Image 1
Image 2

Români și maghiari la Satu Mare (1)

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indiferent de evoluția pandemiei, se pare că Guvernul Orban este decis să nu amâne alegerile locale. Totuși, nu se poate exclude cel mai negru scenariu, cu zeci de mii de infectați, mii de decese provocate de vidul legislativ de la începutul lunii iulie. Profitând de majoritatea din parlament, opoziția a tergiversat prelungirea stării de alertă și prin poziția lor PSD, ALDE și Pro România, cu contribuția CCR, au eliminat izolarea și carantinarea persoanelor infectate.

Dar nu este momentul să se vorbească despre acest lucru. Consecințele deciziilor politice din luna iulie vor fi dezbătute în timpul campaniei electorale. Este posibil ca opoziția, respectiv PSD, ALDE și Pro România să fie făcute responsabile pentru creșterea numărului de infectați.

Aceste partide s-au uitat la sondaje și văzând că majoritatea populației a dorit relaxare au acționat în acest sens, cu scopul de a-și crește capitalul electoral pe seama acestei teme populiste.

Nu știm în ce măsură va conta modul în care s-au poziționat partidele față de pandemie. Vor avea de câștigat forțele politice care au cerut mai multe măsuri de relaxare sau cele care au susținut menținerea restricțiilor? PNL și PMP au pariat pe restricții. Opoziția, incluzând aici PSD, Pro-România, ALDE, dar și USR-PLUS, au mizat pe relaxare.

Din cauza alegerii primarilor și președinților de consilii județene dintr-un singur tur de scrutin rezultatele la alegerile locale nu vor fi influențate de aceste poziționări conjucturale.

Pare paradoxal, dar pandemia nu va fi influența în mod decisiv alegerile locale.  Poate nu le va influența deloc în județele și localitățile în care nu s-au înregistrat focare de infecție cu Covid 19.

Printre acestea se numără și județul Satu Mare. Trebuie precizat că până acum. Nu se știe ce va urma în săptămânile următoare. Până la începerea campaniei electorale oficiale fiecare partid va orbecui, fără să știe ce ar fi mai bine să facă.

Singurul lucru concret  rămâne legea alegerilor locale.  Spiritul și litera acestei legi pot fi concretizate într-o formulă foarte simplă: fiecare pentru sine.

Legea avantajează partidele mari. Contracandidații unui primar PNL puternic face ca toții contracandidații lui să aibă șanse zero.

La fel se întâmplă și în cazul unui puternic primar PSD, aflat la al doilea, al treilea sau al patrulea mandat.

Același lucru este valabil în cazul primarilor UDMR, în localitățile cu populație de circa 30% maghiară. Este o tragedie? Depinde cum iei problema.

Dacă un primar PNL sau PSD nu face diferența între cei ce l-au votat, respectiv simpatizanții PNL sau PSD, și cei ce nu l-au votat, respectiv votanții PNL și PSD,  în  localitatea respectivă domnește armonia și buna înțelegere.

Situația se modifică radical când vine vorba despre un primar român și altul maghiar. Primarul român are tendința de a părea mai român decât este, iar primarul maghiar vrea să le demonstreze conaționalilor maghiari că este mai apropiat de ei decât de români.

Cum se rezolvă o problemă atât de sensibilă fără să se ajungă la o confruntare interetnică? Le-am putea pretinde politicienilor români și unguri să ne dea un răspuns la această problemă.

Am putea încerca noi înșine să avansăm niște posibile răspunsuri la o problemă ce pare insurmontabilă din moment ce românii votează cu partide românești, iar ungurii cu UDMR.

Chestiunea relațiilor interetnice în zone locuite de o populație mixtă româno-maghiară nu este una ivită peste noapte.

Istoria modernă, în aceste teritorii, se confundă cu confruntările de natură etnică. Putem lega la Satu Mare alegerile din 2020 cu evenimentele de la sfârșitul secolului 19, dar și cu competițiile electorale de după 1990?

Suntem, la Satu Mare, într-o situație specială. Avem și coronavirus, avem și alegeri într-un singur tur, avem și partide și candidați care împart electoratul pe criterii etnice.

Vor fi alegerile din 27 septembrie 2020 o competiție între români și unguri sau între candidații UDMR și ai partidelor românești?

Dumneavoastră ce credeți?

Am pus în paranteză un (1) după “Români și unguri”, dar nu sunt sigur că aș putea scrie o serie de articole despre relațiile dintre românii și ungurii din Satu Mare.

Campania electorală coboară în stradă

Suceava lui Gheorghe Flutur pare să fie prima redută pe care vrea s-o cucerească AUR. George Simion și-a adunat armata și începe asaltul împotriva președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, un lider marcant al PNL.