Image 1
Image 2

Românii au mers mai des la cumpărături în 2014

Romanii au mers mai des la cumparaturi anul trecut
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romanii au mers mai des la cumparaturi anul trecut
Romanii au mers mai des la cumparaturi anul trecut

Coșul de cumpărături pentru produsele FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) a crescut cu 2% în 2014 față de 2013, în principal datorită frecvenței mai ridicate cu care românii merg la cumpărături, conform unui studiu citat de Agerpress.
În majoritatea țărilor din Europa, frecvența de cumpărare se află pe o curbă descendentă. România însă nu se aliniază acestei tendințe, fiind una dintre puținele țări în care frecvența de cumpărare este în creștere, se arată în studiul GfK care monitorizează consumul casnic. Acest lucru vine atât din faptul că scena de retail modern se dezvoltă cu noi magazine și formate de proximitate, dar și datorită faptului că, în căutarea celor mai bune oferte și sortimente, cumpărătorii vizitează mai multe magazine.

Frecvența de cumpărare a românilor se aseamănă cel mai mult cu cea a austriecilor, ambii mergând la shopping pentru aprovizionare aproximativ o dată la o zi și jumătate pe parcursul unui an.

Mâncarea, incluzând atât alimentele proaspete (fructe, legume, lactatele, carne, panificație) cât și cele cu un termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, făină, mălai) reprezintă 70% din valoarea coșului anual de cumpărături.

‘Observăm o predilecție mai mare din partea bucureștenilor și a locuitorilor din orașele mari pentru achiziționarea alimentelor proaspete, în special lactate și carne. De cealaltă parte însă, familiile tinere au un consum casnic mai mic pe această categorie, cele mai probabile cauze fiind lipsa de timp, dietele specializate, dar și ieșirile la restaurant. În același timp însă, gospodăriile tinere au cel mai mare interes pentru segmentul de îngrijire personală, mai ales în București și în orașele mari’, spun reprezentanții companiei care au realizat studiul.

În comparație cu anul 2013, tendința generală a fost de creștere pentru produsele alimentare (exceptând alimentele proaspete) și pentru cele de îngrijire a casei.

Pe parcursul unui an, o familie cheltuiește 6.450 lei pentru bunurile de larg consum destinate consumului casnic (aproximativ 537 lei pe lună). O vizită medie la magazin are valoarea de 25 de lei.

Comerțul modern acoperă 54% din piața totală de FMCG din România, fiind într-o ușoară creștere față de anul 2013. Formatele mai mici, de tipul supermarket sau discounter, au avut un ritm de creștere mai alert în 2014, beneficiind de creșterea frecvenței de cumpărare. Supermarketul este formatul cu cea mai mare creștere și cu cel mai mare trafic în magazin. Hypermarketurile și-a diminuat ritmul de creștere, însă este cel mai important canal din comerțul modern, acoperind mai mult de un sfert din piață.

Piața de bunuri de consum cu mișcare rapidă (FMCG) din România arată potențial de creștere și în 2015, fiind una dintre puținele țări din Europa cu creștere volumică.

Studiul are la bază informații obținute prin monitorizarea consumului casnic în 2014 a tuturor categoriilor de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip ,,Panel de Consumatori’, pe un eșantion de 3.000 de gospodării, reprezentativ la nivel național.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with