Image 1
Image 2

România a preluat în mod oficial președinția Consiliului UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Dăncilă are un discurs optimist, Juncker nu e prea convins

România exercită, începând din 1 ianuarie, primul său mandat la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe fundalul unei agende europene marcate de evoluţii politice şi dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii, dar şi în condiţiile unui climat politic intern complicat.

Procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 se vor derula în timpul preşedinţiei române.

Mesajul premierului Dăncilă

“Dragi români, 2018 a fost anul României centenare, 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre. Este esenţial ca în acest moment simbolic pentru destinul european al ţării noastre să dovedim încredere, forţă şi înţelepciune. Începând de astăzi, vom prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni. România va avea şansa, dar şi responsabilitatea de a demonstra şi valorifica potenţialul şi valenţele sale europene în efortul său de întărire a ceea ce reprezintă construcţia europeană, o Uniune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi capacităţilor noastre conjugate”, afirmă Dăncilă în mesajul transmis cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

“Am încredere că vom contribui la menţinerea unităţii, coeziunii şi solidarităţii ca elemente fundamentale la nivel european. Moto-ul preşedinţiei noastre va fi «Coeziunea, o valoare comună europeană». Uniunea Europeană poate progresa în spiritul ideilor fondatoare ale proiectului european doar menţinând coeziunea şi depăşind decalajele între statele membre în toate formele lor de manifestare. Acesta este tonul pe care dorim să susţinem ritmul intens al lucrărilor Consiliului Uniunii Europene. Ne-am propus ca la predarea mandatului să fim reconfirmaţi ca o voce puternică, un partener serios care lasă o bază solidă pentru definirea următorului capitol al construcţiei europene”, mai spune Dăncilă.

Potrivit lui Dăncilă, “avem ocazia să fim văzuţi acţionând, contribuind activ la luarea deciziilor la nivel european şi să arătăm o imagine corectă despre România. Plus-valoarea românilor în această mare familie europeană constă inclusiv în spiritul dinamic şi profund pro-european, o abordare de care Europa are mare nevoie în această perioadă marcată de incertitudini, dar de o importanţă aparte pentru viitorul nostru comun. Este ocazia să arătăm deopotrivă bogăţia culturală şi intelectuală a României, a românilor, şi modul în care înţelegem cu toţii să trăim şi să ne dezvoltăm într-o Uniune Europeană a diversităţii”.

Atribuțiile președinției

În calitate de Preşedinţie, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene, având oportunitatea de a contribui la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu imparţialitate a marilor dosare aflate pe agenda europeană pe durata celor şase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcţionarea Pieţei Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenul migraţiei şi consolidarea rolului Uniunii Europene în plan global.

Calendarul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene cuprinde un număr important de reuniuni şi evenimente de nivel sau cu componentă predominant tehnică, oficiale sau informale. Alături de Summit-ul informal de la Sibiu (9 mai 2019), moment-cheie în care vor fi identificate liniile care vor ghida acţiunea Uniunii pe termen mediu, în scopul agreării viitoarei Agende Strategice a UE, numeroase evenimente informale organizate la nivel naţional vor oferi oportunitatea evidenţierii avantajelor comparative ale României şi a promovării viziunii naţionale asupra evoluţiei anumitor politici europene.

Primul eveniment al Preşedinţiei române este vizita preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, şi a Colegiului comisarilor în 10-11 ianuarie la Bucureşti, iar în 30 ianuarie va avea loc reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre.

Juncker: România nu a înțeles sarcina

De altfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, în urmă cu câteva zile, că România este bine pregătită din punct de vedere tehnic, dar ”nu a înţeles sarcina” asigurării Preşedinţiei Consiliului UE. România este “bine pregătită din punct de vedere tehnic” pentru preşedinţia de şase luni, a spus Juncker pentru “Welt am Sonntag”. Preşedintele Comisiei Europene a declarat totuşi că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles încă pe deplin “ce înseamnă să prezidezi ţările UE”. Declaraţia a fost criticată vehement de lideri şi europarlamentari PSD.

Pe de altă parte, premierul Dăncilă a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara de Antena 3, că vrea să meargă în locul preşedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European în perioada preşedinţiei României la UE.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with