S-a încheiat prima etapă a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée

Scris de Vasile Andreica, 31 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco

Prima etapă a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” s-a încheiat duminică seară, iar în competiţie au rămas 81 de concurenţi din 17 ţări, care vor merge în etapa a doua.

La ediţia din acest an a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, care se desfăşoară în perioada 25 iulie — 6 august, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, s-au înscris 200 de concurenţi din 18 de ţări.

În cea de-a doua etapă a competiţiei au rămas 81 de tinere talente din 17 ţări, respectiv 43 de soprane, 8 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni, 3 bas-baritoni şi 4 başi.

Cea de-a XXI-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” s-a deschis marţi seară, cu Concertul inaugural susţinut de laureaţii ediţiei anterioare, câştigători ai Premiului I şi Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici, care au interpretat arii din Bellini, Rossini, Donizetti, Flotow, Delibes, Puccini şi Verdi.

Soprana Mariana Nicolesco, iniţiatoarea Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, a mulţumit, prin intermediul unui comunicat de presă, ‘minunatului public brăilean, care n-a ţinut seama nici de ploaie, nici de tornadă’, pentru a fi prezent la acest eveniment.

„Cântul mai mult decât oricare altă formă a muzicii este expresia cea mai totală a fiinţei umane şi a legăturii noastre cele mai pure, mai puternice, mai directe cu Creatorul’, a spus soprana Mariana Nicolesco.

Dacă din prima seară spectatorii s-au bucurat de adevăratele bijuterii muzicale, sâmbătă seara ei au asistat la un Omagiu adus lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naştere şi la conferinţa cu videoproiecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru dr. Stephan Poen, care a evocat Gloria Muzicii, în care marele bariton apare în rolurile sale favorite din operele Andrea Chenier de Giordano şi Tosca de Puccini.

Pentru organizarea acestei ediţii, Consiliul Local Brăila a alocat suma de 600 mii lei, iar Consiliul Judeţean 40 mii lei, prin intermediul Filarmonicii ‘Lyra — George Cavadia’, costurile totale ale organizării acestui eveniment, care se desfăşoară sub înaltul patronaj al UNESCO, fiind de 1.800.000 lei.

‘Numărul record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul’, a declarat soprana Mariana Nicolesco.

Pe 3 august va fi ovaţionat marele pianist Matei Varga, venit special de la New York pentru a celebra la Brăila Centenarul Dinu Lipatti.

Pe 4 august va avea loc reprezentaţia cu opera ‘I Pagliacci de Leoncavallo’, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea şi Mariana Nicolesco.

Pe 5 august, în prezenţa 10-15 mii de spectatori, va avea loc pe Esplanada Dunării tradiţionalul Concert Extraordinar la care iau parte laureaţii Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu şi a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor maestrul Marco Balderi.

Pe 6 august, la Teatrul ‘Maria Filotti’, juriul Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunţa câştigătorii competiţiei din acest an, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor şi a Galei Laureaţilor.

Din juriu fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi şi Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel şi Felix Serraclara din Spania.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517