Image 1
Image 2

România a scăpat de cel mai mare împrumut din istorie de la FMI

Romania a achitat cel mai mare imprumut luat vreodata de la FMI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania a achitat cel mai mare imprumut luat vreodata de la FMI
Romania a achitat cel mai mare imprumut luat vreodata de la FMI

În 2009, România era aproape de a intra în incapacitate de plată. Guvernul condus de Emil Boc a decis atunci să contracteze de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană un împrumut record, de aproape 20 de miliarde de euro, din care circa 12 miliarde de euro veneau de la FMI, iar restul, de peste 7 miliarde de euro, de la Banca Mondială şi CE.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat zilele trecute că împrumutul către FMI este achitat „Am terminat. Nu mai avem datorii la FMI”, a spus premierul. Un acord cu FMI, BM şi CE are efecte pozitive, consideră acesta, aşa că s-ar putea lua decizia semnării unui nou acord.

Din 2009, când România a contractat creditul, au existat trei ani de „graţie”, în care nu a trebuit să rambursăm rate creditorilor. De abia din 2012 au început plăţile. În trei ani, din totalul datoriei către FMI, achitate deja, cei mai mulţi bani, peste 9 miliarde de euro, au fost rambursaţi de BNR, care primise fonduri pentru a putea interveni în apărarea leului. Restul, peste 2 miliarde, au mers la bugetul de stat, fiind rambursaţi prin intermediul Ministerului de Finanţe.

În 2014 şi 2015 s-a achitat şi o parte, circa 2 miliarde, din datoria către celelalte două instituţii care au luat parte la împrumut, respectiv Comisia Europeană şi Banca Mondială. De anul viitor plătim „grosul” acestei datorii, adică încă 5,2 miliarde de euro. Plata se va face încă nouă ani de acum încolo, prin intermediul Ministerului de Finanţe.

5 comentarii

  1. Adevărul este că, începând de anul viitor până în 2023 statul român mai are de plătit circa 4,9 miliarde de euro în contul acordului semnat în 2009. Sumele reprezintă ratele dar şi dobânzile rămase de plătit pentru creditul de circa cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană şi pentru cel de un miliard de euro de la Banca Mondială. Datele privind serviciul datoriei publice în baza acordului semnat în 2009 sunt publice şi pot fi consultate pe site-ul ministerului de Finanţe la secţiunea “Buletin MFP”, respectiv “Pachet finantare externă”.Declaratia lui Ponta este falsa,minciuna.Vezi articolul din “Gandul”

  2. Felicitări mincinosului Ponta care în așa- zisa creștere economică a mai împrumutat 19 miliarde de euro, Curte de Conturi avertizînd că săntem în pericol săintrăm în incapacitate de plată.
    Ai de ce să-l feliciți Ema pe cel ce te fraierește și care altceva nu a făcut decît campanie electorală…

Lasă un răspuns

Connect with