Image 1
Image 2

Trump a felicitat România

Iohannis și Trump s-au întâlnit la summitul de la Varșovia
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Iohannis şi Trump s-au întâlnit la summitul de la Varşovia
Iohannis şi Trump s-au întâlnit la summitul de la Varşovia

Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări” se va desfăşura anul viitor în România, au declarat surse prezidenţiale, pentru Mediafax. La summit vor participa 12 şefi de state din Europa Centrală şi de Est.

UPDATE: Trump a felicitat România! Următorul summit va fi la București

Donald Trump a lăudat România la Varşovia. Preşedintele american, prezent la Summitul “Iniţiativei celor Trei Mări”, a vorbit despre proiectele economice din regiune şi a felicitat inclusiv ţara noastră pentru iniţiativa construirii gazoductului la Marea Neagră. Următoarea ediţie a summitului va fi găzduită, anul viitor, de România. Propunerea a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi a fost acceptată în unanimitate de cei 11 lideri de state din Europa Centrală şi de Este, prezenţi la Varşovia.

“Vreau să felicit Bulgaria, România, Ungaria şi Austria pentru faptul că urmăresc construirea unui gazoduct la Marea Neagră”, a spus Trump.

 

Liderii a 12 ţări se vor reuni la Bucureşti în 2018, la summitul „Iniţiativei celor Trei Mări”, susţin sursele citate. Anul acesta, summitul s-a desfăşurat la Varşovia, acolo unde a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

 

La reuniune au participat şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
În calitate de invitat special, la summit a fost prezent şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

 

„Iniţiativa celor Trei Mări” urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului”, a explicat Administraţia Prezidenţială.

 

Iohannis: România va continua să fie un susţinător activ al legăturii transatlantice

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că legătura transatlantică este vitală, context în care a subliniat că România este un susţinător activ şi angajat al acesteia, notează Agerpres.

 

“România va continua să fie un susţinător activ şi angajat al legăturii transatlantice, care este vitală, deoarece reprezintă însăşi coloana vertebrală a civilizaţiei noastre occidentale. Trebuie să lucrăm împreună pentru a o face mai puternică. Cred că avem o recunoaştere comună a faptului că UE are nevoie de SUA şi Statele Unite au nevoie de UE”, a afirmat Iohannis, la prima sesiune a Summitului “Iniţiativei celor Trei Mări” de la Varşovia.

 

Iohannis a arătat că prezenţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în Europa Centrală şi de Est este foarte apreciată şi reprezintă o dovadă clară a angajamentului SUA pentru securitatea şi prosperitatea acestei regiuni şi a întregii Europe.

 

“Prezenţa preşedintelui SUA aici este în aceeaşi măsură o dovadă a unui angajament sporit al SUA pentru extinderea legăturilor economice cu partenerii săi europeni, cu scopul de a atinge prosperitatea noastră comună”, a spus şeful statului.

 

El a amintit de vizita sa de luna trecută în Statele Unite ale Americii. “Sunt ferm convins că, după întâlnirea noastră, relaţia noastră bilaterală este mai puternică decât oricând şi sper că a arătat că vă puteţi baza întotdeauna pe România ca fiind unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO ai SUA şi ca un partener activ şi angajat”, a menţionat Iohannis.

 

Preşedintele Iohannis a subliniat că România este, de asemenea, un “susţinător ferm al unităţii în cadrul unei UE reînnoite, care trebuie să meargă mână în mână cu unitatea transatlantică”.

 

El a amintit că luna trecută s-au împlinit 70 de ani de la lansarea Planului Marshall, context în care a punctat că sprijinul SUA pentru Europa Centrală şi de Est în domenii precum investiţiile este extrem de important.

 

“Vremurile s-au schimbat, dar spiritul ei trebuie să fie amintit şi prezervat. Eficienţa economică şi bunăstarea cetăţenilor noştri rămân, aşa cum au fost invocate de George Marshall, premise de stabilitate politică şi pace. Astăzi, toţi ar trebui să găsim inspiraţie în aceste momente cruciale. Regiunea noastră şi cetăţenii noştri pot profita de creşterea competitivităţii şi a conectivităţii noastre, de la dezvoltarea unei mai bune culturi a cooperării, în scopul de a îndeplini potenţialul nostru economic. În acest context, sprijinul SUA pentru Europa Centrală şi de Est — prin investiţii, tehnologie, know-how — rămâne extrem de important”, a conchis Iohannis.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with