Image 1
Image 2

România are una dintre cele mai lungi perioade de aprobare a studiilor clinice

Sigla Informatia Zilei
România are una dintre cele mai lungi perioade de aprobare a studiilor clinice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doar  4% din numărul total de studiii clinice înregistrate la nivel global sunt efectuate în Europa Centrală şi de Est, un procent considerat de specialişti ca relativ neperformant spre deosebire de ţările emergente precum India şi China, care câştigă cotă de  piaţă, arată rezultatele unei cercetări KPMG privind “Studiile clinice în România- 2016”.
Din aceeaşi cercetare reiese că  majoritatea studiillor clinice efectuate în România sunt de Fază III, primele faze fiind mai puţin răspândite, asemănător trendului prezent în Europa Centrală şi de Est. Din punct de vedere al numărului de studii clinice efectuate, Polonia este liderul de piaţă în Europa Centrală şi de Este, România fiind situată abia pe locul 6. România are, de asemenea, şi una dintre cele mai mici densităţi a centrelor de studii clinice per milion de locuitori, cu doar 1,1% din numărul de centre existente în lume. În opinia autorilor cercetării, ţările din Europa Centrală şi de Est pot câştiga o cotă de piaţă mai mare dacă oferă lansare mai rapidă pe piaţă, costuri mai scăzute şi aceeaşi calitate a datelor colectate. Creşterea numărului de studii clinice este înregistrată în ţările unde au avut loc schimbări din punct de vedeere legislativ şi au fost depuse eforturi pentru a spori atractivitatea ţării. ~n comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, România a rămas în urmă cu una dintre cele mai lungi perioade de aprobare a studiilor clinice (25 de săptămâni pentru aprobare).

Numărul studiilor clinice din România prezintă un trend descrescător începând cu anul 2012, cu o evoluţie medie anuală de -9%. În anul 2015, România a înregistrat 192 de studii clinice aprobate în timp ce în anul 2016 este estimat un număr de 161.     Numărul de cereri rămase restante, dar şi procesul de probare imprevizibil a generat o scădere a numărului de cereri depuse spre aprobare. Din punct de vedere al ariilor terapeutice, oncologia, hematologia, reumatologia, imunologia, şi bolile metabolice reprezintă ariile terapeutice cele mai studiate, având o pondere de 60% în numărul total de studii clinice,  iar afecţiunile cardiovasculare, care au cea mai mare prevalenţă în România, reprezintă 10%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns