamental se ascunde o afacere.

Aproape din nimic, zilele acestea a izbucnit un scandal. În perioada când Eugen Nicolăescu era ministru, a inițiat un proiect de lege prin care prevenția era ridicată la rangul de instanță supremă. Brusc un număr de parlamentari au descoperit că este mai ieftină prevenția decât intervenția medicală.

S-au alocat aproximativ 600 de milioane de euro pentru ca toată populația săși facă analize. Cei care vor refuza săși facă analize, în caz de îmbolnăvire, vor suporta costurile tratamentelor.

Cert este că nu s-a ales nimic din această lege. Populația nici nu știe că există. Întrebarea este cine are de câștigat. Cu ochii pe cei 600 de milioane de euro, mulți se vor bate să pună mâna pe ei.

Poate că la bază este o inițiativă bună. Dar atâta vreme cât nu poate fi controlat drumul banilor, este ceva necurat la mijloc. Pe cine ar putea cădea bănuielile? Evident, pe inițiator.

Eugen Nicolăescu a ocupat o mulțime de funcții. A fost în două rânduri ministru al Sănătății, dar a ocupat și funcția de ministru de Finanțe.

S-a plimbat pe la o mulțime de instituții și a obținut de patru ori câte un mandat de parlamentar, ba la Târgu Mureș, ba la Călărași, ba la București. A fost acuzat că a plagiat lucrarea de doctorat și că și-a angajat îndrumătorul pe o funcție de consilier personal. Cu alte cuvinte, este un politician tipic pentru momentul actual. Un liberal ahtiat după funcții publice.

Întrebarea este dacă Sănătatea poate fi lăsată la cheremul unor funcționari de mâna de doua. În SUA, din câte știm, între subiectele cele mai populare și intens dezbătute sunt cele legate de reformele în Sănătate și Educație. Am intrat într-o nouă campanie electorală, însă subiectele preferate sunt cele legate de corupție. Educația, ca  și Sănătatea, sunt subiecte marginale.

Este mare mirare că se discută acum despre o lege pe care se pare că a uitat-o toată lumea. Poate că rechinii medicali așteaptă cu nerăbdare, cu ochii țintă la fondurile de 600 de milioane de euro.

Nu este corect să le faci procese de intenție unor parlamentari. Dar, trecând peste ordonanțele de urgență cu dedicație, nici parlamentarii nu sunt străini de aceste metode de tip mafiot. Procedeul este simplu.

Cineva pune bazele unei afaceri, apoi un grup de parlamentari inițiază o lege. Din păcate, în spatele multor legi se ascund afaceri bine puse la punct.

Și cum legea este lege, nimeni nu mai poate face nimic. Totul este legal, doar inițiativa primară a fost imorală. Iar Sănătatea este domeniul în care se pot face cele mai multe învârteli.

Moare calul sau se rupe alianța PNL-PSD?

Vorbele cu dublu înțeles, vorba în doi peri, proverbele în general, plac publicului, politicienilor, ziariștilor. Traian Băsescu, de cele mai multe ori, fără voia lui, a produs câteva perle.

Peste două zile Informația Zilei împlinește 30 de ani

În urmă cu 30 de ani, în preajma şi chiar în ziua de Sfânta Maria, pregăteam primul număr al ziarului Informaţia Zilei. Cele două calculatoare Apple Macintosh, primele folosite de presa din România de “Informaţia Zilei” din Satu Mare şi de “România Liberă” din Bucureşti sunt deja obiecte de muzeu. Aşa cum sunt şi personalităţile publice de acum 30 de ani, uitate de mult.