Image 1
Image 2

Zeci de mii de români şi-au luat rămas bun de la Regele Mihai

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Regele Mihai a fost înmormântat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş unde a avut loc o slujbă scurtă de înmormântare. Zeci de mii de oameni  au participat la funeraliile Regelui Mihai. Oamenii adunaţi la funeralii l-au aclamat pe rege şi au strigat: Majestate, te iubim!, Monarhia salvează România! sau Regele Mihai.

UPDARE 20.00: 16.000 de oameni au asistat, la Curtea de Argeş, la slujba de înhumare a Regelui Mihai. Au fost trase 21 de salve de tun şi a fost intonat imnul naţional, în onoarea fostului suveran. După o scurtă slujbă privată la care a participat doar familia, sicriu cu trupul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României a fost coborât în noua necropolă regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş.

UPDATE 19.08 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la mănăstirea Catedralei din Curtea de Argeş.

Clopotele au bătut neîncetat şi au răsunat cântece bisericeşti. Oamenii au aplaudat la intrarea în curtea Catedralei şi au strigat ”Regele Mihai”.

Slujba de înhumare va fi oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

După slujbă, militarii vor prelua sicriul şi crucea şi se vor deplasa către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar.

În Catedrală va intra doar Familia Regală.

UPDATE 18.40 Maşina mortuară cu sicriul Regelui părăseşte gara din Curtea de Argeş. Se aplaudă şi se strigă ”Regele Mihai”.

UPDATE 18.30 Trenul regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Curtea de Argeş,cu întârziere de aproape o oră, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

UPDATE 17.30 Cinci mii de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României îl aşteaptă pe Regele Mihai la Curtea de Argeş. Printre ei sunt mulţi părinţi care şi-au adus copiii, în speranţa că vor înţelege momentul istoric pe care-l trăiesc, dar şi un bărbat care l-a cunoscut personal pe rege.

UPDATE 17.20: Mii de oameni au asistat de pe peroane la trecerea trenului regal şi au scandat Regele Mihai.

Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a fost întâmpinat cu aplauze în Gara din Piteşti de peste 3.000 de oameni care au aruncat flori în faţa trenului.

Persoanele prezente au întâmpinat trenul regal cu luminile aprinse la telefoane şi mulţi au avut steaguri pe care le-au fluturat în momentul în care trenul a trecut prin gară. Mulţi oameni din mulţime au scandat ”Regele Mihai”.

UPDATE 15.10 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

 

UPDATE 15.00 Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa. Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş. Mii de oameni au scandat şi aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română şi până la gară.

La Gara Regală Băneasa, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi vor parcurge drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

UPDATE 14.35 Cortegiul funerar a trecut prin Arcul de Triumf

UPDATE 14.20 Străzile Capitalei sunt pline de oameni pe traseul pe care merge cortegiul. Cei prezenţi aplaudă neîntrerupt şi scandează “Regele Mihai”, în semn de omagiu.

UPDATE 13.57 Sicriul a fost urcat în maşina mortuară şi se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa de unde va fi transportat cu trenul la Curtea de Argeş, locul de veci al fostului suveran.

Familia regală a României salută înalţii oficiali prezenţi la ceremonii, printr-o strângere de mână şi îmbrăţişări.

UPDATE 13.50 Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui a fost scos din Catedrala Patriarhiei, în zgomotul asurzitor al clopotelor care marchează ultimul drum la procesiunile funerare ortodoxe.

Participanţii la ceremonie parcurg pe jos traseul până la maşinile mortuare

UPDATE 13.20 O ultimă plecăciune în faţa sicriului regelui făcută de invitaţii la ceremonia de înmormântare. Familiile regale, demnitarii români şi străini ies apoi din Catedrală şi aşteaptă sicriul. Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.

UPDATE 12.40 Începe slujba de înmormântare oficiată de IPS Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei. Reprezentanţii familiilor regale ale Europei, regi şi regine, principi şi principese, participă de asemenea la ceremonie.

UPDATE 12.30. Clopotele bisericilor au bătut în toată ţara.

UPDATE 12.21. Cortegiul funerar a ajuns la Patriarhie. Peste 20.000 de oameni îl conduc pe regele Mihai pe ultimul drum.

UPDATE 11:55 Mii de oameni însoţesc cortegiul funerar, care a ajuns acum pe Splaiul Independenţei. Oamenii strigă „Regele Mihai” şi aruncă cu flori în afetul de tun care transportă sicriul.

UPDATE 11:20 Cortegiul funerar porneşte către Catedrala Patriarhală. Mii de oameni sunt aşezaţi de-o parte şi de alta a bulevardului Calea Victoriei şi salută cortegiul strigând „Regele Mihai!”. Sunt peste 10.000 de români, potrivit unei prime estimări, dar oamenii continuă să vină.

UPDATE 11:15 Sicriul este aşezat pe afetul de tun în aplauzele şi aclamaţiile miilor de oameni prezenţi. „Regele Mihai”, „Monarhia salvează România”, dar şi „Jos comunismul!”, se strigă din public. Sunt imagini impresionante, probabil irepetabile în România:

UPDATE Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.

Trei detaşamente MApN sunt în formaţie pentru a-l onora pe fostul mareşal al Armatei Române în al doilea război mondial, regele Mihai

Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MapN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) se aşază în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

UPDATE Sicriul (cu stindardul regal şi Coroana de Oţel) a fost scos din Palatul Regal şi aşezat în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu.

Sunt interpretate marşuri funebre. Au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

UPDATE Sicriul va fi scos în Piaţa Palatului. Reprezentanţii cultelor religioase şi invitaţii îşi iau rămas bun trecând prin faţa catafalcului unde este aşezat sicriul cu trupul regelui Mihai.

UPDATE Pregătiri pentru slujba religioasă din Sala Tronului

UPDATE Monarhi din mai toate casele regale din Europa sunt prezenţi la funeraliile regelui. Regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei, precum şi prinţul Charles sunt deja la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României. Întreaga familie a regelui Mihai este reunită la funeralii.

La funeraliile Regelui Mihai I participă familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.

UPDATE La fostul Palat Regal din centrul Capitalei au sosit preşedintele Iohannis însoţit de soţia sa, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Mihai Tudose

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

CONDOLEANŢE: MENDREA IOAN

Asculta acest articol Aducem un ultim omagiu celui care a fost prietenul nostru MENDREA IOAN. Suntem alături cu gândul şi